MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Det finns en gammal vits om mannen som frågar sin doktor om han kommer att leva tills han blir 100 om han låter bli fet mat, alkohol, cigarrer och annan skörlevnad.

– Nej, men det kommer att kännas som det, är doktorns självklara svar.

Bland allt som paradoxalt nog är både enkelt och svårt i hur vi förhåller oss till smittspridning runt det sketna virus som just nu har tagit över hela världen och tvingar oss till lydnad är omsorgen om de äldre.

Gamla människor som vi älskar och som i den sista delen av sitt liv finns på boenden där de får den hjälp de behöver för dagen är självfallet sårbara. Med rätt skydd och vård så har de naturligtvis längre tid kvar än om de utsetts för sådant som deras kroppar inte längre kan försvara sig mot. Utan att påstå att jag kan sätta mig in i en äldres människa tillvaro så gissar jag att besök och närvaro av nära och kära hamnar rätt långt upp på listan över varför de vill finnas kvar en stund till. Det blir mer än lovligt cyniskt att priset för ytterligare en tid på äldreboendet innan den här tiden når sitt slut är att de får sitta ensamma där.

Kanske är den tulipanaros som den här situationen kräver just det vår tids utveckling har gett oss. Man kan ringa, eller facetajma med mormor, den typ av virus som finns i telefonen kommer inte att ta kål på henne. Nej, det är inte samma sak, men jämfört med att sitta ensam på ett vårdboende för att de snoriga barnbarnen inte släpps in så är det ett änglabesök.

Om du nu behöver en mer banal koppling till träning för att ta till dig principen i det här forumet, så låt det vara konditionsträning och utegym. Det förhåller sig i mitt tycke till riktiga gym som Facetime förhåller sig till att besöka en äldre släktning. Men nu är det ganska grundade rådet från kunnigt folk att inte stå och hosta, nysa och svettas i trånga utrymmen md folk man inte känner, och då får man göra det som går. Priset för att må bra kan inte vara att låta bli allt man mår bra av. Priset för att gamla ska leva längre kan inte vara att ta ifrån dem det enda de egentligen vill leva längre för. Tack och lov så har vi både teknik och kreativitet för att för kunna balansera på en möjlig väg.

Sedan ska inte den balansgången förknippas med en utopisk dröm om orubblig hälsa. Oavsett hur vältränad, omhuldad eller förberedd man än är så kommer vi alla att dö. Det är bra att förhålla sig till denna mänsklighetens mest absoluta sanning, utan att bli fatalistisk. Man kan leva med den insikten, och ändå sköta sig så att man kan svara det förbannade viruset detsamma som Arya Stark får lära sig att svara döden av sin fäktmästare Syrio Forel.

”Not today.”

Share

Leave a Reply


*


Translate