MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
03

Motivation räcker inte

Posted by Anders Axklo 0 Comment

En av de saker som jag och Andreas på Tyngre tycks ha gemensamt förutom vårt pratsamma kommenterande är en minst sagt tveksam inställning till Linkedinkulturen. Har man tidigare tyckt att Linkedin har varit pretentiöst och ett verktyg att dupera sig själv att tro på sin egen skeva självbild, så är det ingenting mot vad Coronapandemin nu har åstadkommit. Alla pretton har nu mycket mer tid att sitta hemma och klura ut klokheter, länka vidare uttalanden från sin favoritmiljardär, eller lägga självklarheter på bilder som får det att se ut som något de har kommit fram till själva. Nu är jag är ju inte helt emot sådana bilder med kloka uttalanden, min favorit är: ”Varje lik på Mount Everest var en gång en högst motiverad människa”.

Det som syns så tydligt på Linkedin, men som för all del inte är skapat där, det är ett utslag av vår tid i stort, är att man kan bli och göra allt med tillräcklig motivation. Så är det inte, har aldrig varit, och kommer aldrig att bli. Det som däremot är sant, vilket är nog så viktigt, är att alla kan bli något, göra något, ta sig lite längre. Men något och precis vad man vill är absolut inte synonymer, och troligen hade en del av liken på Mount Everest sluppit hamna där om de lärt sig skillnaden.

Det finns en anledning att de som lyckas förändra det allra svåraste som finns i livet, nämligen att ta sig ur olika former av missbruk inte gör det genom att dra upp stora planer, utan genom att slåss en dag i taget. Idag ska jag vara nykter. Lyckas man med det så lever man med varje dag som en seger, dag för dag. Sätter man upp ett grandiost mål så ska man istället leva varje dag mellan med kontrasten av den uppmålade bilden och vardagens verklighet.  Det kan vara väldigt nedbrytande, och det är för att överbrygga den nedbrytande tanken och hålla fast vid livslögnen att allt är möjligt som vi har skapat subkulturen med motivation.

Jag vet att jag inte kommer att bli varken stark eller snabb på det sätt som orden innebär för någon med min referensram. Ingen motivation i världen kommer att ta mig till en final i Sveriges Starkaste Man, precis som ingen motivation i världen kommer att ta mig under 30 minuter på milen, även om det finns människor i världen som kan det. Att andra kan betyder inte att jag kan, precis som att andra inte kan inte betyder att jag inte kan. Motivation ändrar inte på det, däremot en någorlunda rimlig bedömning av vad som går utifrån den man själv är. Man behöver aldrig göra mer än ett träningspass i taget, och man behöver aldrig vara nykter vid något annat tillfälle än just nu. Det var flera år sedan jag drog till med ett bibelcitat, så det kan väl vara dags igen. Det är Jesus som talar i Lukas 14:28.

”Om någon av er vill bygga ett torn, sätter han sig inte först ner och beräknar kostnaden och ser om han kan fullfölja bygget? Annars, om han har lagt grunden men inte lyckats bygga färdigt, kan alla som ser det börja håna honom, och säga: Den mannen började bygga men lyckades inte bli färdig.”

Det står en hel del påbörjade grunder på Linkedin, såväl som andra ställen i vår skruvade subkultur.

Share

Leave a Reply


*


Translate