MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
18

WSM 2021 – Här är finalisterna

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Nu är kvaltävlingarna avklarade i årets Världens Starkaste Man och de tio finalisterna är klara.

För Johnny Hansson blev kvalet något av en bergochdalbana där han inte fick ut det vi tidigare har sett att han har kapacitet till. Den första grenen, Loading Medley, är en gren som brukar passa Johnny. Här skulle atleterna först lyfta upp tre objekt på en plattform och sedan gå en sträcka med en frame. Problemet här var att handtagen på framen var så tjocka att Johnny fick svårt att gå med den. Han slutade på en fjärdeplats i grenen.

Nästa gren var marklyft för reps på 340 kg. Det här var en gren vi på förhand visste skulle bli tuff att ta poäng i för Johnny, och även om han gjorde tre repetitioner räckte det inte till att få mer än en poäng i grenen.

Den tredje grenen skulle ha varit en Train Pull, och då Johnny kom sist i marklyftet fick han gå ut först av alla och försöka dra tåget. Han slet och drog i en minut utan att tåget rörde sig en millimeter. Arrangörerna upptäckte sedan att bromsarna låg i (alternativt att värmen hade gjort så att tågspåret hade expanderats och nypt fast hjulen på tåget). Efter många om och men byttes grenen ut mot en Train Push istället, då med ett 25 ton tungt lok istället. Johnny fick då vila upp sig i några timmar och gå ut sist i grenen istället. Efter urladdningen timmarna innan var han relativt återhämtad, och han kunde visa hur bra han verkligen är. Han vann grenen, och fick dessutom den bästa tiden av alla som körde grenen.

Den fjärde grenen var ett pressmedley. Objekten var två hantlar, en cirkusstång och en Apollons axel. Den här grenen hade vi förväntat oss att Johnny skulle kunna utmana om en grenseger. Han lyfte de tre första objekten, men när han skulle pressa den avslutande axeln fick han lite obalans vilket ledde till att lyftet inte blev utlåst och godkänt. Han kom därför näst sist i grenen och behövde komma minst trea i den nästa grenen för att ha chans att komma topp-3 i gruppen och få duellera i atlasstenarna.

Den sista ordinarie grenen (Pick Axe Hold) var en front hold med en stor hacka på 30 kg. Johnny var piskad att ta några poäng här, men det ville sig inte den här dagen. Att vara nära två meter lång, med proportionerligt tilltagna armar, är inte fördelaktigt när man ska hålla vikter rakt utanför kroppen. Han höll i strax under halvminuten och kom sist i grenen. Därmed fick han inte chans att duellera i stenarna om en finalplats.

Marginalerna var små och Johnny hade stolpe ut i princip tävlingen igenom. Om Johnny hade fått ut det han fick under finalen av Sveriges Starkaste Man 2020 är jag säker på att det hade räckt till en finalplats i WSM 2021. Därför hoppas jag verkligen att han gör en ordentlig satsning inför Världens Starkaste Man 2022.

Årets Världens Starkaste Man präglades i vanlig ordning av en del skadeavhopp med avslitna muskelfästen. Terry Hollands slet av bicepsfästet och gick samtidigt ut med att han nu avslutar sin fantastiska strongmankarriär. Den största skrällen i år var att fjolårsvinnaren, Oleksii Novikov, inte lyckades ta sig till finalen. Han hade samma poäng som trean i gruppen, och en poäng från ettan i gruppen, men då han bara kom fyra i frontholden (två sekunder till hade räckt) fick han inte köra stenduellen, och därmed missade han snopet finalen.

Årets finalister är:

Brian Shaw – USA
Maxime Boudreault – Kanada
Trey Mitchell – USA
Tom Stoltman – England
Jean-François Caron – Kanada
Eythór Ingólfsson Melsted – Island
Konstantine Janashia – Georgien
Adam Bishop – England
Bobby Thompson – USA
Luke Stoltman – England

(Foton: World’s Strongest Man)

Share

Leave a Reply


*


Translate