MAXstyrka

Allt inom kraftsport

apr
10

Test – Technics EAH-AZ70W

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Det ska sägas direkt; jag är en sucker för riktigt bra ljud. Därför håller jag bra ljudkvalitet som det viktigaste när det vankas nya hörlurar. Det Panasonicägda Hi-Fi-märket Technics har nischat sig just mot ljudmedvetna konsumenter som mig, som samtidigt inte vill tumma på kvalitetskänslan. Technics EAH-AZ70W är Technics bidrag i True Wireless-djungeln, men kan de hävda sig mot lyxlurar från segmentets giganter? Jag har levt med lurarna i några månader nu och är redo att lämna ett omdöme.

Produkten

Technics EAH-AZ70W är rejäla True Wireless-lurar i hårdplast och metall, bestyckade med aktiv brusreducering (ANC). De är IPX4-klassade (dock endast snäckorna) och tåls att träna med. De har Bluetooth 5.0 och laddningsfodralet laddas med en usb-c. Det rekommenderade priset ligger på saftiga 3000:-, men i skrivande stund kan man köpa dem för 2000:- i vissa nätbutiker.

Komfort och design

Själva designen på AZ70 är lyckad. Om vi börjar med laddningsasken så känns den lyxig, välbyggd och rejäl, och samtidigt inte allt för stor. Den har ett metallhölje i borstad aluminium och pryds av en graverad logotype. Fodralet ser riktigt påkostad ut. Det har tre lysdiodrar som visar batterinivån i fodralet. Självklart hålls locket ihop med magneter. Även snäckorna är snyggt formgivna, men väldigt stora. De står ordentligt ut ur öronen, men det har sin förklaring. De är nämligen proppfulla av teknik såsom en “akustisk kammare” som ska ge ljudkaraktären mer luft och kontroll, men mer om det längre ner. Vi kan konstatera att Technics har valt funktion framför form i det här avseendet, även om formspråket är lyckat.

Komforten är relativt god, men storleken gör att det verkligen känns att man har dem i öronen. Man får med fem par gummiproppar i olika storlekar (från XS till XL) för att garantera en bra passform, men de sitter ändå inte sådär fast som jag vill att ett par träningslurar ska sitta. De är dock inte obekväma, men jag hade nog inte tagit med dem på några längre joggingturer. Dessutom är det lätt att komma åt touchknapparna när man ska trycka in snäckorna i öronen.

De stora touchknapparna på utsidan av snäckorna kontrollerar volymen, svarar på inkommande samtal, aktiverar ANC eller ambient-läget och aktiverar röstassistenten (Siri, Google Assistant eller Alexa). Det här hade dock kunnat vara betydligt smidigare. För att höja volymen måste man trycka på den vänstra touchknappen tre gånger i snabb följd istället för att exempelvis hålla inne knappen. Det är ologiskt och krångligt och gör att jag alltid väljer att höja- och sänka volymen direkt på mobilen och datorn. Det här hade förmodligen enkelt kunnat fixas med en mjukvaruuppdatering, men någon sådan lösning lär vi tyvärr inte får se.

Ljudkvalitet

Där Technics EAH-AZ70W verkligen briljerar är under musiklyssning. Elementen är 10 mm stora och med hjälp av den “akustiska kammaren” som vi nämnde tidigare blir ljudet väldigt luftigt och detaljerat. Ljudbilden är väldigt varm och punchigt rapp direkt ur kartongen, och om man vill förändra ljudet kan man göra det i equalizern som kommer med den medföljande appen. Det fungerar väldigt bra. EAH-AZ70W spelar faktiskt skjortan av det mesta på marknaden och imponerar stort i de flesta musikgenrer, men den där riktigt djupa basen får man bara om man drar upp den till max i appen, så om du uteslutande lyssnar på basdominanta låtar och vill åt ett mörkt och djupt sound kanske man bör kolla på andra alternativ. Under samtal låter både mottagaren och avsändaren klart och tydligt, så det finns inte mycket att klaga på där heller.

Även den aktiva brusreduceringen imponerar. Den stänger effektivt ut omgivande buller trots att snäckorna inte sluter helt tätt. När jag jämför med andra ANC-snäckor så presterar AZ70 i toppskiktet. Ambient-läget är också riktigt bra och låter inte lika metalliskt som många andra lurar brukar göra.

För att sammanfatta så låter AZ70 riktigt, riktigt bra.

App

Den medföljande appen innehåller som sagt en equalizer där man enkelt kan anpassa ljudbilden efter eget tycke och smak. Utöver det kan man också ställa in hur stark brusreducering och ambient man vill ha. Dessutom finns det ett “hitta mina lurar-läge” ifall man är den slarviga typen som kan glömma bort var man har råkat lägga sina snäckor. Mycket mer finns inte, men mycket mer behövs inte heller.

Batteritid

Batteritiden i teknikproppade snäckor med ANC brukar vara sekundär, men batteritiden här får här anses godkänd. Technics lovar en batteritid på 6,5 timmar med ANC påslaget. Laddningsfodralet ger ytterligare två fulla laddningar vilket totalt ger 19,5 timmar. De har snabbladdning där en kvarts laddning ger strax över en timmes användning, och det tar ett par timmar att ladda snäckorna fullt. Fodralet laddas med en usb-c, vilket nu är standard. Däremot stödjer inte lurarna trådlös laddning, vilket drar ner helhetsintrycket en aning.

Slutsats

Om du är ute efter ultimata träningslurar som sitter som gjutet i öronen, maximal batteritid, diskreta lurar som knappt syns eller billiga budgetlurar bör du kanske titta någon annanstans. Technics EAH-AZ70W är stora, bulliga och relativt dyra lurar som inte kan mäta sig med renodlade träningslurar när det kommer till komfort och passform. Däremot bjuder lurarna på en makalös ljudkvalitet, möjlighet att anpassa ljudet efter egna preferenser, en fantastisk aktiv brusreducering och väldigt bra kvalitetskänsla. Om ljudkvaliteten är viktigt för dig kan Technics EAH-AZ70W vara ett riktigt bra val.

+ Fantastisk ljudkvalitet
+ Kraftfull ANC
+ Bra EQ i appen
+ Bra samtalsljud
+ Bluetooth 5.0
+ Ambient-läget
+ Byggkvalitet och materialval
– Ingen trådlös laddning
– Står ut mycket ur öronen
– Ologiska knappkommandon
– Lite klen bas utan appen

Technics EAH-AZ70W

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Bluetoothversion: Bluetooth 5.0
Batteritid: 6,5 timmar aktivt
Mikrofon: Ja

Technics EAH-AZ70W kan ni köpa hos utvalda elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Recensionen är 100% oberoende. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate