MAXstyrka

Allt inom kraftsport

nov
12

En bra affär

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Jag återkommer ibland till den korta tid i min karriär då jag försökte mig på att vara bilförsäljare, trots den ganska tydliga brist på framgång jag hade på den banan. Det beror nog på att det visserligen var en tid utan framgång, men med ganska så mycket lärdom. Kollegorna där jag jobbade på var fantastiskt skickliga, inte minst i ren försäljningsteknik, och mycket av det jag kan och tillämpar idag har jag med mig därifrån. Bland annat den enkla definitionen på en bra affär för kunden. Det är nämligen inte att kunden får bilen så billigt det bara går, eller ens att kunden får så mycket värde som möjligt för pengarna, i alla fall inte materiellt. Nej, en bra affär är när kunden är glad och nöjd. Pris kan förvisso påverka det, men det var inte ovanligt att en strålande glad kund åkte hem i sin bil, efter att ha betalat mer för den än de tänkt, åkt längre för att köpa den än de behövt, och fått en äldre bil än de först tänkt. Självfallet fanns det ingen ambition att lura kunden, och det gjordes heller inte. Att kunden var glad på hemväg berodde inte att de inte visste om allt, utan helt enkelt för att det kändes bra. Man har fattat beslut, verkställt det, känner till allting och tycker helt enkelt at det känns bra. Man sitter där i det synliga beviset på sin egen handlingskraft, och har förändrat sin tillvaro, och är på det hela taget rätt nöjd med sig själv. Det är en bra affär.

Det är lätt att göra precis samma tankefel när vi håller på med vår träning. Det optimala träningsupplägget är nämligen inte det som ger mest resultat i tillväxt, mest ökning i kilon på minst tid. Maximal utveckling är inte definitionen på lyckad träning. Inte heller maximal utveckling i relation till insats. Det är en märklig syn på träning att framgången skulle vara att göra det så lite som möjligt. Nej, precis som med en bilaffär så är definitionen på bra träning att man är nöjd och glad när man är på väg därifrån. Självfallet kan man reducera det till krassa matematiska punkter, ökning i procent, nedlagd tid, precis som bilaffären kan brytas ner i årsmodell, månadskostnad och mätarställningar, men inte ens för det långsiktiga mätbara resultatet blir det rättvisande. Varaktiga resultat kommer nämligen av varaktiga insatser, och vi kommer mycket oftare att gå till ett ställe som gör oss glada än ett som gör oss missmodiga och ledsna, och går vi dit oftare så kommer det i förlängningen att bli bättre.

Dessutom så är även poängen med att bli bättre att det gör oss gladare. Ja, man kan säga att träning är bra för hälsan, och att man i slutänden lever längre om man tränar bättre, och därför är resultatet viktigt, men även där kommer vi i slutänden tillbaka till samma sak. Vad är det för poäng med att jobba på att förlänga livet om det ändå inte gör en glad?

Share

Leave a Reply


*


Translate