MAXstyrka

Allt inom kraftsport

När jag under några år var ansvarig för arbetsmiljöarbetet på det företag i byggbranschen jag då arbetade på, så hade jag fullt sjå med att få killarna att förstå vad en incident var, och ännu svårare att begripa varför den skulle rapporteras. Om ingen vare sig dött eller åkt till sjukhus är ju allt lugnt, var den förhärskande uppfattningen.

Jag landade i det i mitt tycke slagkraftiga formuleringen att en incident är när det bara var ren tur att inget gick åt helvete, något som faktiskt gick att kommunicera. När man håller på med sågklingor, betongblock, asbest och andra farligheter så kan man inte låta det bero på tur att ingen dör. Om du bara kom hem helskinnad för att du hade tur, så behöver något göras för att du ska komma hem helskinnad även om du har otur en dag.  Jag ska inte säga att jag drunknade i rapporter efter det, men budskapet gick fram.

Det här är en sanning som skulle behöva uppmärksammas mer i hur vi tar till oss restriktionerna runt pandemin och smittspridning. Om du har förkylningssymptom eller liknande som visat sig inte vara Covid 19, så är det bara tur, inte försiktighet, som gör att du inte ligger på IVA. Du har nämligen blivit smittad av något som smittar på ungefär samma sätt som Covid 19, men som inte är lika farligt. Alternativt så har du haft Covid 19, men en mildare variant. Det är också bara tur, det kunde du inte veta.

Man kan naturligtvis tillämpa det här på träning också. Det går att köra tunga bänk ensam på gymmet, oftast går inget snett. Det går att fortsätta med marklyftet fast man tappar formen mitt i, oftast skjuter man ingen disk. I alla tänkbara varianter av det här så ska man utvärdera rätt noga för sig själv, även om man inte behöver kryssa i en blankett. Varje grej som inte går som du har tänkt är en incident, som lika gärna hade kunnat få mycket värre följder.

Jag kanske ska förtydliga, att bomma eller misslyckas med ett lyft är ingen incident, det är normal träning. Muskler måste överbelastas för att växa. däremot att göra det utan en plan för var vikten ska hamna om du inte orkar är en incident. Har du aldrig tänkt på att det skulle kunna hända så har du antingen aldrig kört tungt nog, eller så är du lite korkad, kanske både och.

Vi kommer aldrig att komma ifrån att vi drabbas av tur eller otur i olika skeden i livet. Det är inte det vi kan påverka. Det vi kan påverka är hur stora konsekvenser det får. Spelar du poker så kan du inte påverka vilka kort du får, men du kan påverka hur mycket som hamnar i potten under given. All in är fränt när man spelar kort om någon hundralapp med kompisar, men väldigt mycket sämre när det härjar en pandemi som hitintills har dödat över 6 000 människor i Sverige i år.

Share

Leave a Reply


*


Translate