MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
21

Alla kurvor ändrar sig

Posted by Anders Axklo 0 Comment

När man håller på och driver på någon slags utveckling i sin träning, eller för all del inom i princip vad som helst, så vill man gärna nörda in på det vi kallar utvecklingskurvor. Vi tar helt enkelt ett antal uppnådda resultat vid olika tidpunkter, ritar ett streck mellan punkterna och får sålunda en väldigt fin illustration av hur bra det har gått. Eller ett smärtsamt klargörande över hur dåligt det har gått, det kan ju gå åt vilket håll som.

Så långt är allt bra, eftersom det handlar om en dokumentation om vad som har hänt. Utmaningen är när vi faller för frestelsen att rita det där strecket framåt förbi dagens datum och in i framtiden, och därmed skapar någon form av förväntan eller prognos. Man kan naturligtvis göra prognoser, men det är en betydligt mer invecklad historia än att bara förlänga et historiskt skede in i framtiden. Att du har ökat 10 kilo i maxbänk den gångna månaden betyder inte att du gör det den kommande också. Inte ens om du skulle lyckas med den hart när omöjliga uppgiften att återskapa alla yttre faktorer så blir det så, eftersom utgångspunkten nu inte är densamma.

När jag i höstas försökte mig på ljudböcker medan jag sprang så lyssnade jag på Hans Roslings båda böcker, ”Hur jag lärde mig förstå världen” och ”Factfullness”. Har du inte läst eller lyssnat så kan jag intyga att det är väl värt tiden. Inte bara för de fakta som faktiskt lyfts fram på ett enkelt och självklart sätt, utan för hur man förstår och hanterar just fakta.

Just detta att den framtida utvecklingen aldrig bara är en linjär fortsättning på den historiska är så självklart, att det är rent pinsamt att vi så ofta agerar utifrån att det skulle vara det. Vi som tränar vet utveckling oftast går snabbare i början, eller att den ibland står still tills man kommit över en tröskel och sedan rusar den i ett par veckor. Hur optimalt vi än bär oss åt, så kommer kurvan att bete sig oregelbundet, och inte som en förlängning av historien.

Det kan ju låta som att jag inte tycker att det är någon mening med att rita fina kurvor, men det är inte alls det jag menar. Excel har jättefina funktioner för att rita staplar och kurvor så att man tydligt förstår vad som har hänt, och de ska man använda. Det finns en massa bra orsaker att i detalj förstå vad som har hänt, så länge man inte därmed automatiskt tror att man vet vad som ska hända. Det enda vi med säkerhet kan säga om framtiden utifrån historien är att det inte blir likadant.

Hur kan man då veta hur det kommer att gå framöver? Det kan man inte och det är det som är hela tjusningen med att hålla på, med träning, arbete, utmaningar eller vad du vill. Det är det som kallas livet.

Share

Leave a Reply


*


Translate