MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Trywall var på plats i Älmhult för att bevaka finalen av Sveriges Starkaste Man 2021. Här har han skrivit ett matigt reportage och sammanfattat tävlingen.


Lördag, tidig morgon.

Det är fortfarande mörkt ute, blött och kallt. Men det är varmt i kroppen då jag ska ner och bevaka finalen av Sveriges Starkaste Man 2021. Vilket är ett stort intresse för oss på Maxstyrka. Tyvärr kunde inte Andreas följa med då det stundar tillökning vilken minut som helst. Och då Johannes Årsjö har visat att det är okej att missa en final på grund av detta så gör Andreas samma sak. Helt okej orsak tycker jag även om det var trist att han inte kunde följa med.

Därför ska nu jag försöka mig på att skriva ett så kallat matigt reportage, men det kommer bli svårt att får det i samma kaliber som när Andreas gör det då han besitter svart bälte i detta.

Vi har en liten monter i arenan där jag har dator och mick uppställd. Även en liten låda där besökarna kan lägga i sitt tävlingsbidrag i våran fräckistävling.

Jag träffar på många gamla vänner, och jag får äran att prata med lyssnare till våran podcast där vi får massvis med beröm. Jag fick till och med äran att skicka en videohälsning till en besökares kompis. Behöver jag säga att kompisen är #starkareänandreas?

I sedvanlig ordning var det presentation av alla 10 atleter. Sen var det dags för första grenen, press med en Apollons axel. Skulle Johannes gamla rekord slås, 185,5kg? Nej det gjorde ju inte det. Skulle rekordet ha slagits så hade den nya rekordhållaren erhållit inte mindre än 10.000 kr!

Fredrik Svensson satte nytt pb på 170kg vilket jag inte trodde han skulle göra då det såg väldigt tungt ut, men han tog fram sitt inre pressmonster och fick upp vikten. Fredrik Johansson skulle ha fått med sig 150 kg om det inte vore för att han släppte stången bakom sig, för att skydda domare, golv och publik enligt Fredrik, då lyftargolvet hade tagit slut. Det var en rejäl urladdning för Fredrik och han föll ihop efter lyftet. Tyvärr bommade han på andra försöket. Johnny Hansson fick med sig 175 kg och vann därmed presstävlingen. Dock hade Joakim Kvick en stor chans att få med sig ett nytt rekord och vinsten, men tyvärr fick han underkänd i sitt sista lyft på 180 kg som såg väldigt lätt ut, trots att många, inklusive han själv, trodde han fick godkänt. Andra försöket bommade han tyvärr och ådrog sig en skada i bröstkorgen.

Gren nummer 2 var bondens promenad. De fick i uppgift att ta en liten promenad med smidiga 150 kg per hand i 2 x 10 meter med vändning. Eller det var inte så smidigt faktiskt.

Joakim tog sig inte mer än 1,05 meter och kastade därmed in handduken, tyvärr. Bättre och helare lycka nästa år. Veteranen i gänget, Peter Rundberg tog en väldigt stabil tripp första vändan, och såg ut att kunna hålla hela vägen men tyvärr gick det inte hela vägen, vilket det först såg ut som han skulle göra. Inte helt otippat tog Skägget Espenkrona hem det, han tog en löprunda istället och stannade klockan på 22,69 sek. Tvåa Fredrik Johansson 2 sekunder efter, trea blev Buktryck, Marcus Yngvesson och fyra blev jätten från Årjäng. Dessa var de ända som gick hela vägen.

Gren nr tre måste ändå ses lite som min personliga favorit, då det rör sig om ett medley. Stora tunga däck ska vältas 4 gånger, och 2 tunga lastbilsfälgar ska placeras på ett podium. Det smäller jättefränt när däcken landar och de får flåsa lite då de ska flytta på fälgarna.

Buktryk välter däcket som om det vore uppvärmning. Med en tydlig bestämdhet går han loss och vinner grenen med drygt 5 sekunder till tvåan. Fredrik Svensson dundrar in på en andraplats. Tyvärr sliter Handsome Hansson biceps i sitt första vält och får lämna arenan och uppsöka sjukvård. Hoppas innerligt att det läker snabbt.

Gren nr 4 roddas fram, två bilar körs fram och ställningarna tar plats. Inte helt otippat tar förhandsfavoriten Fredrik Svensson hem denna gren och göra hela 11 reps. Fredrik Johansson hittar energi och lyfter hela 9 gånger. Yngvesson får med sig 8. Tyvärr var det bara Rundberg som nollande, hade varit roligt om han fått med sin nån rep i alla fall. Bättre lycka nästa gång.

Gren 5. Truckpull står för schemat. Förhandsfavorit är Mr Espenkrona. Då han visat många gånger att rörliga grenar som behöver gå snabbt är något han bemästrar väldigt bra. Men här visar istället Fredrik Johansson vem som bestämmer och drar iväg en grenseger som dessvärre kostade en hel del energi för han, utslagen på golvet en stund och en TTT ute i backstage. Han berättar mer om detta i vårat lilla specialavsnitt från tävlingen. Så Espenkrona fick snällt ställa sig på andraplatsen där med drygt 2 sekunder bakom. Yngvesson nosar strax bakom med 5 sekunder efter Johansson.

Avslutningen på en strongmantävling är inte komplett utan en stenserie. Detta vet Kraftkamp, arrangören, om och givetvis står det 5 höga podier på plats. 2 och 2 kör de, vilket ger en höjande effekt. Sist ut är Espenkrona mot Buktryck, ett sjukt spännande avslut som är helt avgörande. De följs samman hela vägen till sten 4 då Yngvesson är snäppet före. Då Espenkrona hugger tag i den femte och sista stenen på hela 200 kg och reser sig så landar Yngvessons sista sten på podiet och vi får därmed en ny kung på tronen.

Många känslor uppstår på arean, taket lyfts och det är samma drag i hallen som om det vore sista matchen om guldet i SHL. Likt en Rocky film springer Fru Buktryck ut och kramar om sin slitna krigare. Och vid en snabb intervju med speakern Linnea så hörs det att lyckogråten sitter i halsen. Stort och fint.

Stort grattis till Marcus ”Buktryck” Yngvesson till titeln Sveriges Starkaste Man 2021.

Och ett extra stort tack till arrangören Kraftkamp för en helt perfekt utförd tävling. Snygg arena, snabbt och snyggt roddat. Bra utställare, bra ljud. Ja, allt var bara perfekt. Av mig och flertalet atleter samt domaren får ni betyget 5 kannor med brunsås av 5 möjliga.

Vi ses nästa år igen. Ta hand om varandra där ute. Med brunsåsiga hälsningar Trywall

Share

Leave a Reply


*


Translate