MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
23

Parkeringsfickan vid Mösjön

Posted by Anders Axklo 0 Comment

När jag är på landet så är vägval vid löpning lite mer begränsat än när jag är i Stockholm, av lätt begripliga skäl. För att kunna springa i det tempo jag vill krävs någorlunda plant underlag, och skulle jag ge mig ut på någon av de många stigar och viltväxlar som finns i skogarna omkring och försöka hålla det tempot så skull det snart sluta med rubriken ”Medelålders man utan självinsikt bröt lårbenshalsen på skogsstig”. Ni som är bekanta med lokaltidningar vet att det inte på långa väga vore den sämsta eller konstigaste rubriken som förekommit. Alltså får jag hålla mig på den mycket lilla och idylliska landsvägen, och om jag slippa att springa fram och tillbaka på samma sträcka så har jag i princip bara två val. Det ena hållet på 12.25 km rundan över stora landsvägen, eller andra hållet. Oavsett vilket håll jag väljer passerar jag förr eller senare Mösjön, en av många vackra små sjöar i trakten. Precis som vid många andra finns det en hjälpligt duglig badplats, med tillhörande utrymme mellan några träd att ställa bilen på. Inget speciellt på något sätt, jag har vetat om den sedan långt innan jag började springa och bara åkte bil förbi. Själva badar vi på en bättre badplats dit allmogen har svårare att ta sig.

Sedan något år ha vi märkt att det nästan alltid står en husbil instucken mellan träden vid Mösjön, och märkligt nog inte samma husbil. Det varierar mellan storlek och nationalitet, men det är sällan tomt. Det ter sig lite märkligt, för det är ingen märkvärdig plats med småländska mått mätt. Mina barn framförde tesen att platsen måste finnas utmärkt på något obskyrt forum, och nu i veckan hittade en av dem beviset. Det finns alltså en app som rekommenderar platsen. Jag törs påstå att det inom några kilometer finns tiotals naturskönare, tillgängliga och badvänligare platser att stanna på med sin husbil för den som tittar på omgivningen istället för appen, och ändå står de där.

Jag insåg att det är här en rätt bra illustration på ett mänskligt beteende som också avslöjar sig i träningsval. Det finns en del övningar som är trendiga, och som man ser i princip varenda motionär hålla på med. Det är inte det att de är helt odugliga, men om man tittar upp ifrån träningsappen eller influencerkontot man följer så inser man att det inom nära räckhåll finns många övningar som kanske löser uppgiften bättre. Ändå står man där med märkliga vajersparkar och juckrörelser, och följer en rekommendation istället för att tänka efter vad det är man vill åstadkomma.

Om man åker husbil i Småland och inte stannar på etablerade campingar utan i skogen så är det troligen för att uppleva naturskönhet och avskildhet. Då är apprekommendationen vid Mösjön ett rätt dåligt alternativ. Är du på gym och tränar och inte följer något program så vill du rimligen ändå belasta musklerna så de växer. Tittar du upp ska du se att du hittar många andra bra alternativ till det du gör för att du såg nån annan göra det.

Share

Leave a Reply


*


Translate