MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
10

Vissa gym är bra för ödmjukheten

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det går inte att sticka under stol med att Sweden Barbell Club nog är det gym jag tränat på flitigast, och då menar jag inte bara de senaste åren. Även om jag har tränat av och till de senaste 20 åren så har jag nog inte tränat så länge och så relativt regelbundet på något annat gym någon gång tidigare i livet. Det finns naturligtvis flera faktorer som påverkar det. Ett är den relativa närheten till mitt arbete, och en annan högst troligt bidragande orsak är en förmodat annalkande 50-årskris som säkert är en icke obetydande faktor i min träningsiver. Den uppenbara och väldigt dominerande faktorn är dock väldigt tydlig. Det är helt enkelt ett gym som är snudd på perfekt för det jag vill att det ska vara. Det är klart att mitt bekväma gubbjag skulle tycka att lite mer spaliknande historier i dusch och omklädningsrum vore smuffigt, men det är egentligen en helt annan grej än själva gymmet. Det går att lösa genom att gå på just spa istället om det är det jag vill.

Ohemula mängder vikter, massor med skivstänger, och strongmanutrustning för i princip allt man vill hitta på utgör istället kärnan i attraktionen. Inte heller finns det en masa andra överkonstruerade maskiner och påhitt som riskerar att dra till sig fel folk. Gymmet attraherar en viss typ av människor i träningshänseende, och eftersom de lockas av samma saker som jag så är de i alla fall vad det gäller vilken träning de föredrar lika mig. Räcker det inte med själva utrustningen och gymmet så kompletteras det alltså av att träffa och på det gymmässigt karga sättet umgås med folk som liknar en själv. Sådana är i mitt fall inte lika lätta att hitta på motionscenter där de prioriterar olika gruppträningsvarianter framför järnet, och då är det hellre inte roligt att hänga på sådana ställen.

Följdeffekten av att gymmet är roligt att lyfta tungt och mycket på blir alltså att det är just folk som tycker att sådant är roligt som är där. Tycker man att det är roligt att lyfta tungt och mycket så gör man oftast just det, och då blir man med automatik också bra på att lyfta tungt och mycket. Man blir stark helt enkelt. Det här innebär att det finns väldigt mycket starka människor på Sweden Barbell Club, åtminstone ur ett svenssonperspektiv. Trots mitt numera relativt ihärdiga tränande så är jag alltså inte ens bland de starkare på gymmet, vilket i sig håller liv i min ödmjukhet, som annars inte är naturligt för mig. Det är alltså en uppåtgående spiral av goda ting som kommer av att jag ha hittat rätt gym för mig. Jag kan göra allt jag vill där, jag träffar likasinnade där, jag blir starkare där men har också en mängd människor där som är rejält mycket starkare, och därmed hindrar mig från att inbilla mig något om min egen prestanda. Således, så är rådet enkelt för dig som känner att du vill bli starkare och utvecklas. Se till att du trivs på gymmet, så kommer mycket annat att komma av sig själv.

Share

Leave a Reply


*


Translate