MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
29

Bara mod räcker inte

Posted by Anders Axklo 0 Comment

En av mina huvudsakliga invändningar mot att folk allt för tidigt börjar vända sig till mental coaching, positivt tänkande, visualisering och dylikt kuckelimuck är att det inte går att ta fram sådant som inte finns. Inom samma princip faller argumentationen att man måste våga, satsa, utmana, ta steget, hoppa eller vilket uttryck man nu föredrar. Det kanske du för all del måste, men du kommer inte att lyckas med någonting bara för att du vågar. Det enda vågandet kommer att åstadkomma är att du får veta om du lyckas eller inte. Varken mer eller mindre, men det i sig har ju en hel del värde. Utan det kommer du aldrig att få veta, eller få någon utdelning av din kapacitet.

Tyvärr har ibland Carpe Diem-profeterna lyckats så vida pass med att påverka oss, att vi tror att modet eller tänkandet är det enda vi behöver.

Till följd av detta får vi ibland se underbara magplask, inte minst är sociala medier fulla av filmklipp där det för alla utom den inblandade är uppenbart att det kommer att gå åt helvete till musik. Gym fails är en skoningslös kategori på youtube, men mycket underhållande för betraktaren. Förmodligen inte alls lika roligt för huvudrollsinnehavarna i klippen, deras mod och positivism hjälpte dem föga. Genomgående är dock att de alla trott så mycket på stolleriet att de brydde sig om att få det filmat. Det är man som tittare naturligtvis tacksam för, men det hade varit bättre för dem själva att de provat några gånger utan kamera först, och det är här vi kommer till poängen. Det är inte modet som ger framgången, det är förberedandet. Träningen, nötandet, slitet.

På lördag är jag på fjällfysiken för det tredje och sista kvalet till Sveriges Starkaste Man, och det jag har kunnat se av de dryga 20 man som vill slåss om de sista platserna i finalerna är att det har nötts på ordentligt. Ingen hamnar 2022 i en Sveriges Starkaste Man-final på något annat sätt, och för många räcker inte det heller. Det ligger i sakens natur, och det innebär inte att de är sämre människor, bara svagare. Det som däremot gläder mig är att det finns nya namn som också vill försöka, som också har tränat, blivit starkare och lärt sig klara att vrida ur mer ur kroppen vid ett givet tillfälle, med den smärta och plåga det innebär. Den lilla rollen modet spelar är att ställa upp i tävlingen och få se vad det räcker till. Tycker man att det är otäckt att förlora så kan väl kalla det att våga, för den risken finns alltid när man mäter sig mot andra. För några så kommer det att räcka till en plats bland de tio, och kanske är det någon som provar för första gången, kanske är det någon som provar för tionde gången. Det jag vet bortom allt tvivel är att ingen hamnar i final för att de var modiga och vågade. Där hamnar man för att man är stark.

Share

Leave a Reply


*


Translate