MAXstyrka

Allt inom kraftsport

En extrem värmebölja drog fram över Europa under veckan som var. 45,9 grader uppmättes i sydöstra Frankrike, vilket var ett präktigt värmerekord. Värmen i Sjöbo hade lyckligtvis inte nått samma proportioner, men atleterna som hade samlats där skulle ändå få tävla i en sisådär 28 grader och skinande sol. Årets andra kval i Sveriges Starkaste Man 2019 hölls som brukligt inne på den grusplansförsedda idrottsarenan i Sjöbo, och den storväxta göteborgaren Peter Rundberg (även kallad “Fitness-Peter”) var speaker.

Sju tunga grenar stod på schemat, och startfältet bestod av 22 atleter. Bland dessa fanns Fredrik Johansson som vann det första kvalet för året och finalister från fjolårets Sveriges Starkaste Man i form av Marcus Yngvesson, Fredrik Svensson och såklart hemmasonen Johan Espenkrona. Dessutom skulle Johnny Hansson, som stod över Sveriges Starkaste Man förra året, göra sin första tävling i Sverige på över ett år.

I den första grenen skulle deltagarna springa (eller gå, om man inte tyckte om cardio) 30 meter med ett ok som vägde 380 kg. Nio atleter lyckades gå hela sträckan, och snabbast var som väntat Johan Espenkrona. Den skånska skäggtomten kan det där med att springa med tunga vikter och sprang sträckan på drygt 20 sekunder, alltså 1,5 meter per sekund. Det är en tid som inte hade skämts för sig i WSM-sammanhang. Tvåa i grenen blev Johnny Hansson och trea blev Marcus Yngvesson, och båda sprang i mål på under 30 sekunder.

Den andra grenen för dagen var bilmarklyft för reps. Vikten sas ligga på 340 kg, men med facit i hand låg nog vikten någonstans kring 280 kg, fortfarande tungt, men tillräckligt lätt för att det skulle bli en repsfest. 14 atleter gjorde 9 reps eller fler. Tävlingens bästa marklyftare historiskt sett är Fredrik Svensson som drog 400 kg under fjolårets final. Här gjorde han 16 repetitioner, lika många som Fredrik Johansson. Det räckte dock inte till en grenseger. Marcus Yngvesson och Johnny Hansson verkar båda två ha nött marklyft den senaste tiden, och lyckades göra 17 repetitioner vardera för en delad grenseger. Nämnas bör också att både Stefan “Stisse” Bergqvist och Gustav Stonegård lyckades göra 15 reps.

Den tredje och sista grenen innan den obligatoriska cutten (där topp-10 skulle få fortsätta tävla) var ett riktigt brutalt medley bestående av tre olika delgrenar. Först skulle atleterna göra två vält på ett däck som vägde runt 460 kg. Efter det skulle man gå 15 meter med en Husafellsten på 192 kg, och därefter göra två vält med en Fingals Finger på 175 kg. Allt detta skulle man hinna med på 90 sekunder. Johnny Hansson behövde bara hälften av den tiden för att slutföra grenen, och tog därmed sin andra grenseger för dagen. Marcus Yngvesson blev tvåa och Gustav Stonegård blev trea.

Dagens fjärde gren var ett pressmedley där tre objekt skulle pressas över huvudet. Det första objektet var en apollon på 135 kg, det andra var en hantel på 90 kg och slutligen ett block på 110 kg. Sju atleter lyckades lyfta samtliga objekt, även om domaren kanske var lite väl snäll i vissa fall. Johan Espenkrona briljerade här och tog sin andra grenseger för dagen. Henrik Henningsson var bara tre sekunder långsammare och kom tvåa, och Gustav Stonegård blev trea.

Conans cirkel var dagens femte gren, en riktig klassiker i Skånes Starkaste Man. Arrangören gillar uppenbarligen, precis som jag, att se när atleter blir vita i ansiktet och tar i så de nästan svimmar. Johan Espenkrona gick snabbt och nådde strax över två varv, vilket räckte till en tredjeplats i grenen. Marcus Yngvesson gick inte lika snabbt som Johan, men väl ett halvt varv längre. Johnny Hansson gick tre varv innan han valde att sätta ned den, utan att förta sig. Hanssons tredje grenseger var därmed ett faktum.

Den sjätte grenen var publikfavoriten Keg Toss. Fyra tunnor (18-25 kg) skulle kastas över en 4,5 meter hög ribba, eller byggnadsställning. Här var det ett par atleter som slungade iväg tunnorna rakt på själva ribban så att den hakades av från själva ställningen. Det blev därmed upp till domaren att med ögonmått mäta om tunnorna åkte över den imaginära ribban. Två atleter lyckades slutföra grenen: skäggmurveln Johan Espenkrona som slutförde grenen på 25 sekunder, och jätten Johnny Hansson som halverade Espenkronas tid. Hansson tog alltså sin fjärde grenseger för dagen. Snabbast att kasta över tre tunnor var Gustav Stonegård.

Den sista grenen var atlassten för reps. Atleterna fick välja att lyfta en sten på 170 kg eller en på 190 kg. Fyra atleter besegrade den tunga stenen. Fredrik Johannson hade haft lite otur i tävlingen såhär långt då han kom sist i Conans och näst sist i pressmedleyt. Här visade han dock stor klass och vann grenen genom att lyfta den tunga stenen tre gånger. Johan Espenkrona lyfte samma sten två gånger och kom tvåa i grenen. Cim Johansson gjorde en repetition med den tunga stenen och en repetition med den lättare, vilket gjorde att han låg trea i grenen innan Johnny hade kört. Johnny fick då höra att det räckte att göra en repetition med den tunga stenen för att vinna tävlingen. Sagt och gjort gick han in och lyfte upp stenen, och vann därmed Skånes Starkaste Man 2019.

 

Topp-3 spelade lite i en egen liga den här dagen. Johnny Hansson gjorde det som krävdes för att vinna tävlingen, varken mer eller mindre. Det såg ut som att han hade både två och tre växlar ytterligare om det hade behövts. Det mest oväntade var inte att han vann tävlingen, det hade vi räknat med, utan att han dessutom vann bilmarken i ett grymt startfält. Hansson kan därmed titulera sig marklyftsgigant från nu. Johan Espenkrona gjorde en mycket bra och jämn tävling, där han egentligen bara tappade lite i bilmarken. Marcus Yngvessons akilleshäl här var blockpressen, men gjorde annars en grym tävling rakt igenom.

Tävlingen var som vanligt väldigt välarrangerad, vädret var kanon och stämningen var på topp. Skånes Starkaste Man är en sommartradition som borde konkurrera med Gekås och Liseberg om sommarbesökarna. Om ni inte redan har sett tävlingen live någon gång råder jag er till att stämpla in Idrottsgatan i Sjöbo i er gps nästa sommar. Jag hoppas att ni får en ny chans att se tävlingen då.

Slutresultat

1. Johnny Hansson – 60,5 p
2. Johan Espenkrona – 57 p
3. Marcus Yngvesson – 49,5 p
4. Fredrik Johansson – 41,5 p
5. Gustav Stonegård – 40,5 p
6. Fredrik Svensson – 37,5 p
7. Cim Johansson – 32,5 p
8. Daniel Lindqvist – 25 p
9. Henrik Henningsson – 20,5 p
10. Stefan Bergqvist – 19,5 p

Share

Leave a Reply


*


Translate