MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Pulsarmband och smartklockor har blivit en lika självklar del för löpare som cykeldatorn är för cyklisten och som lyftarbältet är för styrkelyftaren. Den senaste tiden har träningsklockorna blivit lite som schweiziska arméknivar där mängder av olika funktioner trycks in i det lilla formatet, där ingen träningsform utesluts. Garmin har släppt ett gäng nya träningsklockor där funktionskrutet inte har sparats på. Vi har testat deras nya klockor Instinct och värstingen Forerunner 945 för att se om de kan bli din bästa träningskompis.

Funktioner och finesser

Garmin Instinct och Forerunner 945 är fullproppade med funktioner och finesser, och som användare lär man knappast använda hälften av dem. De flesta har med träning att göra, men det finns också en del finesser som är välkomna även utanför löpspåret eller gymmet, i synnerhet i Forerunner 945. Forerunner 945 har en ganska saftig prislapp på 6699:- och kostar alltså mer än dubbelt så mycket som Instinct (3299:-). Den har också betydligt fler vardagliga funktioner såsom möjligheten att betala genom Google Pay, använda Spotify (om man har premiumkonto) eller lagra ca. 1000 låtar direkt på klockan. Dessutom har den inbyggda kartor så att man slipper titta på mobilen när man ska se var man är. Instinct kan å andra sidan stoltsera med en mer robust (men plastig) konstruktion och att den är vattentålig ner till 100 meter (Forerunner 945 klarar “bara” 50 meters djup), om man nu skulle ha en fallenhet för fridykning.

Det finns ett gäng olika träningslägen i klockorna för att logga träningspassen, men det blir snabbt tydligt att klockorna främst är gjorda för konditionsutövare. Båda klockorna har gps, termometer, höjdmätare, kompass, pulsmätare sömnmätare och kaloriförbränningsmätare. Dessutom går det utmärkt att simma med dem. Om man däremot föredrar att lyfta skrot finns det inte lika många anledningar att köpa dem. Det finns ett läge för ren styrketräning där klockorna med hjälp av rörelsecensorer ska kunna hålla reda på hur många repetitioner man kör i en viss övning, men de klarar inte av uppgiften på ett tillfredsställande sätt. Jag testade till exempel att köra bicepscurls som har en ganska tydlig och relativt lång rörelsebana, men klockorna lyckades bara registrera varannan repetition. I bänkpress var det något bättre, men fortfarande inte i närheten av att vara exakt. Om man därför uteslutande tränar styrketräning finns det inte så mycket att hämta här.

Batteritid

Batteritiden på klockorna beror såklart på hur man använder dem. Om man bara använder dem som smartklockor räcker batteriet i drygt två veckor, men om man har på gps:en, lyssnar på musik (Forerunner 945) och pressar den till max räcker batteriet en dryg arbetsdag ungefär. En riktlinje är att man bör ladda klockan samtidigt som man laddar mobiltelefonen. Batteritiden är jämfört med andra smarta klockor väldigt bra.

Komfort och design

Om innehållet skiljer dessa smarta klockor åt så gör designen det än mer. Medan Forerunner 945 har en proper och diskret design och med solen i ögonen skulle kunna misstas för ett vanligt armbandsur ser Instict ut som en leksaksvariant av en klocka. Formspråket i Instinct är bulkigt och svulstigt och konstruktionen känns plastig. Det både känns och syns att Forerunner 945 är den dyrare av de två. Själva armbanden är gjorda i silikon för att dels vara bekväma och dels för att kunna tåla vatten, väder och vind. Även skärmarna skiljer sig åt där Forerunner 945 har en upplösning på 240*240 px medan Instinct får nöja sig med 120*120 px. Jag hade önskat mig en ännu mer högupplöst skärm på Forerunnern (många konkurrenters klockskärmar är dubbelt så högupplösta) men displayen är tydligt, funktionell och relativt ljusstark, och den lägre upplösningen bidrar samtidigt till en bättre batteritid.

Man navigerar med hjälp av fem knappar på sidan av klockan, vilket fungerar väl. Det kan ta en liten tid att nå fram dit man vill i menyerna, men efter att man har lärt känna gränssnittet så flyter det på bra.

Slutsats

Om man är ute efter att höja kvaliteten på träningen bland de fria vikterna på gymmet så kommer Garmins nya klockor Instinct och Forerunner 945 inte kunna erbjuda speciellt mycket. Om man däremot tränar en del konditionsträning, är ute och vandrar i berg, orienterar eller cyklar en del kan dessa båda klockor vara ett bra komplement i träningen. Instinct är speciellt bra om man vandrar mycket i svår terräng. Forerunner 945 tar allt ett steg längre och är en ypperlig smartklocka även innan och efter träningspasset. Om man ska satsa på bara en av dem, och om plånboken tillåter det, så bör man köpa värstingen Forerunner 945.

Forerunner 945

+ Snygg design
+ Bra batteritid
+ Vattentät
+ Stöd för Spotify (premium)
+ Kartor direkt i klockan
+ Garmin Pay
+ Bra knappar
– Dyr
– Dålig precision i styrketräning

Garmin Instinct

+ Bra batteritid
+ Vattentät
+ Stryktålig
+ Bra knappar
– Ful och “billig” design
– Dålig precision i styrketräning
– Har få vardagliga funktioner

Garmin Instinct och Forerunner 945 kan man köpa i välsorterade elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate