MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
25

Arnold Classic Europe 2019 – Dag 4

Posted by Damir Krunic 0 Comment

Jag sitter hemma vid datorn och reflekterar över hela Barcelonaresan och speciellt tävlingen.  Det är dags att att få ut det till MAXstyrkas följare.

Tävlingen startades med stocklyft, 180 kg för reps på tid (60 sek). I denna gren fick tyvärr både Kim och Nedzmin en nolla. Grabbarna har en hel del att lära sig när det gäller teknik att kicka igång stocken och lyfta på rätt sätt. Vart mest stående snedbänksförsök för båda två och på en stock som väger 180 kg och är dessutom jäkligt lång och obehaglig när det gäller balansen vart det helt enkelt för mäktigt. Båda har lyft denna vikt på träning men att lyfta hemma på en stock man är van vid och sedan på tävling på en helt annan är inte samma sak. Vi diskuterade detta efter tävlingen och båda är överens om att det måste ske ett besök till Fyshuset i Gävle väldigt snart. Får mig att tänka på att de var för några veckor sedan i Gävle hos Forsmark för ett träningspass och jag sa åt grabbarna att besöka Anders Bergström efteråt. Jag ringde upp honom och sa att de skulle komma förbi för en lektion i att pressa saker ovanför huvudet, men det vart inte av då det vart väldigt sent och de hade bråttom hem till sina respektive familjer, vilket är helt acceptabelt. Men coachen hoppas bara att det inte behöver dröja några års övertalning för ett besök hos Anders så som det gjorde för en annan adept. Lite grinig måste man ha rätt att vara nu när man börjar komma upp i åren. Om jag nu minns rätt så vanns grenen av Matteus som gjorde ett 5 reps utan problem. Men man såg att en hel del bra namn hade problem att få upp den. T.ex. Jerry Pritchett vände den två gånger och missade pressen ovanför huvudet två gånger för att till slut sätta dit den på tredje försöket.

Sedan var det dags för oket och det såg inte någon av grabbarna heller fram emot så jätte mycket. 455 kg skulle bäras på snabbast möjliga tid i 20 m. Reglerna var också att man fick bara tappa den en gång. Om man tappade oket en andra gång var det kört och då fick man inte fortsätta. Nedzmin gick in hela vägen i mål men han måste jobba på snabbheten. Kim såg ut att plocka upp den jävligt bra och dra iväg men tappade snabbt oket på golvet, lyfte upp den igen och efter en kort sträcka tappade den igen. Vart runt 5 m. Problemet där var också att vi gjorde en liten chansning att jag lindade knäna på Kim i oket då han haft problem och smärta i ena knät så ville han skydda så mycket så möjligt. Jag lindade rätt så lätt, ungefär 50% av hur hårt jag kan linda då detta gäller ok och inte knäböj så att det inte blir blodstopp utan enbart mer som stöd för knäna. Det som hände var att starten sedan fördröjdes på grund av felutrop och fel höjd på oket så Kims ben började domna i alla fall och när han väl fick starta kände han att det var obehagligt att gå med oket. Nu är vi en erfarenhet rikare av detta och frågan är om man överhuvudtaget ska linda knäna i framtiden. Från oket minns jag att vissa kända namn bokstavligt sprang in i mål! Novikov vann oket då Matteus gjorde misstaget att han sprang så snabbt med 455 kg på ryggen så han tappade balansen och tappade oket en gång men det hann knappt hamna på golvet innan Matteus plockade upp den i farten igen och fortsatte in i mål. Det såg ut som han hade ett tomt ok på ryggen, så snabbt gick det till.

De två jobbigaste grenarna för grabbarna var över, så nu fanns de resterande tre som de kunde se fram emot. Det blev Farmers Walk istället för Frame Cary som var ändrat nära inpå tävlingen, men det är samma för alla. Båda gick in i mål. Nedzmin tappade väskorna en gång. Kim gick in utan problem och båda fick hyfsade tider. I alla fall när det gäller det här gänget. Väskorna vägde 175 kg var.

Den fjärde grenen var raw marklyft. Det såg grabbarna fram emot. Nedzmin visste vi var i bra form och att han skulle utan problem dra några reps på 365 kg. Det var bara frågan om hur många han skulle hinna med innan de 60 sekunderna tog slut. Och han bevisade än en gång att han ligger i den absoluta världstoppen i denna gren. Han fick delad andra plats i mark på hela 6 reps med namn som Jerry Pritchett och Rauno Heimla. Och helt ärlig så såg faktiskt Nedzmins sjätte rep mycket lättare ut än de andras som gjorde sex reps också. Då ska man ha i tanke att detta var fjärde gren och på 60 sek tidslimit så man börjar undra vad en fräsch Nedzmin gör om t.ex. marken skulle varit första gren. 7 kanske 8 reps?! Caron vann marken då han drog sist i gänget och gjorde 7 reps. Vad det gäller Kim i marken så vart jag så imponerad och glad! Vi har jobbat en hel del på att ändra stilen och få bort några gamla dåliga vanor och få in nya bra vanor när det gäller uppsättningen och starten i marken. Vi valde att inte köra på så tunga vikter nära inpå utan låta kroppen vila ut då Kim kände sig rätt sliten. Han brukar annars vara lite otålig och vilja gå på högre vikter inför tävling för att få bekräftat att att han har styrka för att lyfta mycket. Men detta upplägg nu visade sig funka utmärkt! Redan på uppvärmningen så såg jag att idag blir det förmodligen PB i mark då 330 kg flög upp som papper. Och Kims gamla PB i raw mark är 360 kg som han gjorde på Sveriges Råaste 2018 med en stil där han skjuter under knäna och juckar upp vikten efter han kommit ovanför knäna. Idag blev det 2 reps på 365 kg, och det som är ännu mer imponerande är att han lyfte helt perfekt. Inget mer skjuta in knäna, inget juckande utan rak lyftväg rakt upp med fint fottryck hela vägen. Han försökte sig på en trea men där tog kraften slut. Förmodligen gör en fräsch Kim 3 reps på denna vikt när marken inte är fjärde gren, och då kan ni ju räkna ut själva vilken fin siffra han börjar närma sig nuförtiden. Då pratar vi inte om en siffra som börjar med en trea. Att redan ha två atleter i mitt team som är 400 plus-markare känns otroligt! Men nu pratar vi om två till som börjar närma sig den magiska gränsen vilket innebär att inom en snar framtid kommer TEAM @coach_rasputin ha 4 atleter som drar över 400kg i marklyft, för att inte glömma att nämna både med utrustning och utan!

Alla var nöjda och glada efter marken och väntade på sista grenen som var Arm over arm. En väldigt strulig orättvis gren vart det idag som sista gren. Där jag faktiskt måste säga att Kim vart i stort sätt av med en vinst på grund av andra omständigheter runt denna gren. Alla vet hur viktigt det är och vilken skillnad det gör hur bra den funktionären som står bakom matar ut repet när man drar. Gör han det dåligt och repet bli alldeles för slappt så blir det mycket sämre tid. Gör han det riktigt bra och repet är spänt hela tiden går det undan rejält! Dagens funktionär gjorde ett dåligt jobb på alla atleter fram tills det var dags för de sista två Novikov och Matteus. Då gjorde han jobbet extremt bra och det gick undan. Kim ledde ända fram tills dom två gick ut, men sen var det kört. Brian var inte glad och gick och protesterade. Jag pratade med honom och han tyckte att det hade varit bättre om det inte stod någon bakom utan att varje atlet körde helt själv så att det hade varit lika för alla, eftersom det kan skilja så mycket från gång till gång hur pass bra funktionären matar ut repet. Katona som var domare sa till mig att både han och många andra tyckte att man borde ta bort den grenen helt och byta ut mot något annat då förra året vart det samma sak och det var väldigt mycket missnöje med denna gren. Han hade till och med mailat till arrangören innan att byta ut den. Likaså Belsak, men Rouge ville gärna ha kvar den, så den vart kvar.

Nedzmin och Kim hamnade till slut i detta hårda startfält på plats 13 och 14 om jag minns rätt. Har försökt att hitta hela listan på nätet, men hittar tyvärr enbart listan på topp-10. Tror att det var sammanlagt 18 eller 19 tävlande. Här är i alla fall topp-10:

1. Mateusz Kieliszkowski
2. Olexii Novikov
3. JF Caron
4. Mikhail Shivlyakov
5. Jerry Pritchett
6. Jimmy Paquet
7. Brian Shaw
8. Alvers Smauktelis
9. Matjaz Belsak
10. Rauno Heinla

Efteråt vart det en lugn kväll men god mat och reflektering av tävlingen och analysering av vad som måste förbättras och ändras i framtiden för att det ska gå ännu bättre. Summa summarum, en erfarenhet rikare fick vi alla och att få känna på och tävla mot de absolut bästa kan bara göra gott för båda två. Bara att titta på Andreas Ståhlbergs karriär hur den vände efter att han fått vara med på 2019 Worlds Strongest Man som gick juni månad i USA. Här kommer en massa bilder från både tävlingen och efteråt då det vart rena rama foto-partyt på tävlingsarenan där både fansen och atleterna själva tog en hel del bilder med sina medtävlande.

Share

Leave a Reply


*


Translate