MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
15

Vikingarna: Världens starkaste lantbrukare

Posted by Kristoffer Andersson 0 Comment

Det finns många myter om vikingarna och hur livet såg ut under vikingatiden. De allra flesta har nog målat upp en bild av ett krigarfolk som kom över havet. Män som kvinnor var långa och muskulösa, och de bar pälsar och hjälmar med horn.

Det här är bara en halv sanning. Det ligger viss fakta i att vikingarna var starka, åt stora måltider och var lite längre än övriga européer, men inte på det sätt som de flesta föreställer sig.

Kosten under vikingatiden

Vikingatiden varade mellan år 700 och 1100-talet, vilket kan vara bra att känna till. I Skandinavien under den här tiden var det vanligaste yrket, för att inte nämna ett sätt att överleva, att bruka mark och ta hand om djur. Människorna som levde i Norden, vilka kom att kallas för vikingar, var främst lantbrukare. Inget av dagens länder, såsom Sverige, Norge och Danmark, såg ut som de gör idag. Det fanns ett flertal byar på olika platser och de var sina egna herravälden.

Som ett jordbruksfolk var kosthållningen säsongs- och platsbaserad. Forskare har, baserat på arkeologiska fynd och kvarlevor, upptäckt att kosten till stor del bestod av kött, fisk, grönsaker, sädesslag och örter. Det åts två måltider om dagen. Dagmålet på morgonen och kvällsmålet på kvällen. Dessa bestod till stor del av samma sak och dagmålet var ofta rester från kvällen innan. Vikingarna porträtteras som ett folk som åt stora måltider och det målas ofta upp att de var glupska. Det här kan ha berott på att de åt två gånger om dagen, vilket skulle ha gjort portionerna större än om de hade ätit tre till fyra gånger om dagen. Det kan samtidigt bero på deras festmåltider. Det firades många högtider och händelser, så som bröllop, begravningar och barnafödande hyllades alltid med en större måltid. Ju rikare familjen var, desto fler rätter stod på bordet.

De fasta måltiderna tillsammans med att vikingarna var ett arbetande utomhusfolk kan ha gett en fysisk fördel. Arkeologer har upptäckt att nordborna, både män och kvinnor, var något längre än övriga européer. Genomsnittslängden för en man var 172 cm medan kvinnorna var 158 cm. Det nordiska klimatet kan också ha gjort dem tåligare mot t.ex. väder och temperaturskiftningar.

Barbariska och odlande krigare

Det är på grund av den korta våren och sommaren som många forskare tror att vikingarna gav sig ut i världen. En svag tillväxt och skörd hade lämnat dem utan mat i flera månader och rika byar gav sig ut för att söka efter ny odlingsmark. Det finns arkeologiska fynd som visar att några besättningar kom tillbaka till sina byar med både kryddor, nötter och frukter. Försök att plantera dessa i nordisk jord gjordes och både lyckades och misslyckades. Det var samtidigt på det här sättet som vikingarna expanderade sin närvaro. Alla ville inte återvända hem.


Scen från serien Vikings.

Bilden av vikingarna som barbariska krigare kommer givetvis från byarna som de erövrade och där de gjorde befolkningen till trälar, plundrade deras tillgångar och tog över deras marker. Men det är inte deras fysiska attribut som har skapat historier om dem. Vikingarna kom ofta med båtar och gav aldrig invånarna i en by eller stad en chans att förbereda sig. Det är däremot fel att kalla dem för ett krigarfolk. Deras skicklighet i strid skilde sig inte mycket från andra länders och tros ofta ha varit sämre. Deras vapen bestod till en början av yxor, dolkar och sköldar. Deras främsta fördel var överraskningsmomentet. Ytterligare en faktor som kan ha gjort att vikingarna ansågs vara mer barbariska kan ha berott på deras religion. Enligt fornnordisk mytologi var döden inte slutet, utan en fortsättning. Att dö i strid var ingen skam och gjorde att alla män kunde strida utan en rädsla.

Det är snarare vikingarnas obefintliga rädsla och överraskande element som har skapat historier om dem. De var inga Hafþór Björnsson, som nyligen slog världsrekordet genom att lyfta 501 kg i marklyft. Sett till klädseln och utrustningen var de ett ganska enkelt folk. Hjälmarna, om de bar några, hade inga horn och deras kläder var gjorda i linne och juteväv. De kunde däremot ha långt hår och var i regel mer välvårdade än andra. Vikingarna var väldigt noggranna med att både tvätta sig och hålla håret lusfritt och starkt. Det här kan ha bidragit till att de blev mycket äldre än andra européer under samma tidsperiod. Männen kunde bli över 50 år, medan kvinnorna blev runt 30 år. Detta berodde främst på riskerna med barnafödande. En god hygien hade också kunnat bidra till att de var starkare och var utan svårare krämpor och sjukdomar.


Hafþór Júlíus Björnsson spänner musklerna.

Vikingarna i populärkultur

Det är ofta tiden som förändrar hur vi ser på historia. Vikingarna har gått från att porträtteras som många andra folkgrupper till att bli gudalika. Detta är något som Marvels serier och filmer om Thor har bidragit till. Chris Hemsworth, som spelar Thor, har inför varje film legat i hårdträning för att bygga upp sin annars vanliga surfarkropp. Han har berättat att han har fått äta mycket protein för att kunna bygga upp sina muskler, vilket inte alls följer vikingarnas diet. Detsamma gäller skådespelarna i HBO-serien Vikings. David Lindström, som spelade Sigurd i säsong 4, tränade med bland annat Arnold Schwarzeneggers personliga tränare och gick upp 18 kg. Hans karaktär skulle då spela ”minstingen”.

Den muskulösa attributen hos vikingarna har även porträtterats i flera spel. Spelutvecklaren Yggdrasil, vars namn kommer från nordisk mytologi, har tagit fram spel som Age of Vikings, Vikings Go Bezerk och Vikings Go Wild. Spelen ingår i kategorin spelautomater som består av ett omfattande antal spel. De är enkla att spela och kan kläs i flera olika teman, ha olika många vinstrader och bonusspel. I dessa spel är vikingarna antingen gudalika eller stora krigare. Det går att dra liknande paralleller till andra spel, såsom Tut’s Twister eller Vally of the Gods. Dessa hämtar sin inspiration från egyptisk historia och mytologi.

Det finns en sanning i att vikingarna var starka. Men de var inte muskelbergen som vi ser på film eller som vi läser om i serietidningar. De var inte ursprungliga krigare eller härförare. De var bönder som hade byggt upp sin styrka genom att arbeta med jorden, äta en varierad kost på fasta tider och ha någorlunda kontroll över sin hygien.

Leave a Reply


*


Translate