MAXstyrka

Allt inom kraftsport

För en dryg vecka sedan hölls strongmantävlingen Strong Competition. Armbryterskan Petra Damm har skrivit ett reportage om tävlingen. Håll till godo!


Helgen 20-21/7 arrangerades ”Strong Competition” i Simrishamn på Österlen. Detta var en folkklass tävling som var öppen för både tjejer och killar. Bakom arrangemanget låg företaget Strong Company som drivs av två tjejer som själva brinner för sporten och även har tävlat själva inom genren, Simone Henriksson och Maria Tingbacke. Just denna tävlingen samarbetade de med Charlie Kronqvist Damm och Wellnez Simrishamn som länge önskat göra något roligt för strongmansporten och kanske även sätta Simrishamn
på kartan som mer än ett Mekka för turister.

Foto: Maria Tingbacke

Under två varma och soliga dagar passade då alltså delar av svenska folket på att mäta sina styrkor gentemot varandra, genom att lyfta och flytta skit tunga grejer på Wellnez parkering. Tävlingen var uppdelad på två dagar. Under lördagen körde man klassen ”Tung”, som namnet till trots var helgens lätta klass, och lätt i den bemärkelsen att vikterna på utrustningen var något lättare än på söndagen. Dock fortfarande skittungt… På söndagen körde man klassen ”Tyngsta” där vikterna ökats en hel del. Deltagarantalet var på lördagen 7st i damklassen, och även 7st herrklassen, så jämn fördelning mellan könen. På söndagen hade man 6 st startande i damklassen och 7 st atleter i herrklassen. Båda dagarna körde man grenarna växelvis mellan dam och herr, där damerna gick ut först.

Grenarna var även desamma både på lördagen och söndagen, och dessa var:

  • Yoke – 15 meter
  • Farmers Walk – 30 meter
  • Pressmedley
  • Däckvält
  • Powerstairs
  • Loading

Foto: Maria Tingbacke

Foto: Maria Tingbacke

Foto: Maria Tingbacke

Foto: Maria Tingbacke

På damsidan i klassen ”tung” var det två atleter som höll undan övriga något, Diana Willman Göransson och Ebba Svensson, och av dessa två drog Diana det längsta strået och vann ganska komfortabelt på 40 p före Ebba som hamnade på 36 p. På tredjeplatsen hamnade Christina Lilja med 26 p. Palltrion följdes sen av Johanna Kvick, Beatrice Aguilar, Jennica Karlsson och Hanna Karlsson som alla gjorde ett strålande jobb.

Foto: Maria Tingbacke

På Herrsidan i samma klass vann Anders Rasmusson också ganska övertygande på 39 p, 9 p tillgodo på silvermedaljören Johan Lundin på 30 p, tätt följd av dagens 3:e pristagare Oscar Jonsson på 27 p. Kristian Månsson, Andreas Sjögren, Andreas Larsson och Jens Kronvall räckte för dagen inte riktigt hela vägen fram, men gjorde även de en grym insats.

Foto: Maria Tingbacke

På söndagen så ökade man då vikterna något och släppte fram klassen ”Tyngsta”. Nu skulle de atleter som ansåg sig lite för starka för lördagen kliva fram och bekänna färg. På damsidan kunde ses en del kända svenska strongwoman-namn, och tävlingen gästades
även av en atlet från Danmark. Ställde upp till fight gjorde Therese Beirup, Veronica Liljeroth, Sofia Sjunfors, Kristine
Conradsen, Emelie Johnsson och Malin Åhr.

Foto: Micke Brenke @photo_by_brenke

Foto: Micke Brenke @photo_by_brenke

Det var thight i toppen från start mellan Malin, Kristine och Emelie och fram till sista grenen var det Kristine som ledde, tätt följd av Malin och Emelie. Dock hade debutanten Malin inga som helst planer på att ge sig utan strid, utan krigade fram en lika poängställning som sen avgjordes av att Malin hade en grensegrar mer, så henne gratulerar
vi till guldet med 25 p. Kristine fick då silverplatsen, även hon 25 p. På en tredjeplats hamnade Emelie på 24 p. Mycket mer spännande än så är det svårt att få på en tävling. Resultaten fylldes sen på med Sofia, Veronica och Therese.

Foto: Micke Brenke @photo_by_brenke

På herrsidan i ”tyngsta” klassen blev det aldrig riktigt lika spännande. Charlie Kronqvist Damm som tävlade på hemmaplan hade tidigt bestämt sig för att ge simrishamnarna något att applådera åt. Han knep 4/6 grensegrar, däribland pressmedleyt, där han för övrigt var den enda av atleterna som lyckades stöta upp stocken som för dagen hade en vikt av 130 kg, och gick segrande ur striden på sammanlagda 38 p. Silvermedaljören Martin Göransson skrapade ihop 31 p, endast 1 p från dagens bronsmedaljör Andreas B Eklund som slutade på 30 p. Placerade sig efter dessa gjorde sedan Kim Larsson, Hugo Karlsson, Erik Klytsareff och Fredrik Luttren, som såklart gjorde riktigt bra ifrån sig. För en del var det debut inom Strongman, och vi kan bara hoppas att det inte var deras sista tävling utan att det bara är början på nya karriärer. Båda dagarna bjöd på en hel del publik, söndagen lite mer, men båda lockade ”man ur huse” och bjöd verkligen till folkfest.

Foto: Micke Brenke @photo_by_brenke

Foto: Micke Brenke @photo_by_brenke

Foto: Micke Brenke @photo_by_brenke

Foto: Micke Brenke @photo_by_brenke

Foto: Maria Tingbacke

På söndagen bjöds det även på att ”prova på” armbrytning. Petra Damm, med tre EM-medaljer 2019, varav ett guld, hade plockat ut ett bord och ställde givetvis upp på diverse utmaningar från publik och tävlande. Ett initiativ som lockade många att testa, och de flesta ville givetvis veta om armbrytning är mest styrka eller teknik, den ständiga frågan man får som armbrytare. Och svaret är enkelt och solklart: kör en kombo och du blir oslagbar, just like that!

Summerar vi helgen så var det en väl genomförd tävling med såväl duktiga atleter som funktionärer och domare. Lördagen dömde Charlie Kronkvist Damm med hjälp av Martin Göransson. På söndagen var det John Wiberg och Anders Ohlsson som styrde upp atleterna.

Speaker: Simone Henriksson.
Eventansvarig/sekretariat: Maria Tingbacke, Elin Persson.
Övriga funktionärer var: Sebastian Brantlid, Marcus Silvholm och Camilla Olofsson.
Sponsorerna är guld värda och bakom strong Company denna gången stod:
Simrishamns kommun
J.Jacobssons Entreprenad AB
Gymkompaniet
Proteinbolaget
Just egg
Barebelles
Fairings
JHL i Tommarp
Wellnez Simrishamn
Pölsemannen

Vid pennan: Petra Damm

Share

Leave a Reply


*


Translate