MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
14

Man måste nästan alltid upprepa sig

Posted by Anders Axklo 0 Comment

När man har skrivit en bit över 400 krönikor på rad så blir det oundvikligen så att man upprepar sig. Om jag var lagd mer åt excel och ordningssinne skulle jag säkert kunna strukturera upp det hela, och gruppera mina texter efter ämnen. Det skulle inte bli så väldigt många grupper, även om jag onekligen har hittat många sätt att uttrycka samma sak på genom åren. Sedan förändras naturligtvis alla människor och olika saker är olika viktiga vid olika tidpunkter i livet. Jag skrev väldigt lite om löpning för några år sedan, medan det nu återkommer väldigt ofta. Men vare sig jag exemplifierar genom löpning, matlagning, armbrytning eller något annat av mina intressen så finner jag att jag upprepar mig.

Märkligt nog blir jag snarare stolt än generad över det, för det är vissa saker jag vill ha sagt, och som jag kommer att fortsätta att upprepa så länge jag har något forum att säga dem i, och det finns åtminstone någon som lyssnar. Nu menar jag kanske inte mina roliga anekdoter som jag också allt oftare finner att jag upprepar, och som min hustru och mina barn ler lite överseende när jag än en gång återger med schvung och förtjusning. Det är ett tecken på gaggighet, och någonting jag nog också får finna mig i är allt mer tilltagande, så morfar jag är. Nej, de saker som jag upprepar vecka ut och vecka in klädda i olika ord och teman är de jag är övertygad om måste upprepas tills de får fäste i varje människa. När jag försöker koka ner dem utan anekdoter, allegorier eller metaforer så hamnar jag ungefär här:

Alla människor är lika mycket värda, den romske tiggaren utanför ICA, den syriske flyktingen, det svältande afrikanska barnet, den med ordnad ekonomi ängslige svensken. Ingen förtjänar att ses, höras eller ta mer eller mindre plats än någon annan. Det är en rättighet som bara förverkas när den används för att neka andra människor detsamma.

Allt det du gör får konsekvenser. Om du tränar eller låter bli, vad du äter, hur du är mot andra, vad du väljer att ägna din tid och din uppmärksamhet åt. Det du sår kommer du att få skörda.

Du måste finna frid med dig själv, annars kommer du hela tiden att söka sätt att fly ifrån dig själv. Med steroider, alkohol, droger, upplevelser. Det är när du inte tycker om dig själv som du försöker att vara någon annan, och det är en livslång frustrerande resa mot nederlag.

Du måste besvara ditt livs, och därmed din existens varför. Att förhålla sig till sin omvärld genom att undvika frågan om varför du finns och vad ditt liv har för mening går inte. Hur högt man än skruvar upp ljudet så kommer den frågan någon gång att tränga sig igenom och göra sig påmind.

Det är det här jag har försökt säga i över 400 veckor på rad nu, och det är det jag kommer att fortsätta att säga så länge jag har någonstans att säga det. Ni får stå ut med att jag upprepar mig, jag ska försöka att variera språket och bilderna så att det stundtals i alla fall blir underhållande.

Share

Leave a Reply


*


Translate