MAXstyrka

Allt inom kraftsport

2016 blev Eddie Hall från Storbritannien historisk då han som första människa någonsin lyckades dra 500 kg i marklyft (strongmanmark där hitch, dräckt och remmar är tillåtna). Sedan dess har ingen varit riktigt nära att hota rekordet. Den 2 maj kommer islänningen Hafthor Björnsson göra ett försök att slå Eddie Halls fyra år gamla världsrekord. Marklyftsdräkt och dragremmar får användas även den här gången, och stången kommer motsvara samma som Eddie Hall använde när han slog världsrekordet. Förutsättningarna är med andra ord identiska, om man bortser från en liten detalj.

Eddie Hall drog världsrekordet under Giants Live i Leeds 2016 inför en fullsatt arena i konkurrens med en stor del av världens absolut starkaste marklyftare. Visst var tävlingen utformad för att rekordet skulle slås av Eddie Hall (vikthöjningarna hade Eddie fått bestämma på förhand), men många andra atleter hade alltså möjlighet att dra samma vikt med samma utrustning under samma tävling med samma förutsättningar. Nu, när Hafthor vill slå rekordet, gör han det i sitt privata gym med egen utrustning, utom tävlan. Det här har gjort att många framstående atleter såsom Eddie Hall, Zydrunas Savickas, Brian Shaw och Robert Oberst har gått ut och på förhand fördömt att det förmodade lyftet skulle räknas som världsrekord.

Det finns två läger här; de som anser att man bör räkna det eventuella rekordlyftet som ett världsrekord, och de som anser att det bara borde räknas som ett PB, alternativt ett speciellt gymrekord.

Ett argument som motståndarna pekar på är att förutsättningarna är helt annorlunda när man själv får välja vilka vikter man ska lyfta på, hur länge man får vila mellan lyften, när själva lyftet sker och att få oförutsedda händelser kan inträffa jämfört med under en tävling. Ett annat argument, som bland annat Brian Shaw pekar på, är att kraven för att sätta ett rekord späs ut, och att det kommer bli svårt att återfå kontrollen om man väl börjar godkänna rekord som är satta utanför officiella kontexter. Dessutom finns det få sporter som räknar rekord som är satta utanför tävlingar. Det har jämföras med att slå världsrekord på 100 meter där ingen hade räknat det som rekord om man hade gjort det under ett träningspass.

Ett argument som förs fram av de som tycker att man ska kunna sätta världsrekord utanför tävlan är att en del tidigare strongmanrekord är satta under “record breaker-event”, där ett uppvisningslyft räknas som världsrekord. Ett annat argument är att rekord borde räknas om lyftet döms av en domare och vikterna vägs efteråt. Domaren som kommer vara på plats och döma Haftors lyft är dels Zudrunas Savickas (som bland annat har vunnit WSM fyra gånger), och dels legenden Magnus Ver Magnusson (som också har vunnit WSM fyra gånger). Båda har dömt stora tävlingar tidigare och är kända för att vara hårda och rättvisa i sin bedömning. Dessutom hade Hafthor planerat att sätta rekordet på en tävling, som på grund av den pågående pandemin tvingades ställas in. Därför menar förespråkarna att det är en annan sak att sätta rekord på ett på förhand utsatt datum än att göra det under träning.

Som jag ser det är problemet att det är så enkelt att fuska i något av leden om lyftet inte utförs på tävling. Att göra ett lyft i en hemmamiljö med en domare som man är polare med, där ingen annan får testa att lyfta under samma förutsättningar under samma tillfälle, bäddar för att vi så småningom kommer få se “världsrekord” som aldrig hade godkänts som det ser ut i dag. Det finns en hel del filmer på Youtube redan nu där okända lyftare lallar upp världsrekordvikter (sök till exempel på Valentin Dikul), och det finns en risk att rekordbegreppet späs ut om vi börjar godkänna gymlyft och liknande.

Jag anser att det måste finnas grundläggande och universella regler som arrangören, atleten och domaren måste förhålla sig till om ett rekord ska kunna räknas. Sådana riktlinjer och regler finns i dagsläget inte då det inte finns något internationellt strongmanförbund, och det är därför den här frågan har blivit så kontroversiell tror jag. Om man kan verifiera att vikten är den som påstås, om utrustningen är godkänd enligt internationell standard (att alla atleter står bakom valet av utrustning) och det gamla rekordet är satta under liknande former (minus medtävlanden), så ser jag inga problem med att slå världsrekord utanför tävling. Tävlingen som sådan är bara till för att eliminera fusk och oegentligheter.

Hafthors världsrekordförsök har också gått från att vara en bagatell som bara de mest inbitna hade livestreamat till en spektakulär TV-show som potentiellt kommer nå hundratusentals människor. ESPN kommer nämligen livesända rekordlyftet (tillsammans med ett gäng andra rekordlyft av andra atleter). Vikterna kommer förhoppningsvis kontrollvägas på plats, flertalet vittnen finns på plats, många kameror kommer filma från olika vinklar och domare är rutinerade och trovärdiga. Risken för fusk tror jag är minimal under de här premisserna. Även om jag helst hade sett att rekord ska sättas på tävling kommer jag nog ha svårt att inte se det här som ett nytt världsrekord, om Hafthor nu lyckas dra 501 kg vill säga.

Vad tycker ni? Bör Hafthors lyft räknas som ett nytt världsrekord om han lyckas dra det?

Share

Leave a Reply


*


Translate