MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
09

Vi måste sänka Bismarck

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Att få låtar på hjärnan hade inte varit så illa om man hade kunnat välja vilka låtar som fastnar där. I mitt fall blir det alltid rätt märkliga melodier, Johnny Hortons låt om det tyska krigsskeppet Bismarck är inget epos, men icke desto mindre inetsad i huvudet på mig, och då kan jag ligga gärna försöka utvinna någon klarsyn ur det. Vill ni också ha den på hjärnan så finns den på Spotify, man behöver inte lyssna många gånger. Det hela utspelar sig under andra världskriget, 1941 närmare bestämt, och låten handlar om den engelska flottans klara övertygelse att Bismarck måste sänkas oavsett vad, och det är här den intressanta lärdomen kommer. Självfallet handlade det om att vinna kriget, mänsklighetens frihet, nazismens fall och allt detta. Givet att det var ett rätt stort krig kan man tycka att det borde ha gått att arbeta runt just Bismarck och vinna ändå, men det är där poängen ligger. Oavsett hur stor en fråga eller ett problem är, så hamnar man ibland nere på en väldigt tydlig enskild punkt som måste lösas.

Det är inte alltid det är så, ibland kan man komma runt ett problem och vinna kriget ändå, men ibland så går det inte. Ibland så står och faller allt med en fråga. De allierades sjötrafik, transportfartyg, försörjningsled, allt som behövdes för att fungera rörde sig till havs. Storbritannien är som bekant ett ö-rike, och om ett tyskt slagskepp på långt avstånd kunde sänka allt som rörde sig över vattnet så gick det helt enkelt inte att vinna något krig. Mat inte kom fram inte fram, råvaror kom inte fram, bränsle kom inte fram, trupper kom inte fram, vapen kom inte fram. Allt skulle falla offer för Bismarcks kanoner. Således, Bismarck måste sänkas. Det tog 6 dagar, men den 27 maj 1941 så sänktes slutligen Bismarck, och det var både flygplan och skepp inblandade innan det var klart. Då hade det redan kostat de 1400 besättningsmännen på HMS Hood livet, ett av de engelska skepp som skickats att vinna det nödvändiga slaget. En dyr insats, och man kan undra om de allierade stirrade sig blinda på Bismarck, hade det gått att göra på ett annat sätt? Kanske det, men ibland finns bara ett sätt.

Det finns en mängd tillämpningar i såväl träning som livet i övrigt. Vissa frågor kan man jobba runt, men ibland så dyker det upp sådana som inte går att komma runt, som måste vinnas. Jag ska inte banalisera genom att räkna upp exempel, men påtagligt ofta så är det frågor som man egentligen vill undvika. Rätt svåra strider att vinna, helt enkelt. Det brukar vara det om mycket hänger på dem. Det finns inga tvärsäkra tumregler för hur man vet vilka strider som oundvikligen måste tas, men det som är tvärsäkert är att när striden har identifierats så får inte det som ringer i huvudet vara att vi ska försöka sänka Bismarck. Man måste veta att Bismarck måste sänkas.

Share

Leave a Reply


*


Translate