MAXstyrka

Allt inom kraftsport

apr
01

När är man stark nog?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Ett återkommande tema för mig i såväl arbete som träning är att jag inte tycker om att sätta upp exakta mål. Jag är väl medveten om de olika skolorna som hävdar att det är nödvändigt att sätta upp mål för att nå framgång, men jag håller helt enkelt inte med.

Visserligen kan jag fungera med mål om det är så att målet i sig själv har ett objektivt värde i sig själv, men bara som ett sätt att formulera ett framåtsträvande blir det för genomskinligt. Det är alltid bättre att sälja mer förutsatt att man kan leverera, och att då ha ett volymmål som nöjer sig med en viss summa i stället för lite mer är kontraproduktivt. Det viktiga är inte att uppnå budget, utan att sälja så mycket det går. Att jaga en budget på viss tid leder rätt ofta till att man manipulerar och lånar lite från nästa månad genom att redovisa innan månadsskiftet, Korkat? Ja, absolut, men så blir det om man intalar sig själv att ett visst mål har ett värde i sig själv.

Precis likadant är det med träning. Det är alltid bättre att bli starkare och lyfta mer, det är ju lite det vi håller på med. Men om vi intalar oss att ett visst kiloantal till ett visst datum är nödvändigt så riskerar det ganska snart den långsiktiga utvecklingen. Tävlar man så gör man naturligtvis försök att toppa sin form inför ett specifikt tävlingstillfälle, vilket är logiskt. Då är ju att vinna tävlingen själva poängen med tävlandet. Om poängen däremot är att långsiktigt bli starkare så kan frestelsen att formtoppa för att nå sina delmål bli för stark om man har lagt för stor vikt vid delmålet. En formtopp är ingen varaktig nivå, det ligger i sakens natur. Det är att samla så mycket kraft och resurser som möjligt för leverans under en peak. Helt rätt om det under den peaken är en tävling, betydligt mer tveksamt om det är bara för att du fått för dig att det är en viss siffra som måste skrivas in i appen ett visst datum. Det är nämligen en överhängande risk att du får skriva lägre siffror de kommande veckorna då.

Är det viktiga att göra 150 kg i bänk innan slutet på maj, eller är det att bli starkare i bänk?

Den andra nackdelen med påhittade mål är att det också innebär att man kan få för sig att man är klar, precis som med en säljbudget. Om det går att sälja mer så är du inte klar bara för att en viss summa har uppnåtts. Jag vill visserligen bänka 150% av min kroppsvikt, men jag kommer inte att vara klar då. Det kommer att vara bättre att bänka mer. Jag vill gärna springa milen på under 45 minuter, men jag kommer inte att vara klar då. Att springa snabbare kommer att vara bättre.

Jag vill helt enkelt alltid bli bättre på det jag gör. När kommer det att räcka då? Det kommer det troligen aldrig att göra, för det handlar inte om ett mål. Det handlar om att alltid leva i strävan mot förbättring. Som säljare, bänkare, löpare och som människa. Man kan aldrig bli för bra.

Share

Leave a Reply


*


Translate