MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Världens Starkaste Man 2021 blev en riktig rysare där slutstriden stod mellan Brian Shaw, som tidigare har vunnit tävlingen fyra gånger, och Tom Stoltman, som kom tvåa i tävlingen förra året.

Tom Stoltman tog greppet om finalen redan i den första grenen, ett medley bestående av ett ok på 440 kg och en frame på 350 kg, som han vann med drygt två sekunder ner till tvåan, Konstantine Janashia. Brian Shaw kom trea strax efter.

Den andra grenen hette Titan´s Turntable. Ett tåg skulle knuffas runt i en cirkel så snabbt som möjligt. Även den här grenen vann Tom och ledde därför tävlingen med hela sju poäng efter bara två grenar. Trey Mitchell kom tvåa och islänningen Eythór Ingólfsson Melsted tog tredjeplatsen.

Finalens tredje gren, och den avslutande grenen för dagen, var Keg Toss för max höjd. Tunnan vägde 15 kg och skulle kastas över en ribba som höjdes efter varje omgång. Brian Shaw vann grenen efter att ha slagit ett nytt världsrekord på imponerande 7,75 meter. Tom Stoltman och Maxime Boudreault delade på andraplatsen genom att klara 7,50 meter. Brian tog här in 1,5 poäng på Tom.

Den andra dagen inleddes med stockpress för max. Ingångsvikten låg på 170 kg, en vikt som samtliga atleter klarade av. Nästa vikt var 185 kg, och det var bara Adam Bishop som inte fixade den vikten. När 195 kg låg på missade Tom Stoltman medan Brian Shaw klarade. Brian hade nu en gyllene chans att komma ikapp Tom, men Brian orkade inte nästa vikt utan fick nöja sig med att ta in 2,5 poäng ytterligare på Tom. Toms bror Luke Stoltman vann grenen på 215 kg, och Maxime Boudreault, Trey Mitchell och Bobby Thompson fick dela på andraplatsen.

Den näst sista grenen var marklyft för reps på 350 kg. Tom orkade göra åtta repetitioner, och Brian gjorde nio repetitioner. Tom delade sjundeplatsen i grenen med Konstantine Janashia, och Brian delade sjätteplatsen med Bobby Thompson. Trey Mitchell, Jean-François Caron och Adam Bishop delade på grensegern med att klara tio repetitioner.

När bara stenarna återstod skilde det bara en ynka poäng mellan Tom och Brian, till Toms favör. Den som vann stenarna skulle vinna titeln. Tom lyckades hålla nerverna i styr och visade att han är världens bästa stenlyftare. Han var nästan 30% snabbare än tvåan i grenen, Maxime Boudreault, och kunde därmed vinna titeln som Världens Starkaste Man 2021. Det känns som att Tom bara har börjat sin karriär och att han kommer bli en av de riktigt stora legenderna.

Brian Shaw kom trea i den avslutande grenen och fick därmed nöja sig med en solklar andraplats i totalen. Det innebär också att han tog sin tionde pallplats i Världens Starkaste Man, vilket är tre fler än Mariusz Pudzianowski och Jón Páll Sigmarsson och två fler än Hafthor Björnsson. Den enda som har lika många pallplatser är Zydrunas Savickas, men Savickas har betydligt fler andraplatser och lika många vinster. Brian visade att han fortfarande är att räkna med och att han har mycket mer att ge. Jag håller tummarna för att han fortsätter satsa mot att ta en femte titel.

Tredjeplatsen gick till Maxime Boudreault som hade lite av en bergochdalbana i finalen med både toppar och dalar.

(Foto: The World’s Strongest Man)

Slutresultatet:

  1. Tom Stoltman – 45,5 p
  2. Brian Shaw – 42,5 p
  3. Maxime Boudreault – 36,5 p
  4. Trey Mitchell – 35 p
  5. Jean-François Caron – 34 p
  6. Konstantine Janashia – 32,5 p
  7. Luke Stoltman – 32 p
  8. Adam Bishop – 27 p
  9. Bobby Thompson – 23,5 p
  10. Eythór Ingólfsson Melsted – 20,5 p

Share

Leave a Reply


*


Translate