MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
19

Innovativ träning kan vara lösningen

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det finns inte så mycket som jag retar mig på mer än när ett ord blir mode och börjar användas vitt och brett. Det jag har emot det är att ord som har en specifik betydelse skiftar när det används till allt möjligt. Därmed så förlorar det till vis del sin ursprungliga betydelse, och så står man där utan något sätt att beskriva just det ordet användes till från början. Innovation är ett sådant sentida exempel, som ursprungligen användes för att beskriva att man tog något som hade en viss funktion, och sedan tillämpade det till fler och helt andra saker. Till exempel folie, som är skapat för matlagning, men som numera används för att göra hattar till skydd mot 5G, media och Coronavirus. Mycket innovativt, om än inte riktigt funktionellt. Skillnad mot en idé eller en uppfinning är alltså att man inte skapar något helt nytt för en funktion, utan använder något som redan finns till ett nytt syfte, möjligen med lite anpassning.

När jag numera lagar mycket mer mat än tidigare så har jag kommit på att jag faktiskt inte behöver en särskild sil när jag kokar sås, utan kan använda potatispressen till det. Alldeles utmärkt, och ett tydligt exempel på en innovation. När det gäller träning så har jag tidigare, innan diverse pandemier ställde till det, skytt kommunala utegym. Ställningar med trästockar som inte kan varieras i vikt, och som bara kan röra sig i en enda begränsad bana har inte riktigt lockat mig. Både bänkpress, sälrodd, knäböj och marklyftvarianter finns, åtminstone på Söder i Stockholm. För det de har byggts till tycker jag att de är tämligen odugliga, man hamnar lätt i lite fel vinkel, och framförallt så är det alldeles för låg belastning för vuxna män. Tack och lov så kan man med en grundläggande förståelse av träning, muskler och belastning hitta på sätt att ha nytta av anläggningarna. Knäböjställningarna är tyngre, och går faktiskt att använda till axelpress för att komma närmare i belastning. De börjar också i ett läge där de går att använda till bicepscurls också. Marklyften kan till nöds användas till raka mark, och till en variant på stångrodd.

Konditions- och kardiofolket har alltid varit bra på det här. Trappor, skidbackar och annat är inte skapade för träning, men funkar alldeles utmärkt till det. Strongman är i grunden innovativt, man tar något tungt föremål skapat till något annat och försöker att lyfta, bära eller dra det. Tyvärr finns det oroande tecken på att det håller på att försvinna, med nästan enbart specialbyggda redskap på många håll. Bilknuffning, lastbilsdrag, stenlyftning, säckbärning och annat är själva grunden för innovativ träning. För en människa som inte är alltför stel i tanken så finns det oändligt mycket att träna tungt med runt omkring oss. Armbrytare har sina släggor, rör och annat, eftersom det är en så pass liten sport har vi lärt oss identifiera rörelsen och hitta sätt att göra den tyngre. Man behöver inte bygga nytt för att kunna träna tungt, däremot tänka nytt med det som finns. Innovativt, helt enkelt. Om det nu inte är karaktären som brister, där hjälper inte innovation.

Share

Leave a Reply


*


Translate