MAXstyrka

Allt inom kraftsport

apr
30

Ett fränt namn räcker inte långt

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Under alla år som jag har hållit på och skrikit i mikrofoner så har jag uppvaktats av aktiva som vill bli presenterade med det ena eller andra påhittade namnet. Det är ett nästan tvärsäkert sätt att få mig att undvika namnet i fråga, av flera skäl. Det första är trovärdigheten. Jag avser inte genera min egen yrkesskicklighet genom att stå och kalla någon för något de uppenbarligen inte är.

Ett artistnamn förutsätter två saker. Dels att det beskriver personen ifråga på ett sätt som ger känslomässig resonans hos publiken, och dels att det verkligen är en artist. Det är försvinnande få inom det jag håller på med som verkligen är artister.

Sedan finns ju det rent språkligt och ljudmässiga också. Det ska ligga bra i munnen, gå att säga med tryck i mikrofon, och med säga menar jag skrika. En del namn är så fruktansvärt bra i grundutförande att det räcker. Kanske är min absoluta favorit i armbrytarvärlden Kydyrgali Ongorbayev, en av de bästa Kazakstan har fått fram det senaste årtiondet, och då har de ändå fått fram många världsbrytare. Levan Saginashvili är en annan favorit ljudmässigt, även om jag stundtals lägger till ”Too Strong” eftersom det är så väldigt beskrivande för hans sätt att vid armbrytarbordet svara på alla spekulationer inför.

Om du är en av dem som tävlat när jag hållit i mikrofonen så är det ingen förolämpning att jag inte gett dig ett artistnamn, eller använt det du vill. Det är heller ingen komplimang om du fått ett. Det är nämligen inte alls för din skull, det är för publikens. Det är för att deras förväntan ska väckas, eller för att inte en förväntan ska väckas som sedan inte möts.

Det du presterar i tävling har inget med mig att göra, eller vad jag eller andra kallar dig. Det ansvarar bara du för, och vinner du så är det din förtjänst, inte min eller publikens. Likaledes är det inte vårt fel om du förlorar, ett fränt namn hade inte hjälpt dig. Möjligen hade det gjort det hela lite mer genant, vilket jag ju då besparar dig från.

Några av de jag har använt som jag tycker är bäst i sin funktion genom åren är: Daniel ”Wild Thing” Åberg, Roine ”Whatever it takes ”Eklund, Niklas ”Svalsjöbjörnen” Hult, Mats ”Homer” Corneliusson, ”Fabulous” Fia Reisek, Malin ”Kill switch” Kleinsmith med flera. Sedan finns de vars gärning inte kan förbättras eller lyftas på något sätt. Andreas Rundström är inte ett namn man vill solka ner med något tillägg.

Sedan finns det ett litet bibliotek i huvudet på sådana som man skulle vilja använda, men där man inte hittat någon lämplig matchning än. Överst bland dem är det Jesus kallar fiskarsönerna Jakob och Johannes, för sin intensitet och sitt humörs skull. På arameiska är det Boanerges, men det skulle inte funka i svensk eller engelsk kontext. Däremot betydelsen. ”Sons of Thunder” eller ”Åskans söner”. Eller ännu hellre det som står i 1917 års bibelöversättning. Även om ett helt koppel av mina vikingaromantiserande strongmanvänner skulle få ståpäls så har jag inte hittat nån som kan bära upp det än.
”Tordönsmän”.

Share

Leave a Reply


*


Translate