MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
28

Hagel kan vara oöverträffat

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Inom managmentsvenska är det alltid populärt att låna metaforer från olika världar. Jag ska inte skälla på dem för det, det kan faktiskt göra det betydligt mer begripligt än om konsulterna bara håller på med Powerpoint. Sportmetaforer brukar vara legio, men numera brukar skytte dyka upp, och då särskilt i ett avseende.

På managmentsvenska så är nämligen hagel dåligt, och prickskytte med kula bra. Detta enligt tesen att man med hagel skjuter brett utan att riktigt sikta på något. När man tänker efter så blir det uppenbart att det kanske inte har praktiserats så mycket hagelskytte i konsultled, i alla fall inte om man ska utgå ifrån deras förståelse av det.
Att man till somlig jakt använder hagel beror inte på att man träffar sämre, utan att man träffar bättre. Det är inte det som är haglets svaghet. Däremot så måste man vara rätt nära för att få någon verkan, och det fungerar inte på större djur, för det ger för lite effekt. Men det finns en orsak att man börjar med hagel när man ska lära unga förhoppningsfulla jägare i knähöjd hur det går till. Luftgevär lämnar vi för enkelhetens skull åt sidan, det har de hållit på med själva. Orsaken att man börjar med hagelbössa är just den att det är lättare att träffa de där första uppsatta målen. Gör du inte det med hagel så ska du definitivt inte börja härja med kulvapen. Hur dålig effekt man än får av en hagelsvärm, så är det bättre än en kula bredvid målet, oavsett kaliber.

Vad har det här med träning att göra, frågar sig vän av ordning och trogen Maxstyrka-läsare? Jo, oskicket att använda skyttemetaforer sprider sig stundtals även till träningsvärlden. Det ska prickskjutas på vissa muskelgrupper eller vissa moment för att få bättre effekt i något specifikt som man längtar efter, i spegeln eller i antal lyfta kilo.

Det kommer absolut tillfällen i en träningskarriär när det blir nödvändigt, men innan du börjar jobba på större verkan med tyngre kaliber så kanske du ska lära dig träffa alls. Börja med hagel, helt enkelt. I träning innebär det generella enkla basövningar i några set av varje som träffar hela kroppen. Lär dig att träna och ta i med enkla grejer utan att krångla till det. Lär dig att träffa. Så småningom, och då menar jag snarare efter något halvår än efter en vecka, så kommer du att konstatera att du nu träffar med varje pass, men du vill att det ska ta hårdare. Då är det dags att gå vidare, och börja lära dig sikta med tyngre vikter och mer specifika övningar. Men det tar faktiskt ett tag, och man kan också göra i träning som med hagelskytte, att man höjer tempot och rörligheten i målet. I hagelskytte heter det trap, i träning Crossfit, eller funktionell träning om man vill undvika att bli stämd. Men inte heller det ska man göra förrän man har lärt sig träffa på stillastående, eller tränat sig trött utan att kippa.

Share

Leave a Reply


*


Translate