MAXstyrka

Allt inom kraftsport

okt
30

Test – Sony WF-SP700N

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Jag är en godhjärtad man. Det ligger i min natur att inte vilja göra människor ledsna. När lillgrabben stolt visar upp sin ekorre som han har målat på förskolan, med ögon på svansen och mer färg utanför linjerna än innanför, haglar berömmen från sin ömma far. När det kommer till att bedöma hörlurar så vill man inte heller göra pr-konsulten som har skickat över testexemplaret ledsen, och då är det lättare att inte skriva recensionen överhuvudtaget. Jag har dragit ut på denna recensionen sedan augusti 2019, men nu är det dags att dra av plåstret. Jag upptäckte nämligen att man fortfarande kan köpa lurarna i svenska butiker, och jag känner att det är min samhällsmederborgliga plikt att varna potentiella kunder. Nu åker vi…

Produkten

Sony WF-SP700N är trådlösa (True Wireless) träningslurar med aktiv brusreducering (ANC). Lurarna lanserades i januari 2018 och har alltså snart tre år på nacken. Redan för ett år sedan när jag testade dem kändes de hopplöst föråldrade. De har Bluetooth 4.1 (standard idag är minst Bluetooth 5.0), laddningsfodralet laddas med en förlegad mikro-usb (istället för en usb-c) och lurarna är IPX4-klassade.

Det kanske största problemet med WF-SP700N är att de konstant tappar kontakten med mobilen, och varandra, stup i kvarten. Jag var i kontakt med Sonys presstalesperson om detta, och efter en längre mailkonversation där olika förslag för att lösa anslutningsproblemen presenterades, helt utan framgång, lämnades jag med något som jag skulle beskriva som defekta hörlurar. Boven i dramat verkar vara Bluetooth 4.1 som har visat sig ha en del anslutningsproblem. Redan här hade lurarna fått underkänt, men det kommer mer.

Komfort och design

Komforten är relativt hög och jag upplevde inte att de skavde eller satt löst i öronen. Silikonvingarna håller lurarna på plats effektivt under träningspassen. De sitter dock utanpå öronen, så de känns inte jättesmidiga att bära. Snygga är de inte heller. Designen är… speciell. Snäckorna ser ut som om Tupperware hade lanserat ett par hörapparater för hörselskadade förskoleelever. Det är inte riktigt så man vill att ett par sportiga träningslurar ska se ut. De ser heller inte exklusiva ut, och då får man ändå ha i åtanke att de än idag kostar en bra bit över 1000:-. I skrivande stund kan man exempelvis köpa dem på Elgiganten för smått bisarra 1890:-, vilket borde klassas som bedrägeri (tur att de har öppet köp på varorna).

Laddningsfodralet är också en historia för sig. Den har en märklig skjutlucka där man måste rotera upp locket för att få ut snäckorna. För att sedan ladda snäckorna i fodralet måste de ligga helt rätt, och då det inte finns någon magnet som håller dem på plats blir det lite pilligt att få fast dem, i synnerhet när silikonvingarna inte vill samarbeta. Det leder till en del frustration som enkelt hade avvärjts om designen var mer genomtänkt.

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten är lurarnas enda riktiga styrka. Basen är relativt djup och ljudkaraktären är varm och spelvänlig. De låter kanske inte så bra som ett par lurar i den här prisklassen bör göra (konkurrensen är stenhård), men det låter i alla fall inte dåligt, så länge anslutningen inte hackar vill säga. Brusreduceringen lämnar en hel del övrigt att önska och stänger inte ute speciellt mycket omgivande buller. Även samtalsljudet får underkänt.

Batteritid

Batteritiden är ett rent skämt och ett hån mot kunderna. Du kan lyssna i strax över två timmar innan de behöver laddas, och laddningsfodralet håller bara två ynka laddningar, detta trots att fodralet är tämligen stort. Någon snabbladdning är det inte att tala om heller. Det tar tre timmar (!) att ladda fodralet och 1,5 timme att ladda snäckorna i fodralet. Det är väldigt märkligt att Sony inte har kunnat trycka in större batterier i snäckorna med tanke på deras storlek. Batteritiden blir klart underkänd, såklart.

Slutsats

Jag gillar generellt sett Sonys produkter (allt från tv-apparater, mobiltelefoner, spelkonsoler och kameror), och i synnerhet deras kåplurar med ANC som verkligen tillhör toppskiktet bland brusreducerande lurar. Vi får anta att WF-SP700N var designad av en praoelev, att kvalitetskontrollanterna var långtidssjukskrivna och att produkten var menat som ett skämt från några skojfriska personer på företaget. Priset, designen och anslutningsproblemen är bara några av nackdelarna som lurarna dras med. Om de hade kostat någon hundralapp hade dess existensberättigande kunnat motiveras med att de hade varit en perfekt julklapp till någon man hatar. De här är utan tvekan de sämsta lurarna jag någonsin har testat, och då har jag testat en hel del magplask genom åren. Håll er så långt borta från WF-SP700N som möjligt. Det är en order!

+ Ok ljudkvalitet
+ De sitter fast i öronen
– Anslutningsproblem
– Bluetooth 4.1
– Svag brusreducering
– Dåligt samtalsljud
– Det hutlösa priset
– Designen
– Klumpigt laddningsfodral

Sony WF-SP700N

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Bluetoothversion: Bluetooth 4.1
Batteritid: Under 3 timmar
Mikrofon: Ja

Sony WF-SP700N finns tyvärr fortfarande att köpa i en del butiker.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate