MAXstyrka

Allt inom kraftsport

okt
15

Ibland kan man inte avbryta ett köp

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Ibland upptäcker vi mitt i ett köp att det hela håller på att bli lite dyrare än vad vi har tänkt oss, inte minst när det är något som ska betalas vid flera tillfällen över en längre tid.

Det går oftast att avbryta för att få stopp på kostnaderna, men kruxet brukar vara att man då får det sämsta av två världar. Man får troligen inte behålla det man tycker sig ha köpt, och man kommer inte att få tillbaka det man redan har betalt. Kostnad utan resultat, helt enkelt.

Nu är ju inte det här tänkt att handla om konsumtion med skumma avbetalningsplaner med alldeles för hög ränta, utan om träning, och det är just det det gör också. Visserligen är det väl sant att all träning är nyttig, och bättre än ingen träning alls, men nu handlar det inte om träningen har gett någonting alls, utan om den har gett det vi tycker att vi har betalat för.

Står resultatet av träningen i relation kostnaden, helt enkelt?

Det gör det oftast på det teoretiska planet, definitivt i början på diverse satsningar i alla fall. Det är sällan totalkalkylen det är fel på, utan snarare kassaflödet eller likviditeten, om vi ska fortsätta med den ekonomiska metaforen. Den där tänkta formen, fysiken eller styrkan är visserligen värd den totala insatsen, men svårigheten uppstår när man inte löser delbetalningen. Man hinner eller orkar inte just den här veckan, men vill egentligen inte häva köpet. Precis som man med avbetalningar brukar kunna rädda upp om man kommer efter med en betalning så kan man missa en enstaka träning, men blir det två så börjar det komma folk som vill ha tillbaka det de har sålt. Det är rätt retligt om det ändå är något man har hållit på och betalt på ett tag, för de pengarna får man inte tillbaka.

Bestämmer du dig för att avbryta en satsning för att du tycker att avbetalningen varje vecka börjar att bli för dyr, så kommer du inte att få tillbaka de timmarna du redan har satsat, och du kommer heller inte att få behålla formen du har hållit på och betalat för heller. Det sämsta av två världar, helt enkelt.

Det är därför det är viktigt att tänka igenom kostnaden för sina satsningar innan man drar igång, och så att säga göra en kreditprövning av sig själv.

Kommer jag att klara den här avbetalningen på formen varje vecka? Den kan det också vara vettigt att be någon annan som inte lider av samma storhetsvansinne att hjälpa en med det. Någon som säger att det här har du faktiskt inte råd med i tid och engagemang, hur gärna du än vill ha resultatet.

Det kan vara bättre att släppa drömmen om den där framgången än att börja betala på något som du sedan måste lämna tillbaka ändå, utan att ha haft någon glädje av. Det innebär inte att du måste avstå helt, något räcker det du kan satsa till, men plocka inte ut en Mercedes om du bara klarar avbetalningarna på en Skoda.

Share

Leave a Reply


*


Translate