MAXstyrka

Allt inom kraftsport

feb
14

Det är inte vad vi slösat som räknas

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Bland många, många TV-format som jag tycker är riktigt dåliga så ligger ”Du är vad du äter” relativt högt upp på listan. Inte för att jag bestrider principen, den är helt riktig. Dessutom så finns det säkert mycket Sveriges B-kändisar behöver ändra i sin mathållning överlag, det är inte så mycket det jag tycker är problemet. Nej, utöver den oförskämda tonen så ogillar jag det märkliga pedagogiska greppet att samla ihop ett års konsumtion av något onyttigt och sedan ondgöra sig över de extrema mängderna chips eller annat någon har tryckt i sig. Självfallet blir det äckligt och absurt, men det blir i princip vad som helst som man samlar ihop över tillräckligt lång tid. Alla som har arbetat med någon form av beroendebeteende vet att det enda sättet att hantera det är att varje ögonblick måste stå för sig själv.

Man fattar inte beslut för hela år, man fattar beslut för varje ögonblick. Just nu behöver jag ingen sup, just idag ska jag vara nykter. Ett liv på rätt väg är inte ett stort beslut, utan en ständigt pågående serie av små riktiga beslut. Det är därför det inte blir rättvist att ta de negativa effekterna av de felaktiga besluten på ett bord, det är inte i den dimensionen man har gjort fel. I sådana fall så ska man också samla ihop allt positivt man har gjort under ett år på en plats. Alla vikter som har lyfts, alla steg som har gåtts, och faktiskt, kanske ett bord med allt dåligt man har valt bort. Det skulle i de allra flestas fall bli väldigt imponerande, men inte alls relevant.

Det positiva som den träningen har verkat är nämligen borta ett år senare, men det fantastiska är att det är även mycket av det negativa. Du går faktiskt inte runt och bär på 36.5 kilo lösgodis i magen bara för att du har ätit ett hekto lösgodis om dagen i ett år. Har du gjort det så har det resulterat i ett dagsläge där du troligen har en del av det runt midjan, och det är det dagsläget du måste förhålla dig till, inte hur du hamnade där. Du behöver inte försöka att kompensera för ett helt liv av dåliga beslut när du ska tag i kost och träning, du behöver bara bestämma vad som är bäst just för ögonblicket.

För att förtydliga med ytterligare ett exempel: Om jag betänker allt jag har lagt pengar på genom åren som inte varit nödvändigt så blir det hisnande summor. De summorna påverkar inte min dagsekonomi överhuvudtaget. Jag har idag det jag har på kontot, och det är hur jag väljer att använda de pengarna idag som formar min ekonomiska tillvaro, inte storleken på mitt bortslösade kapital genom åren. Det kan jag inte göra något åt, och det tjänstgör knappast som motivation heller. De som arbetar med folk som kommit lite snett i livet, och som vill komma på bana har ett enkelt och fantastiskt uttryck; härifrån och framåt. Det gäller i allra högsta grad kost och träning också.

Share

Leave a Reply


*


Translate