MAXstyrka

Allt inom kraftsport

När man har kommit upp i min alltmer aktningsvärda ålder så är det inte längre någon stor sak att erkänna sina svaga sidor. Det är inte för att någon ödmjukhet har tilltagit, utan bara för att det har hunnit samlas allt för mycket bevis. Hur gärna jag än skulle vilja förneka mina svaga sidor så är det ingen idé, de är allmänt kända bland mina vänner och bekanta.

Det är med andra ord inte svårt för mig att erkänna min oförmåga till administration, dokumenthantering, ordning och reda, eller helt vanlig städning. Det är till och med så att jag koketterar med det.

Det som är väsentligt svårare att erkänna är sådant som vi inte själva tycker är någon svaghet, utan en styrka. Det här grundar sig i att det i lagom mängd faktiskt är en styrka, det är överanvändandet som blir fel.

I mitt fall är det uppenbara exemplet min kommunikationsförmåga, eller om vi ska vara mer direkta, mitt pratande. Empirisk bevisning pekar otvetydigt på att jag är rätt bra på det, eftersom jag i hela mitt vuxna liv har fått betalt för att göra det. Det är med andra ord odiskutabelt en styrka. Men så har vi frågan om dos och frekvens. Eller återigen tydligare uttryckt, hur mycket och ofta jag pratar. Eftersom jag är van vid att det brukar fungera när jag får prata så är det alltid det jag vänder mig till, till och med när en annan lösning vore bättre. Det är då det blir en svaghet.

Hur otroligt det än verkar för mig så inser jag motvilligt att det finns situationer när folk tröttnar på att höra mig prata, och då är mitt prat inte en styrka, utan en svaghet.

Det här går igen i rent konkret styrkesport också. I armbrytningen är det lätt att vända sig till sin favoritteknik, för att man är van vid att den funkar. Vill man bryta hook så brukar det vara svaret, men nu och då möter man någon som ännu hellre vill bryta hook, och då kan svaret vara något annat.

Strongmantävlingar är sådana att en tävling ska testa hela kroppen, men det finns oftast fler sätt att genomföra de flesta övningar. Om man vet att man är explosiv i ben och rygg, så kan det användas till väldigt mycket inom strongman, men det finns gränser. Ja, i pressar över huvudet går det att få fart på det mesta med en bra kick, men om man inte kan låta bli att försöka använda den där explosiviteten till exempel när du kommer till att pressa ett block överhuvudet så kommer din starka sida att ställa till mer än den hjälper.

Självfallet är det bra att känna till sina starka sidor och använda dem optimalt, men det finns gånger när man måste göra något annat. Råpressa för att inte tappa taget, gå på topp mot en mindre hand, eller ve och fasa, vara tyst. Då får styrkor fortsätta att vara just styrkor, och slipper förvandlas till svagheter.

Share

Leave a Reply


*


Translate