MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Strongmanlegenden Anders Johansson (Starkeanders) har här skrivit ihop ett reportage om Sveriges Starkaste Man 2019 Masters.


Sveriges Starkaste Man Masters 2019

Sveriges starkaste Man Masters (+40 år) 2019 gick av stapeln i Sundsvall den 31:a augusti, det var första gången i svensk historia som detta mästerskap anordnades. Vädret blev perfekt för tävling (fint väder men inte för varmt) och tävlingen hölls utanför Birsta Citys huvudentre. Tilläggas kan att Birsta  är Sveriges 3:e största handelscentra och därmed en naturlig hög tillströmning av publik (planerande såväl som spontan). Tävlingen kördes samtidigt som Sveriges Starkaste kvinna -82 kg vilket gav publiken en bra växling.  Det var till slut endast 5 ”gubbar” som kom till start men kvaliteten var det inget fel på. Favorit till titeln var på förhand Fredrik Svensson men för att kunna ta titel var han i så fall tvungen besegra bla. Stefan Bergqvist som bla. från yngre dar har mycket meriterande 2 st andraplatser på Sveriges Starkaste Man.

Gren 1: Stock för max

Alla atleter fick starta på 100 kg och därmed höjdes vikten med 10 kg per omgång (atleten fick välja att stå över om de ville). Det flöt på och det gick lätt för alla atletet och när 130 kg var avverkat så var alla atleter kvar i tävlingen. 140 kg lastades och här fick Anders Persson se sig besegrad men de andra atleterna fixade det galant och sedan lastades 150 kg. Niklas Nordin var nog nöjd med att klara 140 kg och kunde inte ge 150 kg något bra försök. Både Stefan Bergqvist och Peter Svedberg var så grymt nära men båda fick tyvärr inte armarna de sista cm och de stannade därmed på 140 kg tillsammans med Niklas. Fredrik Svensson klarade 150 kg med mersmak och vinner därmed grenen, han väljer dock att begära 170 kg för personlig rekord men tyvärr så fanns det inte denna dag.

Gren 2: Ok 350 kg, 20 m

Anders var först ut och gick stadigt och var i mål på ca 20 s, därefter kom Nicke men han fick verkligen kämpa men imål tog han sig. Peter visar att han gillar att gå ok och går på strax över 13s och klar ledning. Stisse har varit ganska stabil i ok i sina yngre dagar och så var det även nu men farten fanns inte där och han går imål strax bakom Anders tid. Fredrik vill självklart ha en grenseger och han driver på för allt vad han kan och japp han går i mål ca 1 s snabbare än Peter och tar därmed sin andra grenseger till sin och hemmapublikens förtjusning

Gren 3: Farmers maxsträcka, 122 kg per hand

Dessa farmers har ett ganska grovt grepp och blir därmed lite besvärligare för greppet. Stisse går strax under 40 m och Peter som går ut efter honom kan absolut inte matcha det så Stisse sitter säkert i ledarsätet tills det är Fredriks tur. Fredrik går på och det börjar se kämpigt ut men han fixar att gå precis längre än Stisse för att sedan nöjt få släppa ned väskorna och konstatera att han tagit sin 3:e grenseger.

Gren 4: Marklyft för reps på 285 kg

Nicke var först ut och får med sig för honom ett bra resultat på 3 reps, detta räcker för att hålla Anders efter sig (1 rep) men Peter blir väldigt nöjd då han fixar 4 reps. Stisse höjer ribban ordentligt och gör 8 reps till synes lätt men väljer ända att avbryta. Fredrik som då är sist ut vet att han ”bara” behöver göra 9 reps och väljer därmed att strunta i markdräkt. Fredrik matar på med sina reps men blir rätt trött på slutet men inte så trött att han släpper målet utan han fixar 9 reps och grenseger 4 av 4 möjliga.

Gren 5: Däckvält

Atleterna skulle välta 6 vält men Nicke fick nöja sig med 4 vält men Anders fixade 6 vält. Peter fixar 6 vält i lite lungnare tempo och Stisse visar att det går dra upp tempot och han går därmed upp i en klar ledning. Dock får Stisse konstatera att Fredrik är snål idag och bjuder inte Stisse på denna grenseger utan han putsar Stisses tid och tar grensegern.

Gren 6: Loading, 5 st tunnor på 113-122 skulle bäras 5 m och lastas på ett podie.

Nicke först ut och han tar och avslutar med stil och sätter alla tunnor på plats. Anders ligger endast 1 poäng före Nicke på totalen och ger allt för att slå Nicke och det fixar han (det visar sig att han även sedan tar grensegern). Peter ligger endast 1 poäng efter Stisse men han tar det lugnt när han lastar tunnorna och tiden blir inget att hurra för. Stisse vet att han behöver bara slå Peter för att säkra silvret och det gör han med säkerhet. Fredrik har redan vunnit tävling men vill visa upp ett fläckfritt protokoll och startar loadingen i en rasande fart, dock far en tunna nr över podiet och han tvingas springa runt och lasta upp den, det verkar som att stressen slår till rejält och kroppens ork sinar och Fredrik väljer att avsluta innan alla tunnor är på plats och därmed tar han jumboplatsen i den sista övningen men titeln var som ”tur” redan säkrad .

En tävling med ganska få tävlande men ändå var det en klart lyckad tävling och vi har en mästare i Fredrik Svensson som vinner Sveriges Starkaste Man Masters 2019 före Stefan Berqkvist på andra plats och på 3:e plats Peter Svedberg!

Stort tack till alla som gjort detta arrangemang möjligt (atleter, sponsorer, funktioner, domare osv)

Your friend in strength Starkeanders!

SSM 2019 (masters) – slutresultat:

1. Fredrik Svensson – 26 p
2. Stefan Bergqvist – 21 p
3. Peter Svedberg – 18 p
4. Anders Persson – 14 p
5. Nicklas Nordin – 11 p

Share

Leave a Reply


*


Translate