MAXstyrka

Allt inom kraftsport

okt
09

Att ha råd att göra fel

Posted by MAXstyrka 1 Comment

De flesta av oss känner oss lite mer vidlyftiga i de små dagliga besluten under helgen efter lön än helgen innan. Skiljer du inte alls på de två tidpunkterna så är du antingen egen företagare så att du kan betala ut lön närhelst firmans likviditet tål det, har så pass mycket pengar att du aldrig behöver tänka på utgifterna, eller helt enkelt har så mycket vuxenpoäng att du är ett vandrande ICA-kort. Jag vet egentligen inte om något av det är att föredra.
Vi andra beställer lite dyrare drinkar, eller väljer lite bättre restaurang när vi tycker att vi har pengar än när vi måste kolla saldot först. Det gör helt enkelt inte så mycket om det blir lite dyrare än vad vi har tänkt, just då finns marginalen. Man vet att 100:- är för dyrt för en öl, men det gör inget, man har råd.

När Sveriges Starkaste Man avgörs mellan de 10 starkaste i landet i morgon så kommer det här vara en väldigt betydande faktor. De har alla suttit och räknat igenom sin festbudget för att försäkra sig om att det de har på kontot ska räcka hela dagen. I de allra flesta fallen så kommer det att ta slut på kontot lite tidigare än vad deras beräkning har hoppats på.

Det beror inte på att de har räknat fel, utan att de inte kommer att få allt de har beställt till bästa pris. I varje gren så kommer de att beställa sitt absolut bästa resultat av sin fysik, men frågan kommer att vara vad det står på notan. Kostnaden för ett 180-lyft i den inledanden stocken är väldigt olika om allt går som du vill, eller om du måste lyfta om för att du tappar lite balans, inte sätter tajmingen i kicken, eller vad det nu kan vara. Den som har likviditet så att de inte behöver kolla kontot efter första grenen kommer att ligga väldigt mycket bättre till inför andra, och så vidare.

Nu kommer man inte till en final i Sveriges Starkaste Man utan en rejäl dos pannbensfaktor, och det kan vi också räkna in. Låt oss kalla det en rörelsekredit. Pengar som du egentligen inte har, men kan låna av dig själv, alltså av nästa månadslön. Kredit är ett fantastiskt påfund, det gör att man kan komma förbi tillfälliga dippar. Däremot är det en förbannelse om det inte var en dipp, utan en nedåtgående kurva.

Om du måste ta fram satan-i-gatan-ilskan redan i andra grenen så kommer du troligen att duka under när det förfaller till betalning. Kroppen har inget tålamod där.

Ja, jag tror att vilken kredit de 10 kan utkräva av sin fysik kan bli en faktor i morgon, men den får inte användas förrän i korsbärningen eller stenlyftet. Det är med andra ord bara 2 av 6 grenar. I övrigt gäller det att ha riktigt god likviditet, så att man tål att kvällens första beställningar blir lite dyrare än det var tänkt. Det kommer nämligen att bli dyrt i Årsjös källare.

Share

One Response so far.

  1. Joel skriver:

    Jepp de som sparat under veckan ligger nog bra till. Så länge inkomsten var god så att säga. All in iallafall!

Leave a Reply


*


Translate