MAXstyrka

Allt inom kraftsport

nov
13

Man ska vara proffs för att ha hemmagym

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Häromdagen ringde en god vän mig för att förhöra sig om vad han skulle skaffa för lämplig utrustning att träna hemma med. Vi är jämnåriga, och är väl ungefär lika medvetna om den annalkande skröplighetens rand, och i tillägg till detta så har han en något uppförstorad bild av min kompetens på träningsområdet, vilket jag naturligtvis inte gjorde något för att dementera.

Även om det kan tyckas osannolikt för Maxstyrkas läsare så tänker jag mig att jag håller mig över genomsnittsträcket av befolkningens träningskunskap, och utan att känna till hela vännens bekantskapskrets, så ligger jag troligen ännu bättre till mot snittet där.

Således tycker jag att han ringde rätt, något som han dessutom sparade pengar på. Jag avstyrde nämligen det annars nära förstående utrustningsinköpet med en hänvisning till min empiriska kunskap.

Enligt min erfarenhet är nämligen de enda som lyckas bedriva någon form av vettig styrketräning i hemmagym sådana som är väl insatta, har tränat mycket, vet vad de håller på med och dessutom troligen redan uppvisar resultat av träningen. Nu menar jag inte att min vän är mer otränad än andra, kanske tvärtom, men om han skulle bli fångad av kannibaler skulle de bli besvikna. Troligen skulle de bli tvungna att göra en gryta och fylla på med rätt mycket grönsaker för att det skulle räcka till en middag.

Det finns flera sätt att förändra den verkligheten, och inget av dem involverar hantlar hemma under sängen. Det bästa och uppenbara är naturligtvis ett rejält gym där både miljö och utrustning knuffar dig i rätt riktning. Om du inte prioriterar att gå till ett gym så kommer du inte att prioritera hemmahantlar.

Givet pandemirestriktioner så kan det vara olämpligt just nu, men om man är i början på sin styrketräningsbana så är inte hemmahantlarna någon ersättning. För någon som är van vid hur man får kontakt med muskelgrupperna i olika övningar, redan vet hur man varierar belastning genom olika utförande, och vet vilka övningar som träffar var så kan det gå an som nödlösning.

För den som inte har allt detta i ryggmärgen så är jag övertygad om att helt vanliga kroppsegna fysövningar räcker tills pandemin släpper, och man kan gå på riktigt gym och få hjälp. Den belastning du får genom lite bra armhävningsvarianter på bröst, axlar, triceps får du ha rätt mycket grejer hemma innan du kan återskapa på annat sätt. Det finns också rätt mycket jobbiga hopp och steg man kan göra för benen med sin egen kroppsvikt innan det behövs någon extern vikt. Lägger vi dessutom till någon form av räcke för chins så tar det mycket länge innan du är vid vägs ände med vad du kan göra med egen kroppsvikt.

Det är inte lika roligt som på gym, men det är roligare än hemmahantlar. Ska man stå ut med dem så behöver man i princip vara träningsproffs redan innan, då har de en funktion. Är du inte det och ändå vill göra något hemma utom med egen kroppsvikt så får du lyfta natursten. Det är både billigare och bättre.

Share

Leave a Reply


*


Translate