MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Vi kanske först ska göra min sedvanliga disclaimer för er med religionsfobi att det finns en sedelärande poäng här som inte behöver vara bunden till religiös övertygelse. Släpp ner hjärtat och läs, helt enkelt.

Berättelsen om den lilla herdepojken som modigt slogs mot övermäktigt motstånd används generellt som talesätt för alla typer av till synes ojämna kamper i vår tid. Det kan i och för sig äga sin riktighet, men ursprungstextens kontext är rätt tydlig. Det var Goliat som var i underläge, inte David. Jag återkommer till det.

Den kanske absolut viktigaste faktorn i berättelsen är det faktum att David inte slogs för sig själv. Där är vårt självförverkligande samhälle helt ute och cyklar, det handlar inte om den lilla människans rätt att stå upp för sig själv. David hade inget som helst behov av det, och hans egen person och självhävdelse var helt sekundär. Han hade inte ens mönstrat, det var hans brorsor som låg i lumpen, och David var där för att leverera müsli till dem, jag förmodar att de inte hade ärtsoppa, i vilket fall inte med fläsk. Eller müsli, det står tekniskt sett rostad säd, så det skulle väl kunna vara popcorn också, vilket i och för sig hade varit passande med tanke på att bröderna snart skulle reduceras till publik.

När David först noterar gaphalsen och behovet av att rikta upp honom så är det inte för att han själv är utsatt för risk, utan för att det sammanhang och den nation han tillhör är utmanat. Det behövs helt enkelt någon som företräder den hotade gruppen. Uppgiften borde rimligen falla på den som är lämpligast, alltså David. Han är dessutom så säker på det att han först förhandlar ersättningen innan han tar sig an uppgiften. Sen avfärdar han onödig utrustning, tar med sig den nödvändiga och går ner och slår ihjäl gaphalsen. Den springande punkten i hans pitch till Goliat innan han slår ihjäl honom är att han inte agerar varken i sitt eget namn, eller med sina egna resurser, utan med hela nationens, och därmed dess Gud, med vilken fanns avtal om uppbackning. Förbund, på bibliskt språk.

Det finns därmed några viktiga punkter att lära av både David och Goliat.

1. Handlar det bara om dig själv så har du bara dig själv att tillgå. Se Goliat.

2. Handlar du med andras intressen för ögonen så kan du räkna med deras stöd. Se David.

3. Har du tränat på liknande uppgifter hela ditt liv så kan de tillämpas på liknande utmaningar. Se David.

4. Formell kompetens och överlägsenhet på pappret kan invagga i falsk trygghet. Se Goliat.

5. Är det allvar så använd sånt som är i din comfort zone. Se David.

6. Om det verkar för lätt för att vara sant, så är det inte det. Se Goliat.

Ni som tror att jag vrider till gamla söndagsskoleberättelser för att passa mina egna tankar kan gärna kontrolläsa ursprungsberättelsen. Den finns i första Samuelsboken 17 i Bibeln. Jag tror inte ni får eksem.

Share

Leave a Reply


*


Translate