MAXstyrka

Allt inom kraftsport

I kategorin kraftsport hittas flera varianter. Strongmandeltagare och olympiska tyngdlyftare presterar båda genom att lyfta tungt, men de två sporterna är som natt och dag. De intresserar också deltagare från olika delar av världen.

Skillnaderna mellan sporterna

Det finns stora skillnader mellan olympisk tyngdlyftning och strongmantävlingar. Under ett strongmanevent tävlar deltagarna i funktionell styrka. Det används inga skivstänger med vikter. Istället består tävlingarna av flera moment där deltagarna exempelvis ska lyfta stenar, välta däck, dra fordon eller andra vikter i olika distanser.

Källa: Unsplash

Olympisk tyngdlyftning involverar disciplinerna ryck och stöt. Deltagarna tävlar i olika viktklasser och använder en skivstång med viktskivor. Sporten kräver både explosivitet och styrka och tre domare bedömer om varje lyft godkänns. Resultaten från varje disciplin läggs ihop till en totalpoäng. Om två deltagare skulle få samma resultat vinner deltagaren som vägde minst vid invägning.

Flest OS-medaljörer i tyngdlyftning

Tyngdlyftning är en av ursprungsgrenarna i de moderna olympiska spelen. Det tros även ha funnits med i någon form under antikens spel. En titt på OS-medaljörerna visar att det är Ryssland, och forna Sovjetunionen, som har flest medaljer. Totalt har de tagit 80 OS-medaljer, varav 33 har varit guld. Efter dem kommer Kina med 54 medaljer och USA med 44. Dessa länder har en lång historia inom tyngdlyftning men det är numer Kina som är förhandsfavorit. Både USA och Ryssland verkar ha avslutat sin storhetstid i början av 90-talet, men bara inom nämnda sport. USA är förhandsfavorit att vinna den totala medaljtabellen under kommande OS i Tokyo, 2021. Enligt William Hill är oddset för det 1.10. Oddset för att Kina tar flest medaljer är 7.00 och det är mycket som talar för att de kommer att dominera tyngdlyftningen. Det här gäller både på dam- och herrsidan och i flera viktklasser.

Källa: Unsplash

Flest strongman-vinnare

När det kommer till strongman ser det annorlunda ut på världskartan. De moderna strongman-tävlingarna tros ha vuxit fram i Skottland under 1800-talet. Det har däremot hållits liknande tävlingar under flera århundraden tillbaka i tiden. Faktum är det finns tecken som tyder på att tyngdlyftningen under antikens olympiska spel troligtvis påminde mer om dagens strongman-discipliner.

Dagens mest prestigefyllda strongman-tävling är Världens Starkaste Man (WSM). Som ensam nation har USA vunnit flest titlar och medaljer. Resultatet är tolv guld, sju silver och tio brons. Den nuvarande titelhållaren är Martins Licis. De nordiska länderna har tillsammans har tagit 45 medaljer. Island har nio guld, Finland har tre och Sverige har ett genom Magnus Samuelsson, eller ”The Giant Swede”. Han vann titeln 1998 och deltog i sin första strongman-tävling 1995.

Den mest kända nordiska deltagaren är troligtvis islänningen Hafþór Júlíus Björnsson. Han är känd som ”The Mountain” i Game of Thrones och blev utsedd till världens starkaste man 2018. I år blev han den första att göra ett marklyft på över ett halvt ton (501 kg).

De två sporterna, även om båda är kraftsporter, är helt skilda och det finns ett utspritt intresse. Kanske beror det på kulturella skillnader, kanske beror det på ländernas storlek. Där några länder verkar värdera ett olympiskt guld högre än att bli utsedd till världens starkaste, verkar andra tycka att det är kul att variera sin närvaro inom olika kraftsport.

Leave a Reply


*


Translate