MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Det är svårt att helt omfatta hur oerhört genomvälvande sociala medier och den teknik som gjort den möjlig är i vårt samhälle. Framför allt är det svårt att förstå vilka effekter det får på livet i övrigt, för tro mig, det får de. Utöver den i grunden genomgripande förändringen av samhället så har det dessutom den mycket intressanta funktionen att förstora vissa företeelser, som visserligen alltid har funnits, men som blir drastiskt uppförstorat i vårt digitala tidevarv. Hela fitness- och gymindustrin är som en studie av beteendevetenskap i labbmiljö, där man kan studera hur vissa fenomen utvecklas när de får göra det i en för sin tillväxt optimal miljö. Ungefär som en bakterieodling, alltså. Det fenomen som gör det här möjligt är det som kallas filterbubbla, och är en mycket omdebatterad och oroande faktor.

Diskussionen nu för tiden handlar om vårt informationsintag på nätet, men grundföreteelsen i sig har alltid funnits. I stort sett går det ut på att vi genom vår egen valfrihet styr vad vi vill ta till oss, en del genom aktivt val, och en del genom att analyser ser vad vi tycker om och presenterar mer av detsamma. Det låter ju i första ledet som väldigt trevligt, man får det man är intresserad av och vill ha helt enkelt. Kruxet med funktionen är prioriteringsfrågan. Med det menar jag att för varje sak som lyfts fram måste något annat plockas bort. En från vänsterhåll hatad företeelse i samhället är så kallad gated communities, enkelt uttryckt bostadsområden som är inhägnade och där bara de som bor och de som har blivit inbjudna får vara. I sak inget krångligare än en portkod, så indignationen från vänsterhåll är som så ofta lite överdriven. Problemet uppstår ju först om du aldrig rör dig utanför området, för det är då det blir en filterbubbla i verkligheten. Om du aldrig möter någon annan i en affär, på ett gym, i en förening eller någon uteservering. Om du bara träffar de som liksom du bor innanför grindarna, helt enkelt. Det är då du blir konstig.

Det är precis det här som sker i hög fart på sociala medier, där slutna Facebookgrupper och ett egenvalt flöde konkurrerar bort allt annat. Tittar vi i den analoga historien så ser vi att fenomenet dyker upp i kretsarna där man blir riktigt hängivna och fokuserade på en sak. Det är sekter av alla de slag, extrema politiska inriktningar. Gemensamt för dem är att de i sin tillvaro har skapat en analog filterbubbla där inget mer än det de har valt får plats. En gated community, helt enkelt. Det brukar leda till att man tycker att världen utanför är konstig, och man låser ännu mer noga. Tycker du att världen utanför din sfär verkar underlig, så betänk att det är väsentligt större utanför staketet än innanför. Sedan tänker du på unika företeelser innanför staketet, beteende, skenande bekräftelsebehov, poseringsbilder, stenklister, finniga ryggar och vad mer du kan komma på. Tror du att det är du eller världen som är konstig?

Share

Leave a Reply


*


Translate