MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Uttrycket om frukten på de nedersta grenarna är allmänt använt i diverse sammanhang nuförtiden, och begreppet är relativt självförklarande. Frukt som hänger på de nedersta grenarna som går lätt att plocka, det är bara att ta direkt från grenen och ner i påsen eller korgen. Det är en fantastisk känsla, både när man är med om det bokstavligen med plommonträdet på landet, eller på det metaforiska sätt uttrycket oftast används. Framgångar eller segrar som man får genom att bara plocka dem, helt enkelt. Det ligger också i sakens natur att det alltid är där man börjar, och det är naturligtvis inget fel i det.

Problemet är inte att man tar för sig av de lätta segrarna, utan att man inte förstår när det är dags att börja leta efter en stege. För eller senare tar nämligen det lättillgängliga slut, och man måste anstränga sig lite mer. Oavsett om det gäller träning, fruktplockning, försäljning eller annat arbetsliv så ligger en nyckel till fortsatt utveckling i att förstå att frukten inte är slut bara för att den inte längre går att plocka genom at bara räcka ut handen. Det är egentligen en ganska liten del som är lågt hängande, förändrar man sitt sätt att ta till sig så ökar tillgången mångdubbelt.

När det gäller träning känns det här igen från alla som börjar att träna seriöst från en relativt låg nivå. I fallet med min löpning som började för ett och halvt år sedan så gick utvecklingen rasande fort det första året. Det berodde inte alls på att jag blev väldigt bra snabbt, utan att jag var väldigt dålig när jag började. Nu är jag något mindre dålig, och den där enkla förbättringen som kommer bara av att resa sig ur soffan är redan plockad.  Ska det bli fler framgångar måste jag alltså gå efter en stege, bildligt talat.

Om jag däremot skulle konstatera att det verkar ha stannat av, och att jag nu inte kan bli bättre, så kommer det verkligen att avstanna. Jag kan nämligen inte bli bättre med samma insatser som förut, för frukten på de lägsta grenarna är slut nu. Däremot finns det väldigt mycket frukt kvar, en objektiv bedömning av min löpning är att det finns rejält med förbättringsutrymme kvar, men det sitter så att säga längre upp i trädet, och kräver stege. Den behövdes inte från början, och det är en annan lärdom att ta md sig. Man behöver ingen stege för att plocka den lågt hängande frukten.

Det gäller alltså att veta var man befinner sig. Har du inte lagt ner något i korgen än så behöver du inte leta stege, eller träningsprogram om du så vill. Då finns det en hel del framgångar att nå genom att resa sig ur soffan och sträcka ut handen. Ökar det inte i fruktkorgen trots flera varv runt trädets lägre grenar, så är det dags att sluta gå runt och leta bland de enkla grenarna. Då finns det fortfarande mer att hämta, men det sitter längre upp.

Share

Leave a Reply


*


Translate