MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
20

Man kanske kan strunta i det helt?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

En klok princip för att hålla ordning på mailkorg eller skrivbord är att fatta ett beslut om papper eller mail på en gång man får det. Ska det sättas i pärm, eller i en egen mapp, kan det besvaras bums, eller ska det kastas? I min värld är det här tyvärr väldig teoretisk kunskap, i alla fall när det gäller just ordning på skrivbord och dator.

Principen är dock inte begränsad till skrivbordsordning, utan är faktiskt en alldeles utmärkt regel för den mesta stresshanteringen i livet.

Att ha fullt upp är på inget vis lika stressande som ha en massa beslut som inte har fattats än. Att ständigt bära med sig att man någon gång ska få till det där passet ihop med en kompis som man inte tränar med regelbundet är en stressfaktor, väsentligt värre än att faktiskt göra det, även om det blir en lång dag när det görs.

Likaledes allt man tycker att man borde börja med, allt från kost till konditionsträning eller något annat man inte vill.  Att gå och bära på att man ska börja någon gång kostar faktiskt mer energi och stresspåslag än att faktiskt göra det.

Nu är det lätt att tro att jag argumenterar för den flåshurtiga hållningen att det är bara att sätta i gång med allt, men det är inte alls det jag säger.

Yodas bidrag till vårt samlade populärkulturella vishetsbibliotek är många, och det kanske mest seriöst citerade är ”Do, or do not. There is no try”.

Det här tolkar många som att han säger försök inte, det är bara att göra. Det är inte det uttrycket säger. Han säger gör eller gör inte. Det finns inget försök. Stressen i livspussel och uppskjutna beslut löses alltså inte av att man gör, utan att man låter bli att försöka.

Alternativet ”gör inte” finns fortfarande kvar som ett fullgott val som också löser situationen. Att man verkligen ger sig själv friheten att välja bort saker och ting som man inte hinner med innebär troligen inte att mindre blir gjort, bara att man mår bättre. Det där andra hade man ju ändå inte fått gjort, det hade bara legat kvar där och skräpat ner utan något syfte. Precis som märkliga nyhetsbrev i mailkorgen eller informationsbrev på skrivbordet.  De kunde ha kastats utan åtgärd, och ingenting hade blivit sämre.

Jag älskar att travestera talesättet om att inte skjuta upp till morgondagen det man kan göra idag. Det är sant, men lika sant är att man inte ska skjuta upp till morgondagen det man kan skita i helt och hållet.  Istället för att stressat tänka ”jag ska” på Yodas uppmaning om ”do, or do not”, så kan man välja det andra ledet. Nej, jag ska inte försöka. Jag ska inte alls. Det är helt ok både med Yoda och livet, och du kommer att må mycket bättre. Kanske ändras livet i framtiden och du gör ett annat val då, men just nu är ”do not” helt ok.

Share

Leave a Reply


*


Translate