MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Det finns en hel del traditioner som jag inte gärna gör avkall på. Att fira julafton med familjen är en sådan sak. Att se finalen av Sveriges Starkaste Man på plats är en annan. Den senare traditionen kommer jag med största sannolikhet tvingas hoppa över i år, men det kanske inte är en så stor uppoffring ändå när allt kommer till kritan. Låt mig förklara.

Den första finalen av Sveriges Starkaste Man som jag såg live på plats var den i Trollhättan 2010. Jag fick då se hur en hungrig Johannes Årsjö försvarade sin titel från 2009 och vann i överlägsen stil. Under sitt segertal tackade han citat: “sin nya flickvän som är det bästa som har hänt honom hittills i sitt patetiska liv”. Johannes skulle sedermera abonnera på titeln i nästan ett helt decennium, trots skador som gjorde sitt bästa för att förtidspensionera mästaren. Det som till slut satte spiken i kistan för karriären var dock inte en skada, utan något helt annat. Johannes uppladdning inför finalen 2018 som skulle ge honom sin tionde raka titel, som skulle få honom att gå om Magnus Samuelsson i antal SSM-titlar, hade nämligen gått bättre än på länge. Han var stark, relativt skadefri och inställd på att ro hem sitt tionde raka guld.

Men, i samma veva som tävlingen skulle äga rum skulle hans flickvän Jannie, samma flickvän som han tackade åtta år tidigare, föda deras fjärde barn. Johannes tog då valet att istället för att tävla, och med stor sannolikhet skriva in sig i historieböckerna som den första att ta tio raka SSM-titlar, vara med sin flickvän under förlossningen. Där och då lär han säkert ha tänkt efter både en och två gånger om hur han skulle göra, men alla håller nog med om att han tog rätt beslut den där oktoberdagen. Familjen går trots allt alltid före idrottsliga framgångar.

Vad har då det med mig att göra? Jo, om allt går som det ska kommer vår familjekonstellation utökas med en bebis i början av december. Förlossningsdatumet är beräknat till två veckor efter finalen, men mycket kan såklart hända där. Det är inte ovanligt att bebisar väljer att titta ut innan- eller efter beräknat datum. Det finns också en risk att jag drar hem något illbattigt virus som kan göra mig eller frugan sjuk lagom till förlossningen om jag åker och ser finalen på plats, vilket hade kunnat innebära att jag inte kan vara med på sjukhuset och stötta frugan under förlossningen. Därför ser det ut som att jag kommer tvingas avstå att se årets final live, hur mycket det än tar emot. Till saken hör att jag, till skillnad från Johannes, inte har någon “winning streak” att försvara, ingen karriär som står på spel och ingen möjlighet att bli legendarisk. För min del blir det alltså ett jämförelsevis enkelt val att hoppa årets final för att istället se livestreamen i soffan, precis som Johannes Årsjö hade gjort. Till alla er som inte ska ha en unge i samma veva råder jag er till att skaffa biljetter så snabbt som möjligt (de finns att köpa här), för det här kommer bli en fantastisk tävling!

Share

Leave a Reply


*


Translate