MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
20

Är jag feminist?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

I dagarna håller jag tillsammans med min före detta podcastkollega Linnea på att förbereda en kommentering av onlinekvalet till Sveriges Starkaste Kvinna, som Kraftkamp förtjänstfullt arrangerar. I diskussionen om vad vi behövde veta om de tävlande kom frågan upp om kroppsmått, i alla fall vikt och längd. En spontan tanke i samtalet var att det kanske var känsligt och att vi inte borde efterfråga det, men någonstans inom mig vaknade en inre feminist. Väldigt överraskande för mig själv, och förmodligen helt chockartat för exempelvis mina döttrar.

Jag brukar ju med emfas hävda att alla människors rätt till lika behandling knappast kan benämnas med ett genus, och sålunda är man inte feminist för att man tycker just att alla människor ska behandlas lika. Det tycker jag principiellt fortfarande, men obestridligen så har kvinnors rätt större behov av insatser än mäns, och sålunda blir det inte konstigt att fokus hamnar där.

Jag inser också att det blir obekvämt att ställa frågan när normen är att kvinnor inte ska tala om sin vikt, men jag tror inte heller att det är möjligt att driva förändring med mindre än att det ibland blir obekvämt först.

Ska vi kommentera någons förutsättningar i strongwoman så är kroppsvikt obestridligen relevant, eftersom det är bra att vara tung om man vill vara stark. Alltså vill jag veta, precis som jag vill veta vad deltagarna i Sveriges Starkaste Man väger när jag kommenterar det.

Ibland går man bort sig när man ska försöka bidra till förändringen genom att tala om stora vackra kvinnor, men det är i ärlighetens namn bara att ställa till det ytterligare. Huruvida stora kvinnor är vackra eller inte är helt ovidkommande för en strongwomantävling. Det är inte det de tävlar i, de tävlar i att vara starka, och det är enbart det och deras förutsättningar att vara starka som ska bedömas och kommenteras. Manlig publiks eventuella estetiska preferenser är fullständigt ointressant.

Jag kanske inte tycker att alla som tävlar är snygga, men det gör rimligen ingen om alla de tävlande i Sveriges Starkaste Man heller. Det pratar jag däremot inte om, beroende på att vad jag tycker om deras utseende inte är relevant. Det är däremot vad de väger, så det talar jag rätt ofta om när jag kommenterar strongmantävlingar. I strongman är det dessutom inte ovanligt att folk skryter med sin vikt, oavsett kvaliteten på kilona, och den enda gången man lite generat försöker dölja sin vikt är om man är för lätt.

Den friheten vill jag ska vara självklar inom strongwoman också, och därför frågar jag om vikt. Vill man inte berätta det så är man fri att låta bli, man eller kvinna, men det ska inte bero på att jag i min attityd lutar åt att det är känsligt. En strongwoman ska kunna ange en hög kroppsvikt med samma självklarhet som en strongman. Om det innebär att du tycker att jag är feminist, så får du göra det. Själv tycker jag att det är för att jag inte är dum i huvudet.

Share

Leave a Reply


*


Translate