MAXstyrka

Allt inom kraftsport

okt
29

De lyssnar, men hör inte.

Posted by Anders Axklo 1 Comment

Jag ansluter mig gärna till den positiva synen på mänskligheten att alla är unika och har möjlighet att forma sin egen verklighet och framtid. Det tror jag att man måste för att inte bli en hopplös mörk cyniker. Ibland är dock detta svårt att kombinera med den livserfarenhet som kommer med åren. Vissa beteenden vet man är destruktiva och kommer att leda åt helvete till musik, oavsett hur gärna man skulle vilja att det inte var så. Hur positiv livssyn man än har så kan man inte göra sig till idiot och blunda för all världens ackumulerade erfarenheter och kunskaper.

Det allra jobbigaste är de gånger man ser tendenserna på ett eller annat sätt hos vänner och man inte når fram till dem med varningen man så gärna vill ge. De hör inte, förstår inte, tror inte utan är övertygade om att just deras liv kommer att motbevisa all tidigare empirisk bevisning som världen har producerat.

En kollega för många år sedan uttryckte det mycket precist om missbruk. – De måste få hålla på tills de är klara. Det låter bottenlöst cyniskt, men just den insikten kan göra att man kan vara till hjälp i ett senare skede. Ingen i världshistorien har någonsin hittat svaret på sina livsfrågor i botten på flaskan, men nästan alla som börjar leta fortsätter tills de kommer till botten. Det är där man kan hjälpa, om man finns där när de når botten. Ibland är det tragiskt nog för sent, men ibland går det, om man är nära nog. Det sista man ska göra då är att säga vad var det jag sa, men det är oftast en alldeles för naken och utsatt situation för att det ska kännas som ett alternativ ändå. Men en utsträckt hand, ett vardagligt samtal, en arm om axlarna kommer att behövas. Envisas man med att stånga sig blodig med varningsförsöken under processen så kan det leda till att man inte alls är i position att hjälpa när det verkligen skulle gå att nå fram.

Det här gäller naturligtvis inte bara alkohol, utan alla typer av missbruk. Det är inte speciellt ovanligt bland sårade människor som desperat söker i nya snabba relationer. Ibland har jag vänner som undrar över mina relationer till personer som de rätt eller fel antar är steroidmissbrukare, och varför jag inte säger ifrån oftare och tydligare. Orsaken är att det inte hjälper, de kommer inte att höra eller lyssna medan de gräver efter svar i burken. Det är inte ett teoretiskt antagande, jag har försökt innan jag fullt ut förstod hur omöjligt det är att ta sig igenom självbedrägeriet. De är ändå mina vänner, och eftersom jag tycker om dem så vill jag gärna vara där den dagen de når botten och upptäcker att det inte fanns något svar på livet där.

Fram till dess så är det som med det Wesley Snipes säger till Woody Harrelson i ”White men cant jump” om att lyssna på Jimi Hendrix – White people listen to Jimi, but they can´t hear Jimi.

Share

One Response so far.

  1. Urban Thoms skriver:

    Perfekt lån av punchline. Älskar’t!

Leave a Reply


*


Translate