MAXstyrka

Allt inom kraftsport

De senaste två åren har vi testat och recenserat många olika hörlurar med ett fokus på hur de presterar i träningssammanhang. Merparten av dessa lurar har varit små och lätta som med lätthet får plats i fickan. In-ear-lurar och helt trådlösa pluggar (True Wireless) har varit det som de flesta har efterfrågat, men den senaste tiden har läsare som varken vill tumma på ljudkvalitet eller batteritid efterfrågat recensioner av trådlösa lurar med kåpor. Vi tänkte därför att det vore på sin plats att testa ett gäng prisvinnande over-ear-lurar som anses ligga i toppskiktet och ställa dem mot varandra för att se vilken lur som är bäst i klassen. Vi har testat hur de presterar i sju olika kategorier för att till slut kröna en vinnare.

Lurarna som vi har testat är: Jabra 85h, Sony WH-1000XM3, Denon AH-GC30 och Miiego BOOM.

Ljudkvalitet

När man lägger en rejäl slant på nya hörlurar så förväntar man att ljudet ska vara på topp. Vi har testat lurarna både med och utan kabel (som följer med samtliga lurar), och med olika typer av ljudkällor. Bäst i den här kategorin är Sony WH-1000XM3 som bjuder på en imponerande bred och ren ljudbild med en djup, punchig bas, ett omfångsrikt mellanregister och en krispig diskant. Ljudet är piggt, varmt och spelvänligt, och det låter riktigt bra oavsett om man föredrar bastyngda beats, distad metal, klassisk musik eller rockgung. Även podcasts låter förträffligt bra, precis som telefonsamtal (för båda parter). En ganska klar seger här för Sony.

Strax därefter kommer Jabra 85h som med sitt detaljerande ljud knappast lär göra någon besviken. De är inte lika bastunga som Sonys lurar och kan låta lite platta i jämförelse, men det vägs upp med en väldigt detaljerad och klar ljudbild som funkar till de flesta genrer. Jabra 85h klarar av telefonsamtal bäst då de använder hela sex (av åtta) mikrofoner för att filtrera bort omgivande missljud och för att förstärka rösterna.

Denon AH-GC30 har valt en betydligt mer försiktig och lågmäld ljudbild, och det känns nästan som att de ursäktar sig när man ställer dem mot framförallt Sonys lurar med samma grundvolym. Det känns som att lurarna är lite mer svårdrivna, dock enbart när man använder kabeln, så det gäller att man skruvar upp volymen för att lurarna ska komma till sin rätta. Då låter det riktigt klart, detaljerat och högupplöst, men vidare kraftfullt låter det inte.

Miiego BOOM bjuder på den näst bästa basen efter Sony WH-1000XM3. Den är faktiskt så bra att den nästan tar över och dränker de högre frekvenserna. Det gör att det bitvis låter lite burkigt och instängt och inte alls lika detaljerat som hos de övriga lurarna, speciellt när det kommer till sång och röster. Om man gillar djup och hög bas så lär man dock gilla BOOM.

Bäst: Sony WH-1000XM3
Näst bäst: Jabra 85h

Brusreducering

Brusreducering är kanske överflödigt när man kopplar av i mysfåtöljen, men om man sitter nerstuvad i en flygstol är man glad om lurarna kan stänga ute bullret. Detsamma gäller om man tränar där skivstänger tappas och hantlar slängs. Här briljerar Sony WH-1000XM3 stort. Kombinationen gräsklippning och podcast fungerar utan några som helst problem även om volymen inte är speciellt uppskruvad. Väldigt imponerande. För att tillfälligt stänga av brusreduceringen och tysta musiken, om någon till exempel försöker prata med dig, lägger man bara en hand på höger kåpa. De har också något som kallas för Sense Engine som anpassar brusreduceringen efter vilken miljö du vistas i.

Näst bäst är Jabra 85h vars brusreducering räcker gott och väl till de flesta tillfällen, men de når inte riktigt upp till Sonys lurar. Jabra 85h bjuder på något som kallas för Smart Sound, vilket precis som i Sonys fall känner av vilken omgivning du befinner dig i och anpassar ljudet och brusreduceringen därefter. Den passiva bullerdämpningen är också effektiv.

Denon AH-GC30 klarar också gräsklippartestet galant, och det finns inte så mycket att klaga på här. Lurarna är i sin konstruktion täta och stänger ute omgivande ljud ganska bra även när ANC är avstängt.

Det kanske är orättvist att ta med Miiego BOOM som inte har någon aktiv brusreducering, och de är inte jätteeffektiva när det kommer till passiv brusreducering heller, men de har andra kvaliteter som rättfärdigar att de ska få vara med i testet. I just den här kategorin har de dock inte mycket att hämta, såklart.

Bäst: Sony WH-1000XM3
Näst bäst: Jabra 85h

Design och byggkvalitet

Designen kanske inte är det viktigaste när man ska köpa nya lurar, i synnerhet inte om man som jag har passerat 30-strecket och inte är uppdaterad om vad som händer i Milanos modesalonger, men för vissa är det en dealbreaker om lurarna inte är snygga. Vad som är snyggt är väldigt subjektivt och det jag tycker är snyggt kanske någon annan tycker är fult. Vinnaren i den här kategorin lär dock attrahera de flesta, nämligen Denon AH-GC30. Med sina rejäla metallbågar och sin smakfulla design ger dem ett propert, moget och lyxigt intryck, men är samtidigt inte gubbiga. Lika mycket privatjet som skateboard. De känns otroligt stabila och välbyggda rakt igenom. Det enda minuset är att knapparna på kåporna är väl anonyma och svåra att hitta när man har dem på sig.

Näst snyggast är Sony WH-1000XM3 som med sina smala kåpor skapar ett lite mer futuristiskt och sportigt utseende. Den kopparfärgade Sony-loggan finns på båda sidorna och bryter av den svarta ramen på ett smakfullt sätt. En annan sak som också gör sitt för utseendet är att Sony har valt att ersätta volymknapparna med touchfält på kåporna istället. Det kanske hade varit funktionsmässigt bättre med fysiska knappar, men inte snyggare.

Jabra 85h är också snygga och går lite mer åt det diskreta, stilrena hållet trots att kåporna är lite tjocka och putar ut lite. Yttersidan på både kåporna och bygeln är täckt av ett regnavvisande tyg, vilket ger dem ett lite råare utseende. Insidan av bygeln har samma konstläder (PU-läder) som de övriga lurarna i testet. De är snygga, nästan på gränsen till tidlösa, och känns gediget byggda. Ett stort plus är de tydliga knapparna på kåpornas utsida.

Miiego BOOM kör på samma diskreta stil som Jabra 85h, men är mindre och ser inte riktigt lika robusta ut. De är fortfarande snygga och andas ungdomlighet, men intrycket blir lite tanigt i kontrast med Jabras bulliga design. Vi gillar att de svarta logotyperna på sidan nästan kamoufleras mot kåporna.

Bäst: Denon AH-GC30
Näst bäst: Sony WH-1000XM3

Komfort

Ett vanligt problem med brusreducerande lurar är att de sitter hårt mot huvudet för att inte släppa in omgivande missljud. Lyckligtvis har ingen av testens lurar det problemet, utan samtliga är behagliga att bära. Vad som är komfortabelt har såklart med vilken huvudform man har, och om man ska lägga flera tusen kronor på ett par lurar som man planerar att använda mycket så råder jag alla att testa dem före köp. Jag lät min fruga testa lurarna för att höra vad hon tyckte, och hennes vinnare i kategorin var Jabra 85h. Jag har velat mellan Jabra 85h och Sony WH-1000XM3 som båda är väldigt behagliga att bära. Sonys lurar väger in på 255 gr medan Jabra 85h väger 296 gr, men jag tycker inte att den extra vikten hos 85h märks. Kuddarna är lika mjuka och sköna hos båda lurarna och bygeln pressar inte hårt på skallen. Frugans röst fäller avgörandet så Jabra 85h vinner den här kategorin, tätt följt av Sony WH-1000XM3.

Denons lurar är också väldigt komfortabla. De mjuka, välstoppade kuddarna lägger sig som en mjuk filt runt öronen och står lite i kontrast med metallramen som blir lite för styv för att lurarna ska kunna kamma hem segern här. De ligger verkligen inte långt efter toppduon, det ska sägas.

Miiego BOOM har också sköna kuddar, men de är lite för små för att omfamna öronen. Stoppningen i bygeln är heller inte lika mjuk och behaglig som hos övriga lurar.

Bäst: Jabra 85h
Näst bäst: Sony WH-1000XM3

Batteritid

När det kommer till batteritiden presterar samtliga lurar i testet bra, men två lurar spelar i en egen liga i batterikategorin. Bäst av samtliga är Jabra 85h som skåpar ut konkurrenterna med en batteritid på hela 36 timmar (enligt uppgift) med aktiv brusreducering påslagen. Med ANC avslagen ska det gå att använda dem i 41 timmar innan de behöver laddas. Dessa siffror ska man alltid ta med en nypa salt då batteritiden är beroende av hur de används (volym o.s.v), men väl över 30 timmar klarar dem alla gånger. Dessutom går det att snabbladda dem när batteriet väl håller på att laddas ur. En kvarts laddning ger ungefär fem timmars musiklyssning.

Näst bäst i klassen är Sony WH-1000XM3 som stoltserar med 30 timmars användning. Även här kan man dra av några timmar för att få en mer verklighetstrogen siffra, men batteritiden är ändå utmärkt. Även Sonys lurar har snabbladdning, men här får man fem timmars musiklyssning efter tio minuters laddning.

Miiego BOOM klockar in på 22 timmar (enligt tillverkarna), vilket är bättre än Denon GC30 som fortfarande ska ha en batteritid på 20 timmar. Fullt godkända, båda två, men ganska långt från Jabras klassledande batteritid. Denons lurar har en imponerande snabbladdning där man får hela sex timmars musiklyssning på en kvarts laddning.

Bäst: Jabra 85h
Näst bäst: Sony WH-1000XM3

App och extrafunktioner

En medföljande app har blivit vardagsmat när man köper trådlösa lurar. En del appar är funktionsfyllda med EQ:s och möjlighet att styra lurarna på ett eller annat sätt. De tre dyrgriparna i testet har alla varsin app som man gratis kan ladda ner till mobilen oavsett om man föredrar Android eller Apple. Miiego BOOM har ingen app och får stå utanför den här kategorin.

Jabras app heter Jabra Sound+ och innefattar en fantastisk equalizer med färdiga ljudprofiler för olika typer av användningsområden. Om man vill lyssna på en podcast så finns det en profil som är anpassad för att röster ska låta bättre. Om man istället vill lyssna på en bastung låt finns det en profil som förstärker basen. Utöver det finns möjligheten att anpassa och ställa in brusreduceringen. Appen är genomgående snygg och överskådlig, och väldigt praktisk. Jabra Sound+ är bäst i den här kategorin.

Sonys app heter Sony Headphones Connect och innehåller i princip samma funktioner som Jabra Sound+. Även här finns det en bra equalizer, olika ljudprofiler som ska efterlikna olika miljöer (konserthall, arena, klubb och utomhusscen), olika förinställda EQ-inställningar och möjligheten att anpassa brusreduceringen. Dessutom kan man välja om man vill att lurarna ska stängas av efter en viss tid utan musik eller om man vill nyttja brusreduceringen utan musiklyssning. Appen är funktionell och bra, men inte riktigt lika snygg som Jabras dito.

Denons app heter kort och gott Denon Audio och är mer som ett ljudbibliotek än något annat. Man kan söka och streama olika internetradiokanaler via TuneIn och kategorisera musik som man har lagrat på enheten. Denon har också lagt till en equalizer för att förfina ljudet. Appen känns dock inte lika omfattande och självklar som Jabra Sound+ och Sony Headphones Connect och ser gammal ut rent estetiskt.

Bäst: Jabra 85h
Näst bäst: Sony WH-1000XM3

Träningskompatibilitet

Den kanske viktigaste aspekten av alla för alla som tränar är hur väl lurarna presterar i en gymmiljö, i löpspåret eller var man nu brukar träna. Om det är styrketräning man sysslar med, och om man inte svettas så ymnigt, så funkar samtliga lurar i det här testet bra. Om man behöver byta t-shirt ett par gånger under passet, brukar nöta på crosstrainern eller tränar i en städskrubb utan ventilation så bör man satsa på antingen Jabra 85h eller Miiego BOOM då dessa tål vatten och svett bättre än Sony WH-1000XM3 och Denon AH-GC30.

Miiego BOOM har tagit “svettåligt” ett par steg till och har utbytbara sportkuddar som går att tvätta efter träningspasset. Att byta ut kuddarna går snabbt och smidigt, och man får med mjuka kuddar i konstläder så att man kan lyssna på lurarna samtidigt som man tvättar sportkuddarna. En smidig och originell lösning som fler borde ta efter. Därför vinner Miiego BOOM den här kategorin.

Jabra 85h är väderbeständiga och har en tvåårig garanti mot vatten och damm. De är hållbara och passar ypperligt för träning. De är lite otympliga i vissa träningssammanhang, när man till exempel kör pressövningar liggandes på en bänk eller när man springer, men oftast fungerar de bra under träningspass.

Bäst: Miiego BOOM
Näst bäst: Jabra 85h

Slutsats

Att utse en självklar vinnare här är svårt. Samtliga lurar briljerar i något område, så allt handlar om vilka preferenser man har. Om man anser att ljudkvalitet och brusreducering är det viktigaste så vinner Sony WH-1000XM3. Om man istället vill ha bäst batteritid, väderbeständighet och bäst samtalsljud är Jabra 85h det givna valet. Vill man pryda skallen med de snyggaste lurarna just nu så bör man köpa Denon AH-GC30, och om man inte är villig att tömma plånboken så är Miiego BOOM ett bra val. Sony WH-1000XM3, Denon AH-GC30 och Jabra 85h kostar i dagsläget ca. 3000 kr/st, och om man har tre tusenlappar att lägga på nya lurar så lär man inte bli besviken oavsett vilken av dessa man väljer. Miiego BOOM kostar hälften så mycket som dessa och har sina förtjänster, speciellt när man ser till priset, även om de inte når upp till dyrgriparna i någon kategori (förutom träningskategorin).

En vinnare måste dock utses, och hade jag bara köpt ett par lurar att ha när jag är hemma, går på stan, flyger eller åker kollektivt hade valet fallit på Sony WH-1000XM3. De låter som sagt bäst, har bäst brusreducering och en fantastisk batteritid. När man dock tar med träningsaspekten så tippar det över åt Jabra 85h som funkar riktigt bra under regniga löpturer såväl som under hårda styrketräningspass, har bäst batteritid, låter riktigt bra och är väldigt komfortabla. Denon är med sitt fantastiska yttre och nästan lika fantastiska inre ett bra köp, men når inte riktigt upp till toppduon. Miiego BOOM är som träningslurar väl värda sitt pris, och om man vill ha ett par bra kåplurar utan att lägga mer än 1500:- så är dessa ett bra köp.

Jabra 85h

+ Klassledande batteritid
+ Riktigt bra ljudkvalitet
+ Väldigt komfortabla
+ Stilren design
+ Effektiv snabbladdning
+ Fantastisk app
+ Vatten- och dammtåliga
+ Bra brusreducering
– Lite tanig bas
– Ingen knapp för on/off


Sony WH-1000XM3

+ Klassledande ljudkvalitet
+ Fantastisk brusreducering
+ Väldigt komfortabla
+ Utmärkt batteritid
+ Snygg design
+ Effektiv snabbladdning
+ Bra app
– Bluetooth 4,2 istället för 5,0
– Inte speciellt väderbeständiga


Denon AH-GC30

+ Läcker och lyxig design
+ Bra brusreducering
+ Riktigt bra ljudkvalitet
+ Komfortabla
+ Bra app
+ Fantastisk snabbladdning
– Batteritiden kunde ha varit bättre
– Diffusa knappar
– Ramen kan kännas lite stram
– Dålig app


Miiego BOOM

+ Utbytbara kuddar
+ Hyfsad batteritid
+ Nätta och snygga
+ Relativt bra komfort
+ Priset
+ Bra för träning
– Basen tar över lite för mycket
– Inte Bluetooth 5,0
– Micro-usb istället för usb-c
– Ingen brusreducering
– Ingen app

Jabra 85h, Sony WH-1000XM3 och Miiego BOOM kan man köpa i välsorterade elektronikaffärer. I Sverige kan man bara köpa Denon AH-GC30 hos HiFi Klubben.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate