MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Jag kan inte påstå att jag har full insyn i samtliga kraftsportförbund, knappt i något om jag ska vara ärlig, men jag är ändå så pass uppdaterad att jag har lagt märke till den cirkus som stavas World Armwrestling Federation (WAF). Så vitt jag har förstått det hela har världsorganisationen för internationell armbrytning det senaste året börjat stämpla atleter, domare och funktionärer med “not in good standing” om de har tävlat eller hjälpt till i någon tävling som inte har med WAF att göra. “Not in good standing” betyder att man utesluts och förbjuds att delta på WAF-tävlingar såsom VM och EM och man förbjuds att delta under kongresser och styrelsemöten.

Följden av detta blev att ett nytt förbund skapades, ett alternativ för alla laglösa och andra som har tröttnat på WAF och deras förhållningssätt till armbrytning och styrelseuppdrag. International Federation of Armwrestling (IFA) bygger sin organisation på transparens, öppenhet, inkludering och demokrati, och grundstommen är att medlemmarna får bestämma hur styrelsen ska se ut. IFA höll sitt första världsmästerskap i slutet av 2019, ett mästerskap där alla armbrytare fick vara med (så länge de inte var avstängda för doping av WADA), och mängder av atleter från när och fjärran representerade sina respektive länder.

Nu har WAF gått ut med att alla som var delaktiga i IFA’s världsmästerskap är uteslutna från WAF. Utöver det har man uteslutit alla som har deltagit i tävlingar signerade PAL (Professional Armwrestling League) och URPA (Unified Rating of Professional Armwrestling). Det här är samma fenomen som vi tidigare har sett i IPF (International Powerlifting Federation) där man systematiskt uteslöt atleter som hade tävlat utanför IPF, och i vissa fall räckte det med att ha gått på en föreläsning där en avstängd atlet höll låda.

Det viktigaste man som ledare kan göra om man vill hålla ett förbund vid god vigör är dels att ha många medlemmar, och dels att driva förbundet transparent där alla har insyn och kan påverka, men kanske framförallt att man verkar för sportens bästa. Att motverka människor från att tävla och att hindra dem från att påverka leder till det motsatta. Så länge WAF fortsätter drivas på det här sättet kommer förbundet att minska samtidigt som IFA kommer växa. WAF skiter där de äter, och det finns inget flourskölj i världen som hjälper mot den andedräkten.

Share

Leave a Reply


*


Translate