MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Strongmanlegenden Anders Johansson (Starkeanders) har här skrivit ihop ett reportage om Sveriges Starkaste Kvinna 2019 i klassen u82 kg.


Sveriges Starkaste Kvinna -82 kg 2019

Sveriges starkaste kvinna -82 kg 2019 gick av stapeln i Sundsvall den 31:a augusti. Vädret blev perfekt för tävling (fint väder men inte för varmt) och tävlingen hölls utanför Birsta Citys huvudentre. Tilläggas kan att Birsta  är Sveriges 3:e största handelscentra och därmed en naturlig hög tillströmning av publik (planerande såväl som spontan). Efter några avhopp pga. skador stod det när det var dags 8 tävlingssugna damer på plats och ett svårslaget rekord är nog åldersspannet i denna tävling. Cassandra Annergren överlägset yngst, endast 16 år gammal och äldst Åsa Stonegård 50 år ”ung”! På förhand var Bobby Sundberg stor favorit till titeln (kom nyligen 3:a på Europas Starkaste Kvinna -82 kg) men först ska självklart damerna fightas om det innan titeln kan delas ut.

Gren 1: Apollon max reps på 70 kg (järnaxel på 50 mm i diameter), de som inte orkar 70 kg fick göra upp på 56 kg.

Först ut var Sofie Minisc som direkt valde att gå på 56 kg och matade iväg tre reps. Sara Zettergren gjorde några tuffa försök på 70 kg men valde sedan när det var väldigt kort tid att gå ned till 56 kg apollon men energin var slut och det blev tyvärr en plump i protokollet. Många damer valde att vara taktiskt och inte chansa på att de skulle gå bet på 70 kg och gick direkt på 56 kg och bäst på den vikten blev till slut Veronica med 8 reps före Tosse som fixade 7 reps. På huvudvikten 70 kg blev Cassandra första dam att klara det och hon mäktade med 4 bra reps innan tiden tog slut (75 s). Det var dock en dam som hade mindset att detta ska spöas och Bobby gjorde sedan 6 fina reps och tog därmed grensegern före Cassandra.

Gren 2: Ok 230 kg, 20 m

Det var inte bara 230 kg tungt, det var även lite uppförsbacke som gjorde det extra besvärligt att förflytta sig. Publiken fick se damerna verkligen ge allt och det visade sig att ta sig imål var tufft. Den första som tog sig var Maria där hon visade att hon har starka ben och krigarpsyke, tiden var ca 1 min. När Cassandra gick ut som näst sista dam så får hon en nedsättning redan efter 5 m men tar upp oket relativt snabbt och går sedan direkt i mål på ca 21 sekunder och går upp i klar ledning men då är Bobby kvar. Bobby väljer att ställa om oket (då hon såg att Cassandra hade lite för hög inställning med tanke på uppförsbacken). Bobby går på i långsammare men säkrare tempo och när domaren Martin Forsmark (Sveriges Starkaste Man 2018) blåser i dommarpipan för att Bobby är i mål visar det sig att det räckte precis, 2/10 sekunder snabbare än Cassandra.

Gren 3: Farmers maxsträcka, 100 kg per hand

Detta skulle bli häftigt att se, 100 kg per hand är enormt mäktig vikt! Detta är en av de mest klassiska strongmangrenar som finns och den är enkel att gilla! I farmers walk måste atleten ha en bra gångstil med jämnt flyt men även ett järngrepp om man ska kunna komma långt. Här fick vi se Åsa bita ihop och gå sakta men greppet höll och hon tog viktiga poäng, vissa damer hade bra flyt i gången men greppet svek tidigt. När det var dags för Veronica att gå kunde man misstänka att det skulle bli en ny ledare då hon har väldigt bra grepp och mycket riktigt så gick hon upp i klar ledning med ett resultat på strax under 20 m. Nu var det endast två damer kvar och 16 åriga Cassandra går fram till väskorna och publikstödet är mycket bra denna dag i Sundsvall och stödet till Cassandra är extra stark då hon är på home soil! Cassandra lyfter upp väskorna bestämt och går på i bra tempo, vipps är hon uppe vid 20 m och rundar konan och börjar beta av m för m i ganska bra temp men strax efter 30 m så viker sig benen och väskorna far i backen. Nu är det endast favoriten Bobby kvar och hon kör på i något lugnare temp än Cassandra och hon ser bestämd ut att hon ska förbi Cassandra. Efter vändningen vid 20 m tappar Bobby lite mer fart men hon går på m för m och när hon är förbi Cassandra sätter hon ner väskorna och kan nöjt konstatera att hon har tagit hem grenseger nr 3. Bobby hyllar Cassandra i intervju efter grenseger och säger att det kommer att bli grymt svårt att hålla Cassandra bakom sig i framtiden.

Gren 4: Marklyftsmedley, 4 st styrkelyftsmarklyftstänger med vikterna 140 kg, 160 kg, 180 kg, 200 kg

Denna övning flöt på bra och alla damer visade att 140 kg i marklyft är som papper för dem. Det var nog bara en dam som gick bet på 160 kg och bla Åsa (fröken 50 år) fixade det galant. 180 kg är självklart en mäktig vikt men Maria visade att hon ger allt i varje gren och mycket riktigt så var hon första dam att fixa 180 kg, och det gick relativt fort också (ca 26 s). Veronica visade att hon ska inte vara sämre och mycket riktigt så fixade även hon 180 kg men på en något långsammare tid. Nu är det Cassandra tur och hon har som ambition att bli första dam att besegra 180 kg men utan markdräkt och det går mycket riktigt vägen men klockan visar att hon var ca 4 s långsammare än Maria som därmed behåller sin ledning fram tills det är Bobbys tur. Bobbys tar inga risker utan spänner åt sin markdräkt och visar vem som bestämmer då hon blir det enda damen som besegrar 200 kg i marken och det gick även väldigt lätt och därmed tar hon sig 4:e grenseger.

Gren 5: Däckvält

Här skulle damerna välta 5 vält med ett för damer väldigt tungt däck. Några av de första damerna ut kämpade och kämpade men fick inte över däcket. Tosse ivrigt påhejad av sin man (Johan Espenkrona 3:a på Sveriges Starkaste Man 2018) blir den som visar att det nog ska vara möjligt och fixar 4 av 5 vält. Veronica blir förste dam att visa upp 5 vält och klockan stannade någonstans runt minuten. Cassandra går ut som 3:e sista dam och visar att hon även bemästrar däckvält och när det 5:e vältet slår i backen så stannar tiden på 44 s. Maria kämpar för allt vad hon kan och när tiden är slut har hon fått med sig 4:a vält.  Bobby? Ja hon har inte tänkt släppa någon poäng och när hennes 5:e vält slår i backen så visar det sig att hon slår Cassandras ledartid med ca 11 s och därmed bärgar hon sig 5:e grenseger.

Gren 6: Bära 100 kg säck för maxsträcka

Här avslutade varenda dam med bravur för oj vad de kämpade, de gav verkligen allt tills det inte gick komma en dm till. Maria som ligger på 4:e plats inför denna övning visar att det går kämpa och det går att kämpa och det går att kämpa lite till..när hon till slut vände vid 60 m så stannade hon med den i famnen och grävde fram varje dm som var möjligt! Veronica som ligger 3:a visar att ja jag ska också visa att jag ger allt och hon kämpar och kämpar och går förbi Maria och då skriker coachen Kalle Lane vänd dig om och gå baklänges, Veronica lyder och vänder sig om faller direkt J (coachningen blev inte magisk denna gång). Nu är det Cassandra tur och hon traskar iväg med säcken i bra tempo, 20 m avverkas, 40 m avverkas, 60 m avverkas, 80 avverkas men nu är hon väldigt slut och den totala sträckan mäts till 81,5 m. Bobby går nu ut sist och ska man gå +80 m med 100 kg säck i famnen då får man anstränga sig och det gjorde Bobby i sådan grad att hon går förbi Cassandras markering (84,5 m) och släpper glatt ned säcken!

En mycket lyckad tävling är därmed klar och vi har en mästare i Bobby Sundberg som vinner Sveriges starkaste kvinna -82 kg före 16-åriga Cassandra Annergren och på 3:e plasts Veronica Liljeroth!

Stort tack till alla som gjort detta arrangemang möjligt (atleter, sponsorer, funktioner, domare osv)

Your friend in strength Starkeanders!

SSK 2019 (u82 kg) – slutresultat:

Bobby Sundberg – 48 p
Cassandra Annergren – 41 p
Veronica Liljeroth – 32 p
Maria Tingbacke – 27,5 p
Therese Beirup Espenkrona – 24,5 p
Sofie Minicz Owino – 16 p
Åsa Stonegård – 11 p
Sara Zettergren – 10 p

Share

Leave a Reply


*


Translate