MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
27

Test – iear BTS-247 Athlete

Posted by MAXstyrka 2 Comments

Jag ska erkänna att jag sällan brukar handla varor av lågprismärken. När jag handlar betalar jag gärna några tior extra för att köpa tvättmedel av den typen man oftast ser i reklamfilmer på bästa sändningstid, och varor märkta med ICA Basic, Favorit och Eldorado lämnas bestämt kvar på hyllorna. Mottot brukar vara att man får det man betalar för, kanske i synnerhet när det kommer till mer kostsamma produkter som mobiltelefoner, bilar, hemelektronik och hörlurar. Därför var jag en aning skeptisk när det damp ner ett par billiga trådlösa hörlurar av märket iear, ett märke jag tidigare aldrig hade hört talas om. Kan ett par lågprishörlurar för 499:- verkligen vara något att ha?

Produkten

Det är den svenska prylkedjan Teknikmagasinet som importerar och säljer hörlurar från iear i Sverige. De lurarna som nu finns ute nu har bluetooth 4.0, men under vintern kommer lurarna uppdateras och kommer då ha bluetooth 5.0. De lurarna som jag testar här är de uppdaterade lurarna, men lurarna skiljer sig inte nämnvärt åt. Hörlurarna går under det ganska osexiga namnet BTS-247 Athlete, något som ändå vittnar om att de är gjorda för att träna med. Även specifikationerna skvallrar om detta då lurarna är svettåliga och har gummivingar för bättre passform.

Komfort och design

Mitt första intryck när jag plockade ur lurarna ur den lilla förpackningen var att de kändes välbyggda och slitstarka. Designen är diskret och bra, och lurarna är relativt små och lätta (vikten ligger på 15,5 gram). Fjärrkontrollen som sitter på sladden har tre stora och responsiva knappar för att byta låtar, svara på samtal eller stänga av dem. Hörlurarna kommer med tre olika storlekar på både proppar och vingar för att man ska kunna få en så bra passform som möjligt. De är relativt sköna, men vingarna är lite för hårda för min smak. Det gör att jag upplever att de skaver lite efter att man har använt dem ett tag. Tyvärr följer det inte med någon form av kabelsamlare, så man får finna sig i att sladden hänger löst bakom nacken. Inget stort problem, men något man bör veta om.

Ljudkvalitet

För 499;- skulle man kunna tro att ljudet skulle vara åsidosatt, men glädjande nog har de prioriterat ljudkvaliteten framför mindre viktigare saker. Lurarna stödjer aptX och kan stoltsera med en klar och detaljerad ljudbild som helt klart spelar i kapp med betydligt dyrare lurar. Ljudet är fylligt, runt och relativt balanserat. De spelar speciellt bra i de låga och mellersta frekvenserna. Jag blev förvånad över hur bra de presterar med tanke på priset.

Batteritid

Om de har lagt mycket krut på ljudkvaliteten så är batteritiden en av de saker som har nedprioriterats. Man kan lyssna i drygt fem timmar innan det är dags att ladda dem igen, vilket är långt under vad de flesta andra trådlösa hörlurar mäktar med. Det finns True Wireless-pluggar som spelar dubbelt så lång tid, så fem timmar är inte godkänt. Med nyladdade lurar kan man ta sig igenom de flesta träningspassen utan problem, men att behöva ladda dem så ofta blir snabbt frustrerande, i synnerhet om man använder hörlurarna ofta och mycket under en dag. Lurarna laddas med en mikro-usb istället för en usb-c, förmodligen för att hålla nere priset. Någon snabbladdning är det inte tal om heller. Med tanke på att de nu är så pass lätta, och fjärrkontrollen där batteriet sitter är relativt stor, så hade det inte skadat om tillverkarna hade tryckt in ett dubbelt så stort batteri. Det hade lyft lurarna avsevärt.

Slutsats

Företaget iear har bevisat att kvalitet inte alltid behöver reflekteras på priset. BTS-247 Athlete kostar en knapp femhundring men spelar som om de skulle vara dubbelt så dyra. De är snygga, sitter ganska säkert i öronen och är svettresistenta. Samtidigt dras de med lite obekväma vingar och en undermålig batteritid som drar ner betyget. Om de hade haft en betydligt längre batteritid och varit lite skönare hade de fått en klockren köprekommendation, så om du kan bortse från dessa punkter och vet med dig att du har möjlighet att ladda dem i tid och otid och samtidigt inte känner för att tömma spargrisen så är de ett par riktigt välljudande lurar som de flesta har råd med. Jag kanske inte kommer börja kasta mig över lågpristvättmedel framöver, men jag kommer definitivt överväga det. Kvalitet behöver tydligen inte kosta speciellt mycket.

+ Bra ljudkvalitet
+ Prisvärda
+ Bluetooth 5.0 (Dock ej i dem som finns ute nu)
+ Svettsäkra
+ Gediget byggda
+ Bra knappar
– Dålig batteritid
– Lite hårda vingar
– Mikro-usb istället för usb-c

iear BTS-247 Athlete

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 18 – 20000 Hz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.0
Batteritid: 5,5 timmar aktivt
Mikrofon: Ja
Vikt: 15,5 gram

iear BTS-247 Athlete kan man köpa hos Teknikmagasinet här.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

2 Responses so far.

  1. Anna skriver:

    Hej!

    Tack för dina tankar om Iear bts247 athlete. På en av bilderna har du monterat ned hörlurarna i sina beståndsdelar.

    Går det att skippa mellanbiten med vingen, o direkt trycka på gummiringarna på grundstommen? Kan man på så vis kringgå problemet med skavande vinge, genom att helt enkel ta bort den? Eller är mellanbiten till för ngt annat också (tex att det sitter ljudelement i den)?

    Många tack!

Leave a Reply


*


Translate