MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
09

Nej, det vill du inte

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det finns förhoppningsvis en mängd viktiga saker som jag har lärt mina barn som de har med sig in i vuxenlivet, och förmodligen en hel del dåliga de fått från mig också. Man får hoppas att de goda ändå överväger, även om juryöverläggning kanske fortfarande pågår i den frågan. En av de goda saker som jag är mest nöjd med att den har bitit sig fast är att ifrågasätta påstående om vilja. Jag ska förklara, för jag var själv inte särskilt medveten om den attityd jag har i frågan förrän någon av mina barn för några år sedan väldigt tydligt citerade det. Grundprincipen är att i princip alla påstående om något resultat som folk säger sig vilja uppnå är falska om inget görs för att nå dit.

Det vanligaste i våra kretsar är att folk längtansfullt säger att de också skulle vilja vara vältränade. Det påstående är oftast inte sant, eftersom en sådan generell önskan hade uppnåtts om viljan hade funnits. Sanningen är den att de inte alls vill vara vältränade, för de vill inte ha det som hör ihop med det, nämligen träning. Däremot vill de ha kredd för att tycka att det är bra att vara vältränad, och insinuerar genom det falska påståendet om att de vill att någon eller något skulle ha hindrat dem. Vilket nästan aldrig är fallet, det som hindrar dem från att vara vältränade är att de inte vill träna.

Eftersom jag på grund av någon slags tvångstanke numera springer till kontoret om morgnarna så händer det ofta att folk säger att de också skulle vilja göra det. Vilket ju inte heller är sant, eftersom de då ha ordnat så de kunde det. De vill däremot bli betraktade som någon som nästan springer till jobbet, eftersom de säger sig vilja det.

Det är klart att det finns de som genuint vill det de inte lyckas uppnå, men då inte på grund av att de inte försöker. Man kan vilja bli Sveriges Starkaste Man och verkligen jobba för det, utan att lyckas. Mitt ifrågasättande är inte att folk inte skulle vilja uppnå sådant de inte lyckas med, eller i alla fall inte lyckats med än, mitt ifrågasättande är att folk säger sig vilja det de inte alls rör sig i riktning mot. Själva definitionen på att vilja något är att man försöker, annars är det ärligt talat skitsnack.

Så här mot jul så blir det ganska tydligt ifråga om mat och kost, och vi känner alla folk som säger att de skulle vilja gå ner några kilo. Det påståendet rimmar dåligt med julbord, luciafika, chokladaskar och annat som frossas i så här års, och så länge det pågår så är påståendet om att vilja gå ner i vikt lögn. Det vill du inte, du vill äta julbord.

Du får gärna vilja saker som är svåra att uppnå, eller som inte stämmer med hur verkligheten ser ut just för tillfället, det är inte det som är lögnen. Det som jag har lyckats prägla på mina numera vuxna och kloka barn är att ett påstående om en vilja som inte syns i fysisk handling med stor fördel kan förpassas till samma påse som den använda kattsanden.

Share

Leave a Reply


*


Translate