MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
04

Puh-principen

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Utöver en mängd mycket roliga memes med Nalle Puh och Nasse som har cirkulerat de senaste åren så finns det också en mängd klokskap i böckerna. Jag ska väl erkänna att det ibland blir lite för mycket förnumstighet över det hela, men ibland är det så mycket huvudet på spiken att jag står ut med den pedagogiska baktanken från A A Milne. Annars kan mycket roligt förstöras just av det, det finns inget som så tydligt blir till smolk i bägaren som att det inte var till för att glädja, utan för att lära.

Den princip som dock är så bra att man har överseendet med eventuella baktankar är att hur gott den än är att äta håning, så finns det ett litet ögonblick precis innan som är ännu bättre. Själva förväntan som nästan överträffar upplevelsen, alltså. Det här ska inte misstas för att upplevelsen därmed inte behövs, utan den så faller allt. Men att se fram emot den är en lika stor del av helheten.

I morgon kväll åker jag iväg mot Norrland för att för första gången någonsin delta på norrländsk septemberjakt på älg, dessutom ditbjuden av en mycket god vän, som gör att förväntan på jakten multipliceras med förväntan på umgänget i en hel vecka. I mitt över 30-åriga jägarliv så har jag jagat älg många gånger, och också vid flera tillfällen fällt älgar. Men norrländsk älgjakt med löshund är en annan division. Att i en hel vecka tillbringa dagarna tillsammans med likasinnade vänner i skogen på det som är själva sinnebilden av älgjakt gör att förväntansnivån ligger farligt nära overload.

Det har inte gått 30 år sedan jag var på ett Sveriges Starkaste Man, men det har gått över 20 sedan jag var speaker på mitt första på Gröna Lund. Det här året såg ut att gå åt skogen för allt i den delen av mitt liv, tills den förträfflige Mårten visade sig inte darra på manschetten utan arrangerade ett utmärkt kval i Sjöbo där jag fick vara med. Men det har också varit det enda jag gjort inom strongman i år, undantaget mitt eget motionslyftande på Sweden Barbell Club.

Det här gör att Puh-principen nu kommit i spel inför Sveriges Starkaste Man-finalen i oktober. De tio starkaste i landet är framkvalade, och den 10 oktober drabbar de samman och frågan ska återigen besvaras, vem är starkast i Sverige? Det blir ingen live-publik, men med en formidabel live-streaming planerad av Tyngre så finns det alla förutsättningar att betydligt fler kommer att följa det live än vad som hade varit på plats ett vanligt år. Själv är jag inte publik, utan kommer att vara på plats i kraft av mitt munläder. Så även om jag just ikväll är lite mer fokuserad på älgjakten så har den där spänningen som funnits årligen i över 20 år hos mig börjat krypa upp. Inte bara segern, utan hierarkin i StyrkeSverige ska slås fast för ytterligare ett år. Det kommer att vara fantastiskt att se den 10 oktober, men redan nu…

Share

Leave a Reply


*


Translate