MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
08

The end game

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det har under senare år producerats ett antal riktigt bra tv-serier specifikt för Netflix eller någon annan streamingplattform som är lite abboten gamla tv-serie. Lite skickligare gjorda, helt enkelt. Framför allt är det i raden av plottwists som dyker upp allt eftersom säsongerna matar på. Gemensamt är att det som händer eller är i fokus alltid verkar vara det allt går ut. Någon viss fiende måste besegras, något strid måste vinnas, något hinder måste överkommas. I ögonblicket i serien går verkligen alltid ut på just det som är aktuellt den innevarande säsongen. När sedan en kamp är vunnen, eller numera också kanske förlorad, så dyker en ny upp, och säsongerna rullar på.

Det är inte konstigt att drama-serier hittat det här formatet, eftersom det verkligen är som livet själv. Ja, undantaget att i det verkliga livet så är folk inte lika snygga, dialogen är oftast sämre, och ljussättningen lite random. Däremot tycks vi alltid tro att det vi håller på med just nu är det allt går ut på. Tills den säsongen i livet på något eller annat sätt tar slut, och något nytt att kämpa med dyker upp. Frågan är precis som i netflixserier vad allt går ut på i slutänden. Vad är the end game?

Jag känner ett antal människor som har blivit världsmästare i flera olika sporter, och just när man följer dem i den innevarande säsongen så är det ju det allt går ut på. Allt i handlingen i deras liv syftar ditåt. Kruxet är det där oundvikliga säsongslutet alltid kommer, man vinner eller förlorar, och så är den handlingen slut. Några av de jag känner har gått vidare i handlingen, bildligt talat inlett en ny säsong i livet, några kikar gärna på reprisen om och om igen, men några liksom stannar av. Det är oftast de som trodde att säsongen de var inne i var the end game, det slutgiltigt uppenbarade syftet med hela serien, eller livet, om vi ska vara övertydliga. När jag nu under Almedalsveckan hörde en förhoppningsfull politiker tala om rätten och vikten av eftersträva ett liv med Volvo, villa och vovve så blir jag riktigt orolig. Inte så att det är något fel med de tre v:na, de håller definitivt att bygga en säsong på. Men inte hela serien, inte hela livet.

Det som gör mig orolig är inte förekomsten, eller att folk under perioder i livet strävar efter ordnat liv med god levnadsstandard. Det är det att det tycks finnas folk som tror att serien slutar sedan, att det är the end game. Samma oro som jag känner när vänner mitt i en idrottskarriär blir så uppslukade av händelserna och utvecklingen i karriären att de tror det är the end game. Ingen titel är det, ingen idrottslig framgång är det, ingen bil eller villa är det. Låt dig gärna svepas med i handlingen i den säsongen som pågår just nu i ditt liv, men kom ihåg att det är en säsong, och inte hela serien, eller livets end game. Någonstans i bakgrunden finns en mer övergripande handling och story line som syftar till något annat än den närmast liggande säsongsavslutningen. Missa inte den.

Share

Leave a Reply


*


Translate