MAXstyrka

Allt inom kraftsport


Source: https://unsplash.com/photos/IZw5zLHMfd4

Idrott spelar en viktig roll för de flesta människor i någon form. Om du är aktiv idrottsman eller åskådare är sekundärt, det är det roliga som räknas! För att uppnå optimal prestanda och möjligheter behövs dock värdefull information. Till exempel kan fans av sportspel hitta värdefulla tips för sitt nästa spel på oddsbonus360.se. Å andra sidan kommer de som själva är aktiva och fokuserar på styrketräning att hitta några värdefulla verktyg nedan som kan hjälpa till att bygga upp styrka!

Är det möjligt att bygga starka muskler utan steroider?

Arnold Schwarzenegger, Hulk Hogan och många andra är verkliga symboler när det gäller muskulösa män. Men hur kan globala förebilder som dessa uppnå en sådan extrem muskeluppbyggnad? Är det steroider som ligger bakom deras framgång? Faktum är att alla muskulösa kroppar inte har skapats av steroider. Ofta är det hård träning, tillsammans med juridiskt stöd och rätt kost, som ligger bakom att männen kan visa upp sina muskulösa kroppar.

Men vad anses vara lagligt och var blir stödet olagligt? Muskelbyggande kosttillskott, som klassificeras som näringstillskott och som lätt kan köpas i stormarknader och apotek, anses vara lagliga och erbjuder ofta en mängd olika sätt att påskynda träningseffekten!

Kreatin viktigt för alla styrkeidrottare

Ett av dessa lagliga medel är intag av kreatin.  Din kropp kan producera upp till två gram kreatin per dag och på så sätt försörja alla kroppsfunktioner. Om muskelmassa ska byggas upp är det dock bra med fylliga kreatinlager i musklerna, och dessa kan endast skapas genom extern tillförsel. Kreatin som monohydrat kan inte bara fylla lagret utan också öka det.

Prestationsnivån kan ökas, särskilt under korta men intensiva träningsbelastningar. Kreatin främjar alltså muskeluppbyggnaden. Den idealiska mängden för daglig träning är upp till fem gram kreatin per dag. Tidigare rekommenderades kurer med mycket höga doser, men den rekommendationen är nu föråldrad och mer vikt läggs vid kontinuerligt intag.

ZMA som en viktig kombinationsprodukt

ZMA är en kombination som innehåller viktiga mikronäringsämnen. Magnesium, vitamin B6 och zink ingår i denna kombination och är viktiga för muskeluppbyggnad. Eftersom det finns olika kombiberedningar är det viktigt att vara uppmärksam på sammansättningen. En produkt bör innehålla minst 400 gram magnesium, 20 gram zink och 10 mg vitamin B6.

Varför en triad av dessa tre mikronäringsämnen? Forskare har i studier funnit att idrottare ofta har brist på just dessa tre områden. Magnesiumbrist kan ofta kännas igen genom allt svårare och mer frekventa kramper. B6-brist är dock sällan märkbar, men kan bromsa muskeltillväxten. Det är därför många styrkeidrottare förlitar sig på kombinationen av dessa tre produkter.

Beta Alanin – aminosyra för muskeluppbyggnad

Beta-alanin är mindre känt som aminosyra, men är av stor betydelse för styrka och muskeluppbyggnad. När den tas omvandlas aminosyran till carnosin och skyddar mot försurning av musklerna. Om muskeln är överförsurad är det inte möjligt att göra fler repetitioner av övningen. Eftersom beta-alanin kan fördröja försurningen är det möjligt att utföra fler övningar efter varandra och därmed kan man tänka sig en ökad muskeltillväxt.

Ett välfyllt carnosinlager garanterar att muskeltillväxten är snabbare och effektivare. Beta-alanin måste dock tas regelbundet eftersom aminosyran nästan inte finns i maten. Även om carnosin finns i vitt kött är kroppens upptagningsförmåga via maten begränsad.

Vassleproteiner – grunden för idrottare

Inom styrketräning är vassleprotein förmodligen det viktigaste och mest använda kosttillskottet av alla. Vassleprotein, som är berusat som en shake, erbjuder protein i sin rena form. Teoretiskt sett är proteinshakes inte nödvändiga, eftersom magert kvarg och ägg innehåller mycket protein. Den omvandling som krävs för att tillgodose de dagliga behoven är dock komplicerad.

Användning av proteinshakes kan förhindra proteinbrist och därmed minskad träningsframgång. Shaken rekommenderas omedelbart efter träningen, eftersom den är en värdefull och högkvalitativ proteinkälla. Det finns till och med tilläggsprodukter för idrottare med laktosintolerans, så att även dessa personer inte behöver klara sig utan en tillräcklig proteinnivå efter träningen.

Livsstilen som en faktor i utbildningen

Den personliga livsstilen är också avgörande för att muskelträningen ska lyckas. Förutom disciplin under träningen är hälsosam kost och tillräcklig sömn mycket viktigt för idrottare. Vissa idrottare avstår också ibland från sexuella möten för att öka testosteronnivåerna i kroppen. Mer testosteron innebär att musklerna kan byggas upp snabbare och effektivare.

Testosteron är dock inte ett av de lagliga medlen för att bygga muskler och kan därför inte tas direkt. Genom en hälsosam livsstil, avhållsamhet från onani och avhållsamhet från rökning och alkohol är det dock möjligt att stimulera kroppens egna testosteronnivåer och se till att bättre och effektivare muskeluppbyggnad är möjlig på detta sätt. Vissa livsmedel, t.ex. rött kött, sägs också kunna förbättra testosteronhalten i blodet.

Share

Comments are closed.


Translate