MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
17

Kan man bli yngre?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Under ett mingel på jobbet den här veckan så träffade jag en man som hade varit praktikant på ett ställe jag jobbade för 20-25 år sedan. Varken han eller jag kände igen varandra, men när han så småningom placerade mitt namn så frågade han om möjligen min far kan ha arbetat på den aktuella arbetsplatsen för 20 år sedan. Jag intygade att den enda Axklo som arbetat där var just jag, och att det således var mig han mindes. Han trodde för all del på mitt ord, understrykt av lite gemensamma minnen, men underströk också att det egentligen kändes märkligt osannolikt, eftersom den Axklo han mindes hade varit en tjock farbror. Även om jag skulle kunna låtsas vara stött så blev jag inte det, dels eftersom jag nog måste tillstå det korrekta i den bedömningen, och också för att jag kan tolka det som en komplimang för min nuvarande uppenbarelse.

Att jag är i bättre form nu än då är otvetydigt, det finns det faktiska siffror på. Det som är mer intressant är den påverkan det tycks ha på vilken ålder man uppfattas vara. Det är nog inte så att någon nu rimligen tror att jag är under 30, vilket jag ju var då. Däremot så kan jag mycket väl föreställa mig att någon som träffade mig då och själv var yngre mycket väl kunnat se mig som obestämbart medelålders. Jag har heller inget minne av att jag vantrivdes med min fysik eller framtoning då. Jag ville nog uppfattas som obestämbart vuxen, och fysik var överhuvudtaget inget jag vägde in som en förändringsbar faktor.

Vart vill jag då komma med detta? Kanske det att jag var strax under 30 då jag tydligen uppfattades som en tjock farbror, en ålder då många tror att man är formad till den man är och kommer att vara i livet. Så är det inte, man kommer att förändras. Man kommer att fatta många dåliga beslut som om inte annat leder till erfarenhet, som kanske i sin tur leder till bättre beslut. Om 20-25 år så kommer du troligen att vara någon helt annan än du är idag. Jag är rätt säker på att ingen av oss kan hindra förändringen, men lika säker är jag att vi kan påverka förändringens riktning.

Det finns många som var toppatleter när de var mellan 20-30 år, som är tjocka farbröder nu. Jag varken är eller har varit toppatlet, men om jag får välja så är tjock farbror hellre något jag har varit, än något jag har blivit nu. Eller i alla fall tjock, farbror är jag nog gärna. Helst då en cool farbror med grått skägg som både springer längre och lyfter tyngre än folk under 30. Det känns ändå som jag har en bra utvecklingskurva på gång, både när det gäller skägg, springande och lyftande. Det är enligt nyinkommet vittnesmål i alla fall bättre än för 20 år sedan.

Share

Leave a Reply


*


Translate