MAXstyrka

Allt inom kraftsport

nov
01

Marie Antoinette sa inget om bakelser

Posted by Anders Axklo 0 Comment

En av de mest seglivade faktoiderna som finns i vår historieskrivning är det påstådda uttalandet av Marie Antoinette om bakelser, eller tårta, beroende på vilken version man väljer. Det är alltså en påstådd kommentar till svaret på frågan hon ställt om varför folket var i uppror. Då hon fick svaret att de inte hade något bröd så påstår alltså faktoiden att hon svarat att de väl i så fall fick äta bakelser. Det är fullt möjligt att hon verkligen var så privilegierad att hon kunde ha kläckt ur sig det. Hon var dotter till den österrikiske kejsaren och gift med Louise XVI, så man får förmoda att hon kunde äta bakelser när hon ville. Det vill säga fram till dess att hon blev giljotinerad, vilket hon alltså blev, alldeles oavsett om föraktet för de fattiga var sant eller inte.

Sitter man som drottning när bägaren äntligen rinner över och folk har fått nog så spelar det väldigt lite roll vad man egentlig är skyldig till, hon var symbolen som skulle halshuggas. Kanske är det just därför berättelsen är så seglivad, därför att den skulle kunna vara sann. Den bekräftar i vilket fall det historien säger om orsaken till franska revolutionen, på ett enkelt och kärnfullt sätt, och då förenklar det vår tillvaro att tro på den. Marie Antoinette fick ta konsekvensen oavsett, så vilken skada är egentligen skedd av att vi tror på det? För den franska historien ingen, men för samhället i stort, rättssäkerhet och vår syn på våra medmänniskor enorm.

Börjar vi sätta lika med tecken mellan sant och skulle kunna vara sant så hamnar vi i fritt fall. Det finns de som misstänker mig för att vara drog- och dopingliberal, vilket faktiskt inte ens är i närheten av att vara sant. Att jag tycker synd om och bryr mig om missbrukare är inte samma sak som att jag bejakar missbruk. Däremot så är vi mycket illa ute om vi börjar att döma ut folk utifrån att det skulle kunna vara sant. Det skulle kunna vara sant att det är omöjligt att bli bra på strongman och vara ren. Men det vet vi inte om vi inte har testat alla som blivit bra.  Det skulle kunna vara sant att alla som tävlar på proffstävlingar i armbrytning är dopade. Men det vet vi inte, eftersom vi inte har testat alla. Vi vet ett antal både strongman och armbrytare på hög nivå som har deltagit på testade tävlingar och lämnade negativa dopingtester, och då vet vi att de var rena då.

För den som ligger på giljotinen och ser dem dra ur sprinten så spelar det ingen roll om man är oskyldig eller inte, man dör i alla fall. Det måste rimligen ha funnits någon i den franska adeln som inte var ett komplett svin, men som ändå fick ta konsekvensen av revolutionen. Jag kommer att fortsätta arbetet mot drogmissbruk inom elitidrott och kraftsport, men jag kommer aldrig vara med på att lägga någon under giljotinen för att något skulle kunna vara sant.

Share

Leave a Reply


*


Translate