MAXstyrka

Allt inom kraftsport

När man som jag är uppvuxen i frikyrkan så finns det en mängd sedelärande söndagsskolsberättelser som skickas med redan som liten. En som kanske inte nått så långt utanför söndagsskolan är den om Naaman, den leprasjuke befälhavaren från ett grannland till Israel, som kommer dit för att han har hört från en flicka som jobbar hos honom att han där kunde bli botad. När han efter lite förvecklingar hamnar hos profeten Elisa blir han kränkt. Elisa har själv sagt att han kan komma dit, men när Naaman anländer så kommer han inte ens ut, utan skickar bara ut en hälsning om att doppa sig i floden Jordan för att bli frisk. Han blir tvärsur, och tänker åka hem utan att följa instruktionen. Lyckligtvis är hans betjänt lite på, och påpekar att det inte kostar något att prova nu när han ändå hade åkt dit. Dessutom med tillägget att Naaman säkert hade gjort något som var svårt, om det var det han blivit tillsagd. Han doppar sig, blir frisk, och sedan följer lite annat som ni kan läsa om själva, för här kommer den uppenbara radioövergången till träningsvärlden.

Kommer man till ett gym och träffar en PT vill man ju gärna ha lite personlig uppmärksamhet, och få förklarat för sig att man måste göra lite speciella grejer, skräddarsydda för just dig. Det handlar i ärlighetens namn mest om egomassage, för de flesta PT:ar skulle kunna göra precis det Elisa gjorde, nämligen skicka ut någon med hälsningen att du ska äta vettigare, träna basövningar tre gånger i veckan och lägga till lite kardio. Det vill man ju inte höra när man har gått till en PT. Särskilt inte utan att de ens kommer ut från kontoret. Man vill höra att ens situation är lite speciell, i just ditt fall krävs det lite speciella övningar, vi ska skräddarsy ett schema åt dig och så vidare. Gärna med en betoning på att det bli en rejäl utmaning, men det tror jag att du klarar!

Om nu till äventyrs du skulle råka ut för en PT som bara skickar ut någon med det självklara meddelandet, och det är något du inte redan gör, så tänk till innan du stormar ut. Var det din träning du ville ha hjälp med, eller var det ditt ego du ville ha masserat? Hur roligt och tillfredställande det än vore att just du skulle vara undantaget som behöver extremt specialkonstruerade lösningar som är krångliga att genomföra så är det faktiskt ingen hjälp. Om det du behöver göra i själva verket är sjukt enkelt så är ju det en bra grej, och inget att bli arg över.

Orsaken att det här inte sägs oftare och tydligare av PT:ar själva är att det är lite svårt att ta betalt en hälsning man bara skickar utan att ens komma ut. Elisa tog inte betalt av Naaman, dels eftersom han jobbade åt Gud, och att Elisa inte gjorde något, utan bara förmedlade kunskapen. Naaman var rik och beredd att pröjsa, precis som de allra flesta PT-kunder. Då är frestelsen stor att sälja något lite krångligare än vad som behövs. Det gjorde inte Elisa, men så var han inte PT heller.

Share

Leave a Reply


*


Translate